Blogit

Kysy käyttäjältä – sensoreiden data ei kerro kaikkea työtilasta

Martela heitti innovaatiokilpailun osallistujille kiperän haasteen: miten mitata työympäristön tehokkuutta, käyttömukavuutta ja käyttöastetta. Antoisan kilpailun kautta yritys löysi ehdotuksen, joka kehittää työhyvinvointia yhdistäen käyttäjien kokemukset ja sensoreiden tuottaman datan.

Martelan varatoimitusjohtaja Petri Bomanin on nyt helppo hymyillä. Yritys etsi #iotnextlevel-kilpailun kautta kokonaisvaltaista ratkaisua, jonka avulla asiakkaiden työympäristöä voidaan parantaa käyttäjien kokemusten mukaan.

”Kilpailun voittaneen Perfektion ratkaisu vastaa tavoitteisiimme. Se kehittää työhyvinvointia, sillä sen avulla saamme sovitettua työympäristöä työntekijän tarpeisiin ja vaatimuksiin. Samaan aikaan se myöskin kehittää työyhteisön kyvykkyyttä toteuttaa yrityksen tarpeita. Selkeydessään ratkaisu sopii kehityskaareen, jossa Martela nyt on”, tuomariston jäsenenä toiminut Boman summaa.

Alusta mittaa muutosten vaikutuksia

Perfektion voittoisa ratkaisu on testaus- ja suunnittelualusta, jolla voidaan mitata työtiloissa tapahtuvien muutosten vaikutuksia. Testaaminen tapahtuu keräämällä objektiivista dataa rakennuksessa olevista mittareista sekä käyttäjiltä. Käyttäjäpalaute kerätään kyselyllä esimerkiksi Skypessa toimivan chatbotin avulla. Botti ohjelmoidaan kysymään halutulta käyttäjäryhmältä tiettyjä kysymyksiä.

”Suunnittelutyökalumme avulla Martelan asiantuntijat pystyvät mittaamaan työympäristön yleistä toimivuutta ja muita asioita, kuten äänitasoa ja työtyytyväisyyttä työympäristöön. Ratkaisulla voi mitata työtilamuutoksen vaikutusta esimerkiksi kulkureitteihin tai työviihtyvyyteen”, Perfektion UX/UI designer Olli Savisaari kuvailee.

Perfektion tiimi pohti, räätälöi ja validoi ehdotustaan kaksipäiväisessä kisassa pitkään: ensimmäisenä kilpailupäivänä aina yöhön asti. Tiimi lähti liikkeelle käyttäjien kulkureittien seurantaan perustuvasta ehdotuksesta, mutta päätyi nostamaan keskiöön käyttäjäpalautteen.

”Rakennusten ja sensorien mittaama raakadata ei kerro koko totuutta. Kun pystymme tuomaan käyttäjän palautteen osaksi kokonaisuutta, saamme arvokasta informaatiota oikean ihmisen hyvinvoinnista ja siitä, miten hän kokee työympäristön.”

Osallistujien erilaiset taustat ovat rikkaus

#iotnextlevel-hanke siirtyy nyt uuteen vaiheeseen, jossa Perfektio pääsee pilotoimaan ratkaisuehdotustaan Martelan liiketoimintaympäristössä. Vuoden lopulla selviää, miten pilotti onnistuu. Sekä tuomariston että kilpailijan mielestä kilpailu on antoisa prosessi, jossa avautui uusia näkökulmia.

”Konseptina #iotnextlevel-tyyppinen tapahtuma on erittäin helppo ja mielenkiintoinen tapa saada uusia konkreettisia ideoita. Kisassa on mukana ihmisiä eri kokemuspohjalla, minkä ansiosta yritys saa myös outside-in -tyyppisesti ideoita ulos”, Boman sanoo.

 

Lue lisää #iotnextlevel-kisasta osoitteesta dna.fi/iotnextlevel.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT Innovaatio

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Artikkeli
5G tuo rajattomasti nopeaa dataa vaativaan työhön
3/2024 DNA Yrityksille

5G tuo rajattomasti nopeaa dataa vaativaan työhön

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Telenor korosti Pohjoismaisen yhteistyön merkitystä Mobile World Congress -tapahtumassa

Blogi
3/2024 Assi Oikari

Helikopteridronet, turvallisuus ja hiilijalanjälki: mobiilialan kansainvälinen kohtaaminen kertoo, mitkä teknologian alueet ovat kuumia juuri nyt

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.