Vuonna 2019 aletaan oikeasti puhua teknologian etiikasta. Isoja, avoimia kysymyksiä löytyy tekoälystä ja kasvojentunnistuksesta, sanoo Teknologiateollisuuden kasvun ja uudistumisen johtaja Laura Juvonen.
Tekoäly myöntää jo asuntolainoja, sosiaalietuuksia ja työpaikkoja. Teknologiaa kehitetään mahdollistamaan sairauksien diagnosointia skannaamalla kasvot. Mullistava teknologia on kuitenkin usein kaikkea muuta kuin ongelmatonta.
”Tarvitsemmeko säätelyä, missä tilanteissa tällaista voi käyttää ja missä ei voi? Esimerkiksi ihmisten ja vaikkapa sairauksien tunnistamiseen liittyy mahdollisuuksien rinnalla merkittäviä eettisiä kysymyksiä”, Teknologiateollisuus ry:n kasvun ja uudistumisen johtaja, tekniikan tohtori Laura Juvonen sanoo.
Uusi teknologia vaatii perusteellista arvokeskustelua
Teknologia muuttaa nyt maailmaa nopeammin ja perusteellisemmin kuin koskaan. Aivan viime vuosina moni aiemmin ihmisen tekemä päätös on siirtynyt algoritmien tehtäväksi.
”Jos tekoälyn tekemään luokitukseen perustuen päädyttäisiin esimerkiksi myöntämään luottoa ruotsia äidinkielenään puhuvalle naiselle todennäköisemmin kuin suomenkieliselle miehelle, niin kohdeltaisiinko tässä hakijoita yhdenvertaisesti”, Juvonen kysyy.
Uuden teknologian säätely Suomessa ei ole mikään triviaali tehtävä vaan vaatii perusteellista pohdintaa ja arvokeskustelua.
”Eri maiden välillä tulee olemaan suuria eroja säätelyssä. Iso kysymys Suomelle on, millaiset ovat reilun, tasa-arvoisen ja sivistyneen yhteiskunnan pelisäännöt, jotka myös mahdollistavat suomalaisten innovaatioiden syntymisen ja viennin. Tekoälyn tekijöihin ja ymmärtäjiin tarvitaan tosi paljon nykyistä laajempaa diversiteettiä, jotta pystytään kehittämään ihmisille ja yhteiskunnalle todella arvoa tuottavia ratkaisuita”, Juvonen sanoo.
Yritysvastuun merkitys korostuu
Yritysten yhteiskuntavastuusta on puhuttu jo vuosia, mutta kansalaisjärjestöjen lisäksi nyt myös sijoittajien ja valtioiden silmä on terästynyt.
Yksi esimerkki tästä maailman suurimman varainhoitoyhtiön BlackRockin toimitusjohtajan Larry Finkin vuoden 2018 alussa lähettämä avoin kirje toimitusjohtajille. Fink kirjoittaa, että menestyäkseen pitkällä aikavälillä jokaisen yhtiön pitää voida näyttää, miten ne parantavat toimintaympäristöjään.
”Isot muutosajurit ovat heränneet, ja pääomat alkavat hakeutua kestävästi toimiviin yrityksiin. Ilmastonmuutoksen lisäksi tämä koskee kaikkia eettisiä asioita”, Juvonen sanoo.
Yhä useampi ammattilainen tarvitsee matemaattisia taitoja
Ajoittain teknologia voi tuntua itseisarvolta, mutta näin ei saisi olla. Sen sijaan teknologian pitäisi luoda arvoa koko yhteiskunnalle kestävästi. Tämä vaatii oikeaa diversiteettiä myös tiimeihin, jotka ratkaisuja valmistelevat.
”Esimerkiksi terveysteknologian ratkaisuita kehittävissä ydintiimeissä pitää olla oikeassa suhteessa myös sairaanhoitajia ja lääkäreitä sekä ymmärrystä käyttäjien tarpeista. Myös suomalaislasten koulutuksessa pitää ottaa huomioon se, että matemaattista ajattelua ja logiikkaa tarvitaan yhä useammassa tulevaisuuden työtehtävässä”, Juvonen sanoo.
Lue myös ajankohtainen lista: 14 teknologiatrendiä vuodelle 2019!