Hidastaako kissavideo yritysverkon kriittistä liikennettä?

Tavallinen perjantai-iltapäivä suomalaisessa toimistossa: Sirkka tekee myyntikirjauksia selainpohjaisessa pilviohjelmistossa, viereisessä kuutiossa Kalle on työnsä tehnyt, syö lounaspatonkia ja katsoo Youtubesta kissavideota.

Yritysten verkkoja käytetään monenlaisiin tarpeisiin. Käyttö on monipuolistunut nopeasti. Siksi yritys tarvitsee hyvän, keskitetyn näkymän yritysverkkoon.

”Oleellinen muutos on verkkojen monimuotoistuminen. Ennen ajateltiin, että tietyn kokoluokan yritys ostaa automaattisesti suljetun verkon palveluita, eli operaattorin toimittaman oman MPLS-verkon. Nyt kuitenkin puhutaan hybridiverkoista. Samassa organisaatiossa voi olla käytössä sekä kuituyhteyksiin perustuvia MPLS-verkkoja, kaapelilaajakaista että 4G, riippuen toimipisteestä ja henkilöstön roolista”, sanoo DNA:n siirtoverkoista vastaava johtaja Mikko Kannisto.

”Rajanvedot ovat muuttuneet, eikä ole yhtä oikeaa kaikille sopivaa ratkaisua. Tämä vaatii muutoksia tekniikkaan ja ajatteluun”, Kannisto jatkaa.

Yritysten merkittävin meneillään oleva muutos koskee pilvipalveluita. Yritykset rakentavat liiketoimintastrategioita yhä enemmän pilven varaan. Isoilla pilvipalveluiden tarjoajilla on merkittävästi paremmat valmiudet huolehtia tietoturvasta kuin keskivertoyrityksellä. Tietoturvan osalta pilvi ei kuitenkaan ole täysin huoleton vaihtoehto.

”Pilvipalveluihin tarvitaan samanlainen turvallinen yhteys kuin esimerkiksi toimipisteiden yhdistämiseen tai perinteisen konesaliliikenteen suojaamiseen. Lisäksi palvelut, joissa hyödynnetään pilveä, tulee suojata, vaikka ne kytkettäisiinkin osaksi yritysverkkoa, DNA:n business manager Toni Laaksonen sanoo.

DNA tarjoaa yrityksille laajempia tietoturvaratkaisuja. Keskitettyyn tietoturvaan yksi ratkaisu voi olla DNA:n Security Gateway, joka liitetään osaksi pilvipalveluita. Se tarkoittaa verkon uudelle reunalle vietävää älykästä palomuuria, joka osaa suojata internetin ja asiakasverkon välistä liikennettä monitasoisesti.

”Olennainen etu tässä on, että yritys saa myös pilven verkkoliikenteen muun liikenteen kanssa samaan keskitettyyn näkymään”, Laaksonen jatkaa.

Liikennettä pitää voida priorisoida

Lisäksi asiakaskäyttäytymisen ja työn muutokset edellyttävät yritysverkoilta koko ajan enemmän kapasiteettia sekä nopeita, häiriöttömiä ja viiveettömiä yhteyksiä. Viive vaikuttaa suoraan liiketoimintaan, oli kyse sitten teollisuuden toiminnanohjausjärjestelmistä, kriittisistä IoT-ratkaisuista tai videopalveluista.

Liikennettä pitääkin pystyä priorisoimaan ja optimoimaan entistä tarkemmin. Priorisoinnissa esimerkiksi myyntikirjaukset CRM-alustalle voidaan nostaa etusijalle ja kissavideot pudottaa arvojärjestyksessä pahnanpohjimmaiseksi.

Priorisointi vaatii tietoa ja ymmärrystä verkkoliikenteestä ja sitä tuottavista sovelluksista. Verkkoa kuormittavat toimenpiteet osataan ajoittaa liiketoimintaa mahdollisimman vähän häiritsevästi.

”Ilman keskitettyä näkymää priorisoinnit voivat kuitenkin mennä pieleen ja jopa haitata yritykselle kriittistä toimintaa. DNA tarjoaa syvällisempää tietoa yrityksen verkkoliikenteestä, jolloin priorisointi ja optimointi palvelevat yrityksen liiketoiminnan tarpeita”, DNA:n Mikko Kannisto sanoo.

Lue lisää yritysverkkojen viidestä teemasta, joihin kannattaa perehtyä juuri nyt >

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Tietoturva

Lue lisää uudesta työstä

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.