Jos kirurgi pystyy tekemään työnsä etänä, etkö sinäkin?

Chris Ogden on koneavusteisen kirurgian pioneeri.

Ajasta ja paikasta riippumaton työ yleistyy jatkuvasti – mutta miten on mahdollista, että kirurgi hoitaa työnsä etänä? Lontoon Princess Grace - ja Royal Marsden -sairaaloissa toimiva ”robokirurgi” Chris Ogden on jo 13 vuoden ajan kehittänyt koneellista leikkausta, jossa operaatiota suorittava kirurgi voi olla vaikka eri mantereella.

”Tuona aikana olen suorittanut yli 2 000 robottiavusteista leikkausta”, Ogden kertoo.

Leikkausrobotti – nimeltään da Vinci – edustaa alun perin sotilas- ja avaruuskäyttöön tarkoitettua teknologiaa, joka sittemmin on havaittu erittäin toimivaksi sairaaloissa.

Erityisesti vatsaontelon tähystyksessä da Vinci on omiaan, koska se pääsee käsiksi hankaliin paikkoihin eikä tee virheliikkeitä. Supertarkan 3D-kameran avulla da Vinciä ohjaava ihmiskirurgi tietää tasan tarkkaan missä ollaan menossa.

”Suurin etu ihmiseen nähden on se, että kone ei tärise niin kuin kirurgin käsi voi tehdä. Robotti on uskomattoman vakaa.”

Lisäksi robotin käyttämät leikkausvälineet kääntyvät asentoihin, joihin ihmisranne ei mitenkään taivu.

Robottiarmeijaa odotellessa

Ogden katsoo, että robotiikan esiinmarssi sairaudenhoidossa tulee jatkumaan edelleen. Da Vincin kaltaisia robotteja tullaan varmasti näkemään enemmän ja enemmän, mutta luultavasti myös ”parvibotteja” – tällaisissa operaatioissa potilaan leikkaukseen saattaa osallistua tuhansia mikroskooppisen pieniä robotteja. Ihmisen tehtäväksi jää määrittää leikkauksen parametrit ja koordinoida robottilaumaa.

“Se on tavallaan kuin muurahaisarmeija”, Ogden kuvailee ja lisää, että minibottien läpimurto tapahtunee seuraavan vuosikymmenen aikana.  

Mutta korvaavatko robotit sairaaloissa työskentelevät ihmiset kokonaan jonain päivänä? Ogden vastaa, että logistiikan ja informaation kentillä automaatio on jo vahvoilla – ja jotkut rutiinileikkaukset voisivat hoitua puhtaasti robottivoimin.

”Useimmissa leikkauksissa törmätään kuitenkin siihen tosiasiaan, että jokainen ihminen on erilainen, joten myös jokainen elin on erilainen, ja patologia on erilainen. Tällöin tarvitaan erittäin herkkää otetta, ja ihmiskirurgin kokemus nousee tärkeään rooliin.”

Linja pitää?

Nykyisellään vaikkapa New Yorkissa oleva kirurgi voisi hätäleikata avaruusasemalla olevan astronautin umpisuolen etänä – jos vain yhteydet pelaavat. Ogden tietää myös tapauksen, jossa potilas oli laivalla keskellä merta ja leikkauksen tehnyt kirurgi istui Ranskassa.

”Tällöin teleoperaattorin täytyy pystyä järjestämään täysin häiriötön datalinja, koska yhteys ei voi katketa missään vaiheessa leikkauksen aikana.” 

Ogdenin mukaan laparoskooppinen, robottiavusteinen leikkaus on kova juttu myös sen takia, että kudosvauriot pystytään minimoimaan. Tällöin potilaskin pääsee kotiin nopeammin. Myös kuolemantapaukset, joita kaikkein vaativimpien leikkausten yhteydessä aina esiintyy, saadaan vähenemään robotteja käyttämällä.

Tekniikoiden kehittyessä robotit tekevät jatkuvasti pidempää päivää – nykyään tehdään koko ajan monimutkaisempia operaatioita, joissa on lukuisia eri vaiheita.

”Pisin suorittamani robottileikkaus kesti seitsemän tuntia.”

Chris Ogden on mukana useiden muiden huippuasiantuntijoiden kanssa DNA Busineksen Hyvä paha digitalisaatio -dokumenttielokuvasarjassa. Tutustu sarjaan tästä!

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT M2M

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.