Blogit

Fiksut virheet opettavat

Kaikkialle vyöryvässä digitalisaatiossa ovat vahvoilla yritykset ja työntekijät, jotka uskaltavat heittää roskiin vanhat toimintatavat ja kokeilla rohkeasti uutta. Fiksuja virheitäkin saa tehdä.

Viimeaikaiset uutiset piirtävät välillä synkkää kuvaa talouden ja yritysten näkymistä. Kasvuyritysten valmentaja ja digitalisaation asiantuntija Aape Pohjavirta kehottaa kuitenkin katsomaan asioita välillä toisesta näkökulmasta.

Liialliseen synkistelyyn ei ole hänen mielestään aihetta.

”Digitalisaatio on muuttanut asioita huimasti parempaan suuntaan. Kaikkia asioita on nyt saatavilla entistä helpommin ja halvemmalla. Vieläkö joku muistaa, millaista elämä oli ennen Facebookia, WhatsAppia tai Netflixiä? Ja huomenna asiat ovat vieläkin paremmin”, Pohjavirta ennustaa.

Liiketoimintamallit mullistuvat

DNA Busineksen asiakastilaisuudessa Viapori Jazzissa puhunut Pohjavirta tunnetaan digitaalisen vallankumouksen saarnamiehenä. Hänen mielestään tulevaisuuden voittajia ovat yritykset ja työntekijät, jotka uskaltavat lähteä hyödyntämään rohkeasti digitalisaation uusia mahdollisuuksia.

Pohjavirta korostaa, että digitaalisuus pistää uusiksi liiketoimintamallit kaikilla toimialoilla ja muokkaa uuteen uskoon myös yksittäisten työntekijöiden työnkuvat.

”Jokainen joutuu valitsemaan pysyykö entisessä ja puolustako vanhoja asioita. Toinen vaihtoehto on hyväksyä muutos ja mennä rohkeasti mukaan, vaikka lopputulos ei olekaan tiedossa. Mukaan on kuitenkin pakko mennä, sillä kilpailijat tekevät näin joka tapauksessa.”

Pohjavirran mukaan suurin mahdollisuus digitaalisuudessa on se, että bittien tuottaminen ei maksa mitään. Uudet tuotteet ja palvelut syntyvät edullisesti ja nopeasti. Lisäksi tuotokset ovat helposti muokattavissa.

”Tuotanto voidaan skaalata nopeasti ja näin valloittaa isotkin markkinat lyhyessä ajassa.”

Pohjavirta myöntää, että digitalisaatioon liittyy myös paljon uhkia ja riskejä. Hänen mielestään yksi suurimmista haasteista on se, että vanhat liiketoimintamallit eivät enää päde uudessa maailmassa.

Toimiihan tämä myös mobiililaitteessa?

Digitaalisen vallankumouksen vaikutuksia omaan yritykseen ja työhön ei ole aina helppo hahmottaa.

Pohjavirta kehottaa miettimään aluksi oman yrityksen nykyistä liiketoimintaa. Seuraava askel on yrittää miettiä, miten vastaava asia toimisi digitaalisessa maailmassa.

”Pian joku tunkee joka tapauksessa vastaavan palvelun mobiililaitteeseen ja tarjoaa sitä ilmaiseksi.”

Esimerkkejä Pohjavirran kuvaamasta muutoksista on jo paljon. Airbnb on mullistanut majoituspalvelujen tarjonnan, Uber tekee saman taksikyydeissä.

Pohjavirran mielestä ei kannata hätääntyä, jos omaa liiketoimintaa ei saa heti istutettua mobiilimaailmaan.

”Olet määritellyt ongelman, jota on ryhdyttävä ratkomaan.”

Myös virheitä saa tehdä

Pohjavirran mukaan digitalisaation etenemistä hidastavat usein yritysten jähmeät rakenteet ja toimintatavat. Esimerkkinä hän mainitsee hankintakäytännöt.

Jos joku tiimi yrityksessä haluaa ottaa omaan käyttöönsä ryhmätyökalun suoraan netistä, yrityksen tietohallintojohtaja saattaa tyrmätä ajatuksen, koska yritys on jo hankkinut vastaavia mutta kyseisen tiimin mielestä huonommin heille soveltuvia työkaluja.

”Kaikkien työtehtävien ei tarvitse olla hauskoja, mutta työntekijälle tulisi kuitenkin antaa nykyistä enemmän mahdollisuuksia rakentaa oma työnsä mielekkääksi ja tehdä asioita uudella tavalla.”

Pohjavirran mielestä varman päälle pelaaminen ei enää yrityksissä riitä, vaan asiat etenevät nyt entistä enemmän yrityksen ja erehdyksen kautta.

”Fiksuja virheitä saa tehdä rohkeasti ja paljon, mutta niistä pitää myös oppia.”

Digitalisaatiossa on kyse isoista asioista, mutta jokainen voi tehdä työssään jatkuvasti myös pieniä parannuksia.  Näillä Aape Pohjavirran vinkeillä pääset hyvään alkuun:

  • Tee ongelmankartoitus. Listaa työhösi liittyviä asioita, jotka harmittavat ja haittaavat tekemistä.

  • Valitse ongelmista päällimmäisin ja googlaa tähän ongelmaan liittyviä sanoja. Mitä todennäköisemmin löydät muita, jotka painivat samojen asioiden kanssa.

  • Ongelmaan löytyy todennäköisesti hyödyllisiä ratkaisumalleja, kun lisäät hakuun ”ratkaisu” tai ”solution” kaltaisia sanoja.

  • Valitse listasta seuraava ongelma ja googlaa sille ratkaisumalleja samaan malliin.

Minkälaisia ajatuksia digitalisaatio herättää alan asiantuntijoissa? Keskustelijoina Aktia Pankin tietoturvajohtaja Petri Vuontela ja Vantaan kaupungin tietohallintojohtaja Antti Ylä-Jarkko.

 

Avainsanat:

Digitalisaatio Vinkit Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Onko yrityksessäsi fokus- vai burnout-kulttuuri? – Keskittymisvalmentajan opeilla treenaat organisaatiosi keskittymiskyvyn huippuunsa

Blogi
9/2024 Patrick Gordin

Salainen ase modernin yrityksen liiketoiminnalle? Ohjelmisto-ohjatut verkot yhdistävät toimipisteet ja käyttäjät turvallisesti pilvessä sijaitseviin sovelluksiin ja dataan 

Artikkeli
8/2024 DNA Yrityksille

Teknologian vuosi 2024 – onnistuimmeko ennustamaan tulevan?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.