”Suomessa sijoittajat kiinnittävät huomiota myös siihen, ettei yrittäjätiimi lähde irtautumaan yrityksestä, vaan löytyy kestävyyttä ja tahtoa luoda arvoa pitkäjänteisesti”, Inka Mero kertoo.

Kukaan ei ole yksisarvinen syntyessään

Miten startup-yritys voi kypsyä myyttiseksi taikaolennoksi, eli yksisarviseksi? Pääomarahasto Voima Venturesin perustaja ja startup-sijoittaja Inka Mero vieraili Yllättävän yksinkertaista -podcastin studiolla kertaamassa startupien menestystekijöitä sekä avaamassa aiheeseen liittyviä termejä. Tämän lisäksi Meron johdolla pureuduttiin suomalaisen sijoittajakentän nykytilaan ja kehityskohteisiin. Tämä artikkeli on tiivistelmä podcastista. 

Yksisarvisella tarkoitetaan globaaliin markkinaan tähtäävää kasvuyritystä, jonka arvostus on noussut rahoituskierroksilla yli miljardiin. Yksisarvisille tyypillistä on erittäin nopea kasvu ja ainutlaatuinen arvolupaus, eli lupaus arvosta, jonka yrityksen tuote tai palvelu tuottaa asiakkaalle.

”Yksisarvisella ei ole mitään tiettyä määritettyä kokoa, joten työntekijöitä voi olla vain vähän tai sitten tuhansia. Olennaisempaa on, että yritys aiheuttaa disruptiota ja luo näin uuden markkinan”, Inka Mero selittää.

Disruptio tarkoittaa markkinoilla tapahtuvaa häiriötä, jonka innovaatio, uusi ilmiö tai keksintö aiheuttaa ja mullistaa nykyisen toimintatavan. Suomalaisista yksisarvisista Mero antaa esimerkkeinä Woltin ja Relexin. Hän myös huomauttaa, että kumpikaan näistä yrityksistä ei syntynyt yksisarvisena, vaan ne ovat kasvaneet määrätietoisesti jo noin kymmenen vuoden ajan. 

Suomessa osaajapolussa ja kulttuurissa kehitettävää  

Entä millä tolalla suomalainen startup-kenttä on verrattuna länsi- ja etelänaapureihimme Ruotsiin ja Viroon? Ruotsi on tässä hiukkasen meitä edellä: koska kasvuyrityskulttuurilla on siellä pidemmät juuret, sieltä myös löytyy enemmän rahoitusta. Viron eduksi Mero taas laskee kunnianhimoisen kansainvälistymisen sekä e-kansalaisuuden. 

”Viro oli maailman ensimmäinen maa, jossa pystyi ottamaan e-kansalaisuuden. Itsessään tämä prosessi vie muutaman tunnin, jonka jälkeen voit perustaa sinne yrityksen ja saat pankkitunnukset – kokeilkaapa tehdä sama Suomessa! Viro on nuorena maana rakentanut itsensä ketteräksi”, Mero toteaa. 

Yksi Suomen kompastuskivistä on Meron mukaan rikkinäinen osaajapolku: meillä ei tarjota maahanmuuttajille digitaalista polkua kansalaiseksi. Kun maahan mielivällä ei ole virallista osoitetta, hän ei voi vuokrata asuntoakaan – yrityksen perustamisesta puhumattakaan. 

Mikään yksittäinen asia ei takaa voittavaa tiimiä  

Usein kasvuyrityksistä puhuttaessa nostetaan esiin piirteitä, joita sijoittajat hakevat ja tiimin merkitys korostuu. Mero huomauttaa kuitenkin, että tiimin arvioiminen on haastavaa. Hänen mukaansa voittavia tiimejä usein yhdistää kyky tunnistaa jokin ongelma tai asia, joka ärsyttää niin paljon, että se on yksinkertaisesti saatava ratkottua. 

”Tiimin vahva tieteellinen tausta ja kunnianhimon taso ovat tärkeitä tekijöitä. Suomessa sijoittajat kiinnittävät huomiota myös siihen, ettei yrittäjätiimi lähde irtautumaan yrityksestä, vaan löytyy kestävyyttä ja tahtoa luoda arvoa pitkäjänteisesti. Myös ajoitus, markkinan koko, skaalautuvuus ja potentiaaliset asiakkaat ovat tärkeitä tekijöitä”, Mero tiivistää.  

 

Voisivatko jo vakiintuneet yritykset kauhoa oppeja startupien maailmasta? Entä millaiselta näyttää suomalainen deep tech -kenttä? Näihin kysymyksiin saat vastauksen kuuntelemalla koko Yllättävän yksinkertaista -podcastin jakson! 

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Innovaatio

Lue lisää uudesta työstä

3/2023 DNA Yrityksille

DNA ja Noccela rakentavat suomalaisyrityksille seuraavan sukupolven IoT:ta

Näin pienten liikkeiden seurannan mahdollistaa Ultra Wideband eli UWB-teknologia.
3/2023 DNA Yrityksille

Kattavilla lisäpalveluilla virität työntekijöiden liittymät huippuunsa

Tuunaa työntekijöiden liittymät käyttäjäkohtaisesti – parannat työtehoa ja tietoturvaa.
3/2023 DNA Yrityksille

Keskitä yrityksesi mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
“Jos koko ajan miettii, että palaudun sitten, kun tulee loma, ollaan jo tosi pitkällä työuupumuksessa”, kuvailee Auntien perustaja Mervi Lamminen.
3/2023 DNA Yrityksille

Työelämän ylikuormitus ei saisi kroonistua: “Kyllä yhden stressiviikon kestää heittämällä, mutta kaksi on jo liikaa”

Auntie tukee työntekijöitä jo varhaisessa vaiheessa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.