Blogit

Laura Juvonen: "Tekoälyn tekijöihin tarvitaan nykyistä laajempaa diversiteettiä"

Vuonna 2019 aletaan oikeasti puhua teknologian etiikasta. Isoja, avoimia kysymyksiä löytyy tekoälystä ja kasvojentunnistuksesta, sanoo Teknologiateollisuuden kasvun ja uudistumisen johtaja Laura Juvonen.

Tekoäly myöntää jo asuntolainoja, sosiaalietuuksia ja työpaikkoja. Teknologiaa kehitetään mahdollistamaan sairauksien diagnosointia skannaamalla kasvot. Mullistava teknologia on kuitenkin usein kaikkea muuta kuin ongelmatonta.

”Tarvitsemmeko säätelyä, missä tilanteissa tällaista voi käyttää ja missä ei voi? Esimerkiksi ihmisten ja vaikkapa sairauksien tunnistamiseen liittyy mahdollisuuksien rinnalla merkittäviä eettisiä kysymyksiä”, Teknologiateollisuus ry:n kasvun ja uudistumisen johtaja, tekniikan tohtori Laura Juvonen sanoo.

Uusi teknologia vaatii perusteellista arvokeskustelua

Teknologia muuttaa nyt maailmaa nopeammin ja perusteellisemmin kuin koskaan. Aivan viime vuosina moni aiemmin ihmisen tekemä päätös on siirtynyt algoritmien tehtäväksi.

”Jos tekoälyn tekemään luokitukseen perustuen päädyttäisiin esimerkiksi myöntämään luottoa ruotsia äidinkielenään puhuvalle naiselle todennäköisemmin kuin suomenkieliselle miehelle, niin kohdeltaisiinko tässä hakijoita yhdenvertaisesti”, Juvonen kysyy.

Uuden teknologian säätely Suomessa ei ole mikään triviaali tehtävä vaan vaatii perusteellista pohdintaa ja arvokeskustelua.

”Eri maiden välillä tulee olemaan suuria eroja säätelyssä. Iso kysymys Suomelle on, millaiset ovat reilun, tasa-arvoisen ja sivistyneen yhteiskunnan pelisäännöt, jotka myös mahdollistavat suomalaisten innovaatioiden syntymisen ja viennin. Tekoälyn tekijöihin ja ymmärtäjiin tarvitaan tosi paljon nykyistä laajempaa diversiteettiä, jotta pystytään kehittämään ihmisille ja yhteiskunnalle todella arvoa tuottavia ratkaisuita”, Juvonen sanoo.

Yritysvastuun merkitys korostuu

Yritysten yhteiskuntavastuusta on puhuttu jo vuosia, mutta kansalaisjärjestöjen lisäksi nyt myös sijoittajien ja valtioiden silmä on terästynyt.

Yksi esimerkki tästä maailman suurimman varainhoitoyhtiön BlackRockin toimitusjohtajan Larry Finkin vuoden 2018 alussa lähettämä avoin kirje toimitusjohtajille. Fink kirjoittaa, että menestyäkseen pitkällä aikavälillä jokaisen yhtiön pitää voida näyttää, miten ne parantavat toimintaympäristöjään.

”Isot muutosajurit ovat heränneet, ja pääomat alkavat hakeutua kestävästi toimiviin yrityksiin. Ilmastonmuutoksen lisäksi tämä koskee kaikkia eettisiä asioita”, Juvonen sanoo.

Yhä useampi ammattilainen tarvitsee matemaattisia taitoja

Ajoittain teknologia voi tuntua itseisarvolta, mutta näin ei saisi olla. Sen sijaan teknologian pitäisi luoda arvoa koko yhteiskunnalle kestävästi. Tämä vaatii oikeaa diversiteettiä myös tiimeihin, jotka ratkaisuja valmistelevat.

”Esimerkiksi terveysteknologian ratkaisuita kehittävissä ydintiimeissä pitää olla oikeassa suhteessa myös sairaanhoitajia ja lääkäreitä sekä ymmärrystä käyttäjien tarpeista. Myös suomalaislasten koulutuksessa pitää ottaa huomioon se, että matemaattista ajattelua ja logiikkaa tarvitaan yhä useammassa tulevaisuuden työtehtävässä”, Juvonen sanoo.

Lue myös ajankohtainen lista: 14 teknologiatrendiä vuodelle 2019!

Avainsanat:

Tekoäly Teknologia Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.