Hei työnantaja, panosta perheelliseen työntekijään!

Viime aikoina on käyty vilkasta keskustelua perhevapaamallien uudistamisesta. Yrittäjälle tai tiiminvetäjälle aihe saattaa tuntua vielä kaukaiselta, mutta muutoksen virallistamista odotellessa perheellisten työntekijöiden huomiointi kuitenkin kannattaa. Työn ja perheen yhteensovittaminen on näet monille ehdoton edellytys työpaikan valinnassa ja siellä viihtymisessä.

Organisaatioiden, toimialojen ja megatrendien muutos on jatkuvaa, ja ainoa keino millä yritys voi säilyttää parhaat työntekijänsä, on kasvaa muutoksen mukana.

Mothers in Business -yhdistys toteutti Teknologiateollisuuden 100-vuotissäätiön rahoittamana alkuvuodesta MiB Akatemia -kokeilun. Siinä autettiin perhevapaalta palaavia työntekijöitä pääsemään sujuvasti takaisin töihin, ja neuvottiin työnantajia luomaan parempia käytäntöjä perheystävällisyyteen liittyen.

Idea kokeiluun syntyi huomattuamme, että perhevapaalle lähdön ja sieltä paluun johtaminen on yrityksissä useimmiten hyvin satunnaista, vaikka muuten esimiestyö olisikin säntillistä ja alaisten keskuudessa pidettyä.

Kokeilu osoitti, että monista yrityksistä puuttuvat vakiintuneet toimintatavat ja käytännöt perhevapaisiin liittyen. Päätimme tarttua toimeen, sillä juuri suuren elämänmuutoksen keskellä olisi erityisen tärkeää osoittaa työntekijälle, että hänelle on firmassa varattu paikka, johon on innostavaa palata pitkänkin vapaan jälkeen.

Nyt haluamme saada aikaan vielä vaikuttavampia ja pysyvämpiä muutoksia.

Perustimme Fambition Consulting Oy:n jatkokehittämään työn ja perheen yhteensovittamista helpottavia palveluja. Meille on tärkeää löytää positiivisia ratkaisuja haastaviin tilanteisiin tukemalla työnantajia perheystävällisten käytäntöjen luomisessa.

Työnantajien käytännöt kaipaavat siis kehittämistä, mutta mitä perheystävällisillä käytännöillä voidaan saavuttaa? Parhaimmillaan työntekijöiden motivaatio kasvaa, firman ilmapiiri paranee, sairauspoissaolot ja ei-toivotut työpaikan vaihdokset vähenevät, eikä burnout-tilanteita pääse syntymään.

Työntekijän hyvä elämänlaatu parantaa myös työn laatua.

Hyvinvoiva ja motivoitunut työntekijä tuottaa enemmän ja luo positiivista työnantajakuvaa. Perheystävällisyys onkin myös mainio valttikortti uusia lahjakkuuksia rekrytoitaessa.

Kirjoittaja on Fambition Consulting Oy:n hallituksen puheenjohtaja ja perustajaosakas Riina Salmivalli. Riina oli myös vieraanamme Suomalaisen työn ääniä -podcastissa, jossa käsiteltiin perheystävällisiä työpaikkoja.

Avainsanat:

Työkulttuuri Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

”Mitä paremmat myyjät organisaatiolla on, sitä paremmin se menestyy”, kirjoittaa Markus Winter.
11/2022 Marcus Winter

Teknologiamyyjästä tietoturvan sankariksi – edellytyksenä on oikeanlainen osaaminen

Teknologiamyyjä voi olla tietoturvan sankari – ehtona on kouluttaminen oikeista asioista
11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.