Karahtaako yrittäjän tulevaisuus kiville digiosaamisen puutteessa?

Oletko jo kyllästynyt keskusteluun digitalisaatiosta? Ajatteletko, että kaikki mitä sen eteen kannattaa tehdä, on jo tehty? Jos vastaat kyllä, onnittelut – kuulut varmaankin digivoittajien terävimpään kärkeen.

Suurin osa yrittäjistä ei tähän joukkoon vielä yllä, ei likimainkaan. On erheellinen ajatus, että teknologian hedelmät olisi jokseenkin kokonaisuudessaan korjattu.

Vaarallisinta kuitenkin on ajatus, ettei koko digitalisaatio liity sinuun tai yritykseesi mitenkään. Kyllä se liittyy!

Taannoisen EK:n selvityksen mukaan jopa seitsemän yrittäjää kymmenestä näkee digiosaamisessaan ja -hyödyntämisessään merkittäviä puutteita. Luku on huolestuttava sekä yksittäisen yrittäjän että kansantalouden näkökulmasta. Suurimmalle osalle esteenä on osaaminen – ratkaisuja kyllä löytyy, muttei osaamista hyödyntää niitä.

Digitaalinen kuilu on 2000-luvun alkupuolelta peräisin oleva käsite, jolla pyrittiin kuvaamaan ihmisten jakautumista digitaalisen kuilun eri puolille: toiset ovat mukana ja toiset eivät. Digitaalisen kuilun korjaavana vastakäsitteenä on alettu puhua digitaalisesta yhdenvertaisuudesta.

Digitaalisen yhdenvertaisuuden ideana on, että kaikilla olisi tasa-arvoiset mahdollisuudet digitaalisten työkalujen hyödyntämiseen, eikä kukaan menettäisi hyvää bisnestä vain siksi, ettei lähtenyt mukaan digikelkkaan. Parhaiten tätä tasa-arvoa edistävät koulutus ja valmennus.

Mitkä digitaidot sitten kannattaisi ensimmäisenä ottaa haltuun?

1. Tietoturva

Viime vuonna voimaan astunut GDPR-asetus nosti tietosuoja-asiat pinnalle monessa yrityksessä, mutta tietoturvaan liittyy paljon muutakin. Yritystoimintaan liittyvät riskit ovat digitalisoituneet, jolloin riskien hallintaan liittyvät aseet löytyvät niin ikään digitaaliselta puolelta. Tätä tietotaitoa et halua missata.

2. Sosiaalinen media

Sosiaalisen median merkittävimmät mahdollisuudet ovat asiakasviestinnässä, uusien asiakkaiden hankkimisessa ja ehkä kokonaan uusien markkinoiden valloittamisessa. Somemainontaa on helppo tehdä Suomesta käsin lähes koko maailmaan!

3. Laitteet

Älykkäät laitteet ja niihin liittyvät palvelut säästävät aikaa, vaivaa ja rahaa. Tehokkaan puhelimen ja tietokoneen lisäksi useat yrittäjät hyötyvät mobiileista maksulaitteista, joihin ei liity isoja kuukausimaksuja.

4. Pilvityökalut

”Pilvityökalut” on laaja termi, mutta useille yrittäjille esimerkiksi sähköposti, sähköinen ajanvarausjärjestelmä ja kirjanpitosovellus ovat korvaamattomia apureita. Niiden hankinta ja hinnoittelumallit aiheuttavat kuitenkin monelle päänvaivaa, sillä vaihtoehtoja on monenlaisia.

Yrittäjän, joka ajattelee jatkavansa liiketoimintaa pitkällä tähtäimellä, on otettava digitalisaation kehitys aidosti huomioon. Innovatiiviset ajatukset, uudet liiketoimintamahdollisuudet, kasvu, kestävämpi kilpailuetu ja muut uudet mahdollisuudet voivat jäädä saavuttamattomiin, jos kehitystä ei seuraa ja mahdollisuuksiin ei tartu.

Taivaan vanha sanonta pätee myös digiaikana: kukaan ei ole seppä syntyessään. Digisepän taitoja kannattaa harjoitella tavoitteellisesti, jotta voi takoa, kun rauta on jossain vaiheessa kuumaa.

Me DNA:lla haluamme tukea yrittäjyyttä Suomessa ja olla mukana tekemässä yrittäjien arjesta mutkattomampaa. Yrittäjän digiakatemia on maksuton verkkokurssi, jossa saat olennaisimmat opit tietoturvasta, some-markkinoinnista, elämää helpottavista digityökaluista ja yrittäjälle tärkeistä laitteista. Yrittäjän digiakatemian löydät osoitteesta yrittäjändigiakatemia.fi.

Avainsanat:

Digitalisaatio Yrittäjille
 

Lue lisää uudesta työstä

10/2021 Johan Flykt

Onko asiakas edelleen jonossa? Näin palvelet tehokkaasti

Monikanavaisuus on selvästi parantanut asiakaspalvelun saavutettavuutta.
10/2021 Mikko Kannisto

Pakko uskaltaa rikkoa vanha ja rakentaa turvallisempi perusta

Maailma ympärillämme muuttui ja muuttuu.
Privaattiverkko takaa kapasiteetin kriittisille liiketoimintasovelluksille
10/2021 DNA Business

Privaattiverkko takaa kapasiteetin kriittisille liiketoimintasovelluksille

Privaattiverkko on helppo skaalata yrityksen tarpeiden mukaan.
Kuva: Kasvu Open / Matias Ulfves
9/2021 DNA Business

Etsitkö inspiraatiota kasvuun? Hae vinkit kasvuyritystapahtuma Kasvu Open Karnevaalista lokakuussa!

Myynti ja markkinointi ovat kasvuyrityksen tärkein kehittämisen kohde.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.