Kiinteä 5G saapuu koteihin ja konttoreihin

DNA:n 5G-palveluiden myynti käynnistyy valikoiduilla alueilla joulukuussa. Seuraavan sukupolven korkean kapasiteetin ja suorituskyvyn tuo pientaloihin ja yrityksiin ensimmäisenä kiinteä 5G. Siinä toimipisteyhteys toteutuu kiinteistöön kiinteästi asennettavalla 5G ulkoradioyksiköllä.

”Kiinteä yhteys on tähän asti ollut todennäköisesti tasalaatuisempi ja tehokkaampi kuin langaton. 5G kuitenkin mullistaa tilanteen. Se tarjoaa kuidun kaltaisen käyttökokemuksen radioteitse laajentaen merkittävästi huippunopeiden yhteyksien saatavuutta”, DNA:n yritysasiakkaiden verkkopalveluista vastaava Toni Laaksonen sanoo.

4G-yhteydet ovat jo nyt käytössä monissa toimipisteissä. Kiinteän 5G:n myötä yritykset hyötyvät kaistan kasvusta sekä yhteyden laadun ja luotettavuuden paranemisesta. Iso etu on myös langattoman käyttöönoton nopeus ja mutkattomuus. Kuidun tulo toimipisteeseen kun tarkoittaa monissa paikoissa huomattavaa hintalappua, kun asfalttia kaivetaan auki.

Mutta ketkä hyötyvät eniten kiinteästä 5G:stä?

”Yritykset, jotka siirtävät poikkeuksellisen suuria datamääriä tai joiden vaatimus lyhyestä viiveestä on erityisen tiukka – ja joille ei aiemmin ole ollut tarjolla hyvää kiinteää yhteyttä lainkaan tai ainakaan järkevillä kustannuksilla. 5G:tä voidaan käyttää ensisijaisena yhteytenä tai kuidun rinnalla varayhteytenä”, Laaksonen sanoo.

Laaksonen suosittelee, että valmistautuminen huomispäivän vaatimuksiin alkaisi tietoliikenneyhteyksien osalta jo tänään.

”Esimerkiksi etäkirurgian tai itseohjautuvien autojen tiukat tarpeet yhteyden laadun ja latenssin suhteen voivat tuntua etäiseltä. 5G mahdollistaa kuitenkin uusien sovellusalueiden kehittämisen ja käyttöönoton. Nyt on siis oikea aika innovoida ja rakentaa pohjaa langattoman verkkoarkkitehtuurin hyödyntämiselle”, Laaksonen sanoo.

Varmaa vauhtia viipaloinnilla

4G:ssä yhtenä haasteena on ollut kapasiteetin vaihtelu, kun tukiaseman kaista on jaettu kaikille käyttäjille. Etenkin pienemmät yritykset ovat ehkä kärsineet ruuhkasta iltaisin ja viikonloppuisin, kun kuluttajat laulattavat suoratoistopalveluitaan.

Kiinteä 5G tuo tähän merkittävän parannuksen. Viipaloinnin (slicing) ansiosta asiakkaille voidaan taata minimikapasiteetti. Siinä asiakkaalle voidaan osoittaa oma siivu verkosta, radioyhteydestä runkoverkkoon.

”Lupaus minimikapasiteetista on erityisen tärkeä yrityksille, joiden bisneskriittiset sovellukset vaativat tietyn yhteysnopeuden toimiakseen”, Laaksonen sanoo.

Viipaloinnin kehittyminen mahdollistaa tulevaisuudessa sen, että yritys voi valita liittymään tarvitsemansa ominaisuudet. Tarvitaanko minimikapasiteettia ja minkä verran – vai onko tänään tärkeintä pieni viive tai suuri käyttäjämäärä?

Näin 5G:stä tulee aidosti kuidun veroinen vaihtoehto vaativiinkin yritystarpeisiin.

5G laajenee, 4G kehittyy

DNA:n 5G-verkko laajenee ensi vuonna vauhdikkaasti.

”Etenemme kahdella kärjellä. Tuomme 5G-verkkoa yritys- ja asuinalueille, joilla ei ole ollut hyvää kiinteätä yhteyttä. Lisäksi tarjoamme sitä lisäkapasiteettia tarvitsevilla ruuhkaisilla alueilla alkaen suurimmista kaupungeista”, Toni Laaksonen sanoo.

5G-verkon laajentumisen mukavana sivuvaikutuksena myös 4G kehittyy edelleen. Ensimmäisen vaiheen 5G rakentuu osittain 4G:n päälle, joten 5G:n mukanaan tuoma lisäkapasiteetti sekä mobiilirunkoverkon kehitys parantavat myös 4G-käyttäjien palvelutasoa.

”4G tulee toimimaan pitkään 5G:n rinnalla. Pidämme silti tärkeänä, että kaikki DNA:n 5G-päätelaitteet toimivat aikanaan myös puhtaassa standalone-5G-verkossa. Tämä ei välttämättä ole markkinoiden kaikkien päätelaitteiden tilanne tällä hetkellä”, Laaksonen sanoo.

Lue lisää: 5G vapauttaa raskassarjalaisetkin kenttätyöhön

 

Haluatko oppia lisää 5G:n hyödyistä yrityksille?

Lataa ja lue maksuton e-kirja: Kaikki, mitä yrityspäättäjän pitää tietää 5G:stä.

LATAA E-KIRJA

 

Avainsanat:

Verkko 4G 5G

Lue lisää uudesta työstä

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.