Blogit

Kotisohvalla vältät tarttuvat taudit – ja teet tehokkaammin töitä

Aamutakki niskaan, kuppi kuumaa kahvia kätösiin ja ei kun sohvalle perkaamaan sähköposteja puhelimella. Tunnin päässä häämöttää ensimmäinen konferenssipuhelu asiakkaan kanssa ja iltapäivällä olisi tarkoitus työstää myyntiesityksen kalvosetti valmiiksi tiimikaverin kanssa. Moni työskentelee tänä päivänä kotonaan kuin konttorilla konsanaan.

Etätyö, tuo ihana arjen helpottaja on monelle tietotyöläiselle tuttua etenkin silloin, kun työn alla on erityistä rauhaa vaativia askareita tai esimerkiksi pakettitoimitus odottaa vastaanottajaansa. Teknologisen kehityksen myötä etätyöskentelymahdollisuudet ovat kasvaneet huimaa tahtia, jolloin entistä useamman on helppo jäädä viettämään vähintään satunnaisia työpäiviä oman kodin rauhasta käsin.

Yhä useamman käyttöön nousseet pikaviestimet, yhteistyösovellukset ja pilvialustat mahdollistavat myös sujuvan tiimityön ilman paikkaan tai aikaan sidottuja rajoitteita. Ja mikäs siinä työskennellessä, sillä suurin osa meistä on etätöissä myös tuottavimmillaan.

Etätyöläinen välttää kausi-influenssan ja on tyytyväisempi työhönsä

Nuhat, flunssat ja muut kausittain vaivaavat tartuntataudit ovat ainakin pahimpien aaltojen aikaan helpompi välttää oman kodin turvassa. Etenkin pienten lasten vanhemmat tietävät, että yksi sairastava lapsi tartuttaa pian muutkin päiväkodin mini-ihmiset – sama pätee myös työpaikoilla.

Etätyö tuo myös joustoa orastavan flunssan hetkellä, kun välttämättömimmät hommat saa hoidettua ilman, että lähtee konttorille työkaveria tartuttamaan. Kun lepoa on alla kunnolla, ovat olosuhteet toipumiselle huomattavasti paremmat.

Parempaa on myös monen työntekijän elämänlaatu, sillä DNA:n teettämän kyselytutkimuksen mukaan etätyötä tekevät kokevat sen parantavan selvästi työssä jaksamista ja työmotivaatiota. Jo avokonttoria hiljaisempi työtila saattaa tehdä merkittävän eron hektiseen työhön.

Työmatkoista puolestaan saattaa kertyä merkittävä arjen aikasyöppö, jota voi etätyön avulla kutistaa minimiin – ja allokoida bussissa tai autossa kuluvaa aikaa johonkin merkityksellisempään. Kuntosalit, uimahallit tai vaikkapa elokuvateatterit ovat monesti hiljaisempia keskellä päivää, eikä mikään estä kotona työskentelevää ottamasta uiskentelutaukoa lounasaikaan.

Ei ole yhtä oikeaa syytä etätöistä nauttimiseen – on ihan yhtä ok odotella kotosalla sitä postipakettia kuin värjötellä läppärin kanssa peiton alla sadesäällä. Tärkeintä on, että työtapa on itselle mieluisa ja omaa hyvinvointia tukeva.

Näin saat kaiken irti etätöistä

Vapaus tuo tietenkin runsaasti vastuuta ja toimiva etätyö edellyttääkin vankkaa luottamusta omalta esimieheltä sekä yrityksen johdolta. Vain harva käyttää enää etätyötä synonyymina vapaapäivälle, ja työssä koettu luottamus lisää jo itsessään sekä hyvinvointia että motivaatiota. Myös hyvät työkalut sekä toimivat ja turvalliset verkkoyhteydet kotikonttorillakin ovat etätyön onnistumiselle elinehto. Kun työnantaja tarjoaa joustavalle työlle hyvät puitteet, mahdollisuutta myös hyödynnetään useammin.

Etätyöläisen kannattaa suunnitella päivän tehtävät etukäteen, jotta keskeytyksettömästä työajasta saadaan tehot irti – mitä pitikään saada päivän päätteeksi valmiiksi? Etätyö edellyttää taitoa johtaa omaa työtään aivan samalla tavalla kuin toimistollakin. Myös rutiineja on hyvä ylläpitää, jotta työaika ei pääse venähtämään ja tauotkin tulisi pidettyä. Jos päivä konttorilla käynnistyy kahvikupposen ja sähköpostien parissa, aloita aamu kotona vastaavalla tavalla.

Suurimmaksi helmasynniksi monelle kotityöläiselle kuitenkin muodostuu ergonomia. Sohvan imu on joskus työn imuakin voimakkaampi, ja iltapäivästä on sen seurauksena kireä vanne pään ympärillä. Ruokapöydän ääressä tietokonetta naputellaan helposti liian korkealla tai matalalla, eikä tuolikaan tue selkää tarpeeksi.

On hyvä pitää huoli siitä, että asentoihin tulee päivän aikana vaihtelua ja että näyttöä saataisiin tuotua silmien tasalle mahdollisimman hyvin. Sohvalla tämä onnistuu nappaamalla tyyny tietokoneen alle korokkeeksi, ja pöydällä sama temppu onnistuu esimerkiksi tukevan kirjapinon ja erillisen näppäimistön avulla. Oikein reipas tyyppi muistaa oikoa rankaa ja tehdä nopsan taukojumpan.

Paras etätyövinkki on kuitenkin lopettaa päivä ajallaan ja irtautua työstä. Etätyön tarkoituksena ei ole hämärtää työn ja vapaa-ajan rajaa tyystin, vaan auttaa tekemään fiksummin, jolloin myös vapaa-ajasta voi nauttia paremmin.

Välineet, yhteydet ja vinkit mutkattomaan etätyöhön

Tutustu

 

Avainsanat:

Muuttuva työ Etätyö

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

5G laajenee vauhdilla, ja siitä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet – ”Kun työt tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä”

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.