Blogit

Teknologiatrendien kehitystahti vaihtelee ja välillä yllättää, vaikka tietä kuinka valaisisi, kirjoittaa Juho Saarinen.

Johtaminen muutoksessa on sohimista pimeässä – trendidata tuo valoa tielle

Mitä yhteistä on teknologiatrendeillä ja liikenneturvallisuudella? Taustalla on muutosvauhdin kiihtyminen: turvaa ei enää löydy rutiineista, joihin muutosten keskellä aikoinaan tuudittauduttiin odottamaan tilanteen selkenemistä. Muutoksiin ei voi enää suhtautua Nummisuutariviittauksin maailman muuttumisesta ja Eskoista. Luontevampi lähestymistapa on tukeutua nykyaikaisempiin, ennakointia korostaviin ohjenuoriin. 

”Ajovaloista on hyötyä vain käytössä”  

Arvaaminen on suhteellisen helppoa, ennustaminen on äärimmäisen vaikeaa. Ei ole sattumaa, etteivät tunnustetut futuristit tarjoile totuuksia tulevaisuudesta päivämäärineen kaikkineen. Sen sijaan he keskittyvät hahmottamaan ajatusmalleja ja lähestymistapoja, joista on hyötyä ennakoinnissa.  

Kaikki asiat eivät nimittäin tule yllätyksenä. Päivän pituus osataan ennustaa tarkalleen, vyöryvät ilmamassat määrittävät todennäköisen ajosään. Vastaavasti teknologiatrendit valottavat teknologian kehityssuuntia ja antavat osviittaa siihen, miten liiketoimintojamme on syytä jatkossa uudistaa.  

Luova tuho lymyilee yllättävän esillä, kun sitä malttaa pysähtyä tutkimaan.

Liiketoimintaamme vaikuttavista teknologiatrendeistä selkein on tällä hetkellä tekoälyn huima kehitys. Vielä huimempaa on innovointi tekoälyn hyödyntämisessä ja integroimisessa päivittäiseen työhömme. Yllättävän maltillisesti puhumme yhä tekoälyavustajista, vaikka tekoälystä olisi osaavan orkestraattorin käsissä koko osastoksi, ehkä jopa koko organisaatioksi.  

Kehitystä tukevat samanaikaiset harppaukset prosessoinnissa kvanttiteknologialla ja datan keräämisessä yhä tehokkaammin ja kattavammin. Nämä trendit tulevat valaisemaan tietä monella muullakin alueella kuin tulevaisuuden ennakoinnissa – esimerkiksi biotekniikan saralla. 

”Huomioi pimeys ajonopeudessa”  

Teknologiatrendien kehitystahti vaihtelee ja välillä yllättää, vaikka tietä kuinka valaisisi. Osittaisen pimeyden kanssa on tultava toimeen ja organisaation muutosmatkaa on pystyttävä mukauttamaan. Strategisten päätösten ja tulevaisuuteen valmistavien teknologiainvestointien vaikutukset ovat väistämättä pitkäaikaisia.  

Lisähaastetta nopeasti kehittyvän teknologian kanssa toimeen tulemiseen tuovat budjetointikierrokset, jotka osaltaan pidentävät päätöksentekijältä vaadittavaa ennustehorisonttia. Trendit valaisevat tulevaa, mutta eivät riitä luomaan havainnointikykyä tarpeeksi kauas, jos tilannenopeus on liian kova. 

’Seeing is believing’ on mennyttä aikaa. AI:n myötä näkeminenkään ei ole enää uskomista. 

Pimeyttä synkistävät osaltaan teknologioiden tuomat kehittyneemmät riskit liiketoiminnoille. Digitaalisuuden eteneminen tarkoittaa myös kyberuhkien tehostumista ja monimuotoistumista. Tekoälysovelluksia ja kehittyviä laskentateknologioita valjastetaan väistämättä myös laittomiin tarkoituksiin. Mikä tänään on lähetetty salattuna, voi pian tulla esiin selkokielisenä.  

Trendeistä on löydettävissä vastauksia näihinkin haasteisiin, esimerkkeinä regulaatio tekoälyn vastuulliseen käyttöön ja kehitysaskeleet kyberturvallisuudessa. Ensi lokakuussa voimaan tulevan NIS2-direktiivin mukaisen lainsäädännön tarkoitus on nostaa kyberturvan tasoa koko EU:n alueella.   

”Katse kannattaa suunnata niin kauas tielle kuin valot näyttävät.”   

Trendit näyttävät valoa organisaatioidemme tielle. Jos katseen tarkentaa aivan nenän eteen, organisaation meno on nopeasti metsässä. Pidemmälle tähystävän trendidatan merkitys on suuri, kun muovataan tulevaa toimintastrategiaa ja seurataan skenaarioiden toteutumista. 

Vallitseva makrotaloustilanne vaikuttaa sekä investointikykyyn että -haluun. Hyvän trendidatan avulla on mahdollista johtaa matkaa kohti liiketoiminnan tavoitteita kullekin organisaatiolle parhaiten sopivalla riskitasolla. Trendien ymmärrykseen pohjaava näkemyksellinen johtajuus on aiempien taantumien aikoina ollut resepti, jolla on luotu huikeita menestystarinoita.  

Ennusteiden laatu paranee tutkitusti varmimmin päivittämällä ennusteita jatkuvasti, aina tuoreimman saatavilla olevan datan avulla. Tästä syystä myös me DNA:lla julkaisemme joka vuosi uuden teknologiatrendit-raportin. Suosittelen lämpimästi lukaisemaan läpi myös tuoreen julkaisun vuoden 2024 trendeistä.  

Valoa tuloksentekoon ja malttia joululiikenteeseen! 

 

Navigoi täältä lukemaan DNA:n Teknologiatrendit vuodelle 2024! 

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia Tekoäly Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.