Esineiden internetin mahdollistamien ratkaisujen avulla voidaan talotekniikassa saavuttaa huomattavia kustannussäästöjä esimerkiksi lämmitystä ja ilmanvaihtoa optimoimalla.
Esineiden internetiä hyödyntävät ratkaisut yleistyvät vauhdilla talotekniikassa. Enermix tarjoaa niiden hallintaan tehokkaan järjestelmän, jossa hyödynnetään DNA:n tietoturvallisia liittymiä.
Kiinteistöjen omistajat etsivät automatiikasta ja esineiden internetistä, eli IoTista, uusia ratkaisuja energiatehokkuuden parantamiseen ja kustannussäästöihin. Tamperelainen Enermix on kehittänyt Talotohtori -nimellä kulkevan kiinteistöjen hallintajärjestelmän, johon voidaan liittää koko talotekniikka laitevalmistajasta riippumatta.
”IoTin ansiosta esimerkiksi kiinteistöjen lämmityksen ja ilmanvaihdon hallintaan tulee koko ajan uusia palveluja. Ongelma on lukuisista palasista koostuvan kokonaisuuden hallinta. Me tarjoamme tähän yhden käyttöliittymän ja järjestelmän, joka toimii kustannustehokkaasti pilvessä”, Enermixin toimitusjohtaja ja perustaja Janne Heinonen sanoo.
Tavoitteena kova kasvu
Talotohtori-palvelujen kehitystyö alkoi vuonna 2010, kun Enermixin asentamiin kerrostalojen lämpöpumppuihin lähdettiin hakemaan etähallintaratkaisuja. Hieman myöhemmin syntyi ajatus kehittää hallintajärjestelmä, johon voi yhdistää muunkin talotekniikan.
Enermixin palveluja käyttävät kiinteistöjen omistajien ohella energiayhtiöt, suunnittelutoimistot, urakoitsijat ja rakennuttajat.
”Talotohtori-palvelu on nyt käytössä runsaassa sadassa kiinteistössä, muun muassa kauppakeskuksissa, päiväkodeissa ja kerrostaloissa. Tavoitteemme on, että vuoteen 2020 mennessä palvelua käyttää jo 10 000 kiinteistöä”, Heinonen suunnittelee.
DNA vastaa turvallisista yhteyksistä
Enermix hyödyntää etähallintajärjestelmissä DNA Busineksen M2M-liittymiä, joiden avulla laitteita voidaan seurata ja hallita langattoman verkon kautta.
”Arvostan DNA:n aktiivista ja innovatiivista lähestymistapaa. Pk-yrityksenä olemme saaneet heiltä hyvää tukea vaativissa hankkeissa myös isojen asiakkaiden kanssa. ”
Heinosen mielestä DNA:n liittymät sopivat kiinteistöjärjestelmien hallintaan erinomaisesti, sillä jokainen kohde on tietoturvallisen verkon sisällä ja suojassa palvelunestohyökkäyksiltä.
Talotekniikan tietoturva on noussut puheenaiheeksi myös Suomessa, kun hakkerit ovat häirinneet kerrostalojen lämmitysjärjestelmiä palvelunestohyökkäyksillä.
”Tietoturva on retuperällä suurimmassa osassa kiinteistöjä. Niiden automaatiojärjestelmissä käyttäjätunnukset ja salasanat ovat samat kuin tehdasasetuksissa. Talotohtori-palvelu tuo tietoturvaan oleellisen parannuksen”, Heinonen lupaa.
Vesimittaritkin siirtyvät IoT-aikaan
Enermix on mukana DNA:n pilottihankkeessa, joka tarjoaa entistä paremmat yhteydet esineiden internetiin. Se tapahtuu uuden NB-IoT-tekniikan (Narrow Band IoT) avulla.
4G-verkossa toimivan tekniikan etuihin kuuluvat laitteiden pitkä akunkesto ja toimintavarmuus heikoissakin olosuhteissa.
NB-IoT sopii hyvin käyttökohteisiin, joissa siirretään suhteellisen harvoin pieniä datamääriä. Tyypillinen esimerkki on energia- tai vesimittarin tietojen etäluenta. Heinonen arvioi, että etenkin vesimittareiden etähallinta kasvaa tulevina vuosina vauhdilla.
”Näyttää siltä, että NB-IoT tarjoaa kustannustehokkaan ratkaisun muuttaa vesimittareiden luenta ja laskutus reaaliaikaiseksi”, Heinonen arvioi.
Janne Heinonen on mukana useiden muiden huippuasiantuntijoiden kanssa DNA Busineksen Hyvä paha digitalisaatio –dokumenttielokuvasarjassa. Tutustu sarjaan tästä!