Liiketoiminnan merikortti ja kompassi hallussa

Vietin kesäkuussa kaksi viikkoa merikajakissa Ahvenanmaan koillisosan ulkosaaristossa. Lomaonni oli todella myötä, melojalle pahin uhkakuva eli voimakas tuuli loisti poissaolollaan. 

Käytän meloessa aktiivisesti älypuhelinta paikallistamiseen, navigoinnin tukemiseen sekä säätietojen päivittämiseen. Tällä kertaa kuitenkin etenimme hyvän kelin siivittämänä sellaisillekin seuduille, joissa mobiilidatan toimivuus alkoi olla haasteellista. Yllättävän nopeasti huomasin olevani melkoisesti avuttomampi, kun käyttöön piti ottaa perinteiset kompassi, paperikartta ja taivaanrannan tähystys.

Samoin kuin merellä liikkuessa, meidän pitäisi olla kiinnostuneita myös työelämässä matkan jatkuvuuteen liittyvistä uhista. Nykyaikainen IT-ympäristö on monimutkainen, ja liiketoiminta lepää yhä enenevissä määrin IT:n päällä. 

Aivan kuin seilaajan on pystyttävä ottamaan käyttöön analogiset versiot navigointityökaluista, yrityksen tulisi olla valmiudessa siirtymään poikkeustilanteessa toimimaan varajärjestelmien kanssa.

Varautumissuunnitelman kannattaa kattaa esimerkiksi verkkoyhteyksien joustava yliheitto kiinteiltä yhteyksiltä radioverkon yhteyksille. Modernissa verkkoarkkitehtuurissa varmistavat yhteydet eivät odota toimettomina mahdollista primääriyhteyden vikaantumista, vaan niille jaetaan osa toimipisteen liikenteestä älykkään kuormanjaon avulla. Näin vältytään siltä, että varmistava yhteys ei kriittisen yliheiton hetkellä jostain syystä lähtisikään toimimaan.

Mieluiten verkkoinfra kannattaa suunnitella niin, että et ole riippuvainen pelkästään yhden operaattorin palveluista, vaan käytät useamman operaattorin palveluita rinnakkain. Tällöin saat aikaan itsellesi optimoidun ympäristön niin kustannus- kuin myös varautumismielessä.

On myös fiksua investoida verkon valvontaan ja varautua reagoimaan mahdollisiin poikkeamiin hyvissä ajoin. Toimintavalmius ei synny tyhjästä eivätkä pelkät jatkuvuussuunnitelman dokumentit auta tositilanteessa. Teoreettisen kyvykkyyden lisäksi tarvitaan resursoimista joko omaan osaamiseen tai kumppanien palveluihin sekä käytännön harjoittelua havainnoinnista ja toimenpiteistä.

Testaa varautumiskykysi mahdollisimman realistisella harjoituksella.

Monesti pelkkä pöytälaatikkoharjoituskin riittää nostamaan esiin puutteita esimerkiksi tiedonkulussa tai olemassa olevassa dokumentaatiossa.

Muutaman päivän navigointi ilman sähköisiä apuvälineitä olisi ollut oiva ja mielenkiintoinen lisämauste omaan melontaretkeeni. Pääsimme kuitenkin helpommalla, koska olimme ladanneet valmiiksi merikartat kahdella eri sovelluksella offline-tilaan kahteen eri älypuhelimeen. Varautuminen kannatti – jälleen kerran!

Lue myös: Pidä pää kylmänä 5G-innossa, nosta hyödyt visioinnin edelle

Avainsanat:

Verkko Viestintä Muuttuva työ
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.