Liiketoiminnan merikortti ja kompassi hallussa

Vietin kesäkuussa kaksi viikkoa merikajakissa Ahvenanmaan koillisosan ulkosaaristossa. Lomaonni oli todella myötä, melojalle pahin uhkakuva eli voimakas tuuli loisti poissaolollaan. 

Käytän meloessa aktiivisesti älypuhelinta paikallistamiseen, navigoinnin tukemiseen sekä säätietojen päivittämiseen. Tällä kertaa kuitenkin etenimme hyvän kelin siivittämänä sellaisillekin seuduille, joissa mobiilidatan toimivuus alkoi olla haasteellista. Yllättävän nopeasti huomasin olevani melkoisesti avuttomampi, kun käyttöön piti ottaa perinteiset kompassi, paperikartta ja taivaanrannan tähystys.

Samoin kuin merellä liikkuessa, meidän pitäisi olla kiinnostuneita myös työelämässä matkan jatkuvuuteen liittyvistä uhista. Nykyaikainen IT-ympäristö on monimutkainen, ja liiketoiminta lepää yhä enenevissä määrin IT:n päällä. 

Aivan kuin seilaajan on pystyttävä ottamaan käyttöön analogiset versiot navigointityökaluista, yrityksen tulisi olla valmiudessa siirtymään poikkeustilanteessa toimimaan varajärjestelmien kanssa.

Varautumissuunnitelman kannattaa kattaa esimerkiksi verkkoyhteyksien joustava yliheitto kiinteiltä yhteyksiltä radioverkon yhteyksille. Modernissa verkkoarkkitehtuurissa varmistavat yhteydet eivät odota toimettomina mahdollista primääriyhteyden vikaantumista, vaan niille jaetaan osa toimipisteen liikenteestä älykkään kuormanjaon avulla. Näin vältytään siltä, että varmistava yhteys ei kriittisen yliheiton hetkellä jostain syystä lähtisikään toimimaan.

Mieluiten verkkoinfra kannattaa suunnitella niin, että et ole riippuvainen pelkästään yhden operaattorin palveluista, vaan käytät useamman operaattorin palveluita rinnakkain. Tällöin saat aikaan itsellesi optimoidun ympäristön niin kustannus- kuin myös varautumismielessä.

On myös fiksua investoida verkon valvontaan ja varautua reagoimaan mahdollisiin poikkeamiin hyvissä ajoin. Toimintavalmius ei synny tyhjästä eivätkä pelkät jatkuvuussuunnitelman dokumentit auta tositilanteessa. Teoreettisen kyvykkyyden lisäksi tarvitaan resursoimista joko omaan osaamiseen tai kumppanien palveluihin sekä käytännön harjoittelua havainnoinnista ja toimenpiteistä.

Testaa varautumiskykysi mahdollisimman realistisella harjoituksella.

Monesti pelkkä pöytälaatikkoharjoituskin riittää nostamaan esiin puutteita esimerkiksi tiedonkulussa tai olemassa olevassa dokumentaatiossa.

Muutaman päivän navigointi ilman sähköisiä apuvälineitä olisi ollut oiva ja mielenkiintoinen lisämauste omaan melontaretkeeni. Pääsimme kuitenkin helpommalla, koska olimme ladanneet valmiiksi merikartat kahdella eri sovelluksella offline-tilaan kahteen eri älypuhelimeen. Varautuminen kannatti – jälleen kerran!

Lue myös: Pidä pää kylmänä 5G-innossa, nosta hyödyt visioinnin edelle

Avainsanat:

Verkko Viestintä Muuttuva työ
 

Lue lisää uudesta työstä

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.
6/2022 DNA Business

Tuhdisti teknologiaa – kesällä kerkeää pysähtymään uuden äärelle

Kesälukupaketista löydät katsauksen tärkeimpiin vinkkeihin ja teknologiarintaman uusiin tuuliin.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.