Blogit

”Kaiken ei tarvitse olla heti täydellistä, vaan pitää vain uskaltaa lähteä jostain liikkeelle. On tärkeää, että osaa ostaa palveluita myös muilta yrittäjiltä – sillä on suuri vaikutus omaan jaksamiseen”, Ollilainen neuvoo muita yrittäjyydestä haaveilevia.

Ei enää aikaisia herätyksiä aamuviideltä – Maijun matka opettajasta yrittäjäksi

Etäopetuksesta tuli pandemian myötä uusi normaali. Suomen kielen opettaja Maiju Ollilaiselle se antoi kimmokkeen omalle yritystoiminnalle. Etätunnit ovat yrittäjän näkökulmasta antoisia, mutta myös kuormittavia. Omasta jaksamisesta huolehtiminen on helpompaa, kun muistaa, että täydellisyyttä ei kannata tavoitella heti eikä kaikkea hoitaa yksin.

Maiju Ollilainen on tehnyt pitkän uran suomen kielen opettajana eri oppilaitoksissa. Viimeiset vuodet ennen yrittäjäksi ryhtymistä hän opetti suomea turvapaikanhakijoille.

”Kun ensimmäinen koronakevät alkoi, opetuksen jatko näytti epävarmalta, eikä turvapaikanhakijoiden alkeistason opetukselle ollut enää yhtä suurta tarvetta”, Ollilainen avaa. ”Halusin varmistaa hyvissä ajoin, etten jää seuraavana syksynä tyhjän päälle ja idea omasta yrityksestä alkoi kiinnostaa yhä enemmän.” 

Syntyi Ihana suomi -niminen yritys, joka tarjoaa suomen kielen yksityisopetusta verkossa sekä yritys- että yksityisasiakkaille.

Ajatus omasta yrityksestä ei Ollilaista pelottanut, koska riskit tuntuivat pieniltä. Työskentely onnistui kotoa käsin eikä edellyttänyt isoja hankintoja tai lainanottoa. Starttiraha auttoi alkuun ja neuvoa sai suomen kielen yksityisopettajien Facebook-ryhmästä.

”Kaikki lähti käyntiin nopeasti ja yllättävänkin hyvin. Testasin opetusta yhdessä opettajakaverin kanssa, laitteiden valinnassa neuvoi oma perhe ja yhteydet sain kuntoon paikallisen DNA-liikkeen avulla”, Ollilainen kertoo.  

Ei enää aikaisia herätyksiä aamuviideltä 

Etäopetus eroaa lähiopetuksesta Ollilaisen mukaan merkittävästi. Se edellyttää opettajalta esimerkiksi enemmän alkuvalmisteluja ja tarkkaan mietittyä tuntisuunnitelmaa, sillä tyhjää tilaa opetuksen lomassa on vähemmän kuin luokassa.

”Etäopetus on selvästi intensiivisempää, koska opettajalla on jatkuva vetovastuu. Etänä ei voi järjestää samanlaisia improvisaatioharjoituksia tai taukoja kuin luokkatilassa. Hyvä puoli on tänä päivänä kuitenkin se, että opiskelijat ovat jo tottuneet pitämään kamerat päällä ja siitä saa tarvittavaa vuorovaikutusta.”

Opiskelijoiden näkökulmasta etäopetus on monesti luokkahuonetta helpompi vaihtoehto. Etäopetus on kuitenkin aina opettajan kanssa vuorovaikutuksessa tapahtuvaa. Kiireisille uraihmisille etäopetus sopii, koska siihen voi keskittyä rauhassa illalla kotona.

Suurimmat haasteet ovat Ollilaisen mukaan liittyneet enemmänkin omaan jaksamiseen ja itsensä johtamiseen. 

”Yrittäjän työpäivät venyvät tavallisesti pitkiksi ja palautumisaikaa on vaikea löytää”, Ollilainen pohtii. ”Työn tauottamista joutuu oikeasti harjoittelemaan, koska se ei tapahdu automaattisesti. Olen ottanut jopa erillistä valmennusta siihen, että saisin kalenterini järkevämmäksi. Oma haasteensa on vähentynyt hyötyliikunta.” 

Aiemmin Ollilainen kulki paljon eri kaupunkien väliä ja kävely oli luonteva osa arkea. Etäyrittäjänä ei ole enää samanlaista tarvetta lähteä liikkeelle. Toisaalta, kun aikaiset heräämiset aamujuniin ovat jääneet, aikaa on tullut lisää perheelle.

”Nuorin lapseni on tällä hetkellä neljännellä luokalla. On ihanaa, kun voin auttaa häntä aamuvalmisteluissa ennen kouluun lähtöä ja hän voi kertoa minulle tuoreimmat kuulumiset heti koulupäivän jälkeen. Huomaan lisäksi, että fyysinen väsymys on vähentynyt ja saan nukuttua paremmin.”

Etäopetus on ollut Ollilaisen mielestä palkitsevaa myös ammatillisesti.

”Minusta tuntuu, että pystyn tekemään työni paremmin kuin oppilaitoksissa, koska voin tehdä kaiken rauhallisemmin. Oppilaitoksissa on usein kiire ja aikataulut tulevat ulkopuolelta. Yrittäjänä minulla on vapaus päättää omista työajoistani.” 

Verkkosivuja ehtii hioa myöhemminkin

Yrittäjyyttä harkitsevia Ollilainen kannustaa ensin kokeilemaan siipiään palkkatyön ohessa.

”Jos pelottaa, voi aloittaa esimerkiksi kevytyrittäjyyden kautta. Sitten voi lisätä tunteja pikkuhiljaa ja perustaa oman toiminimen. Ei kannata lähteä yrittäjäksi ehkä ihan heti valmistumisen jälkeen, koska on turvallisempaa aloittaa, kun pohjalla on jo kokemusta. Palkkatöistä saa niin verkostoja, uskottavuutta kuin itsevarmuutta.” 

Ollilaisella itsellään on riittänyt asiakkaita hyvin alusta alkaen.

”Moni asiakas on tullut erinäisten kontaktien ja verkostojen kautta. Joissakin on taas mennyt enemmän aikaa - jotkut ovat palanneet sähköposteihini jopa vuoden päästä. Olen myös ostanut hakusanamainontaa.” 

Ollilainen korostaa, että on parempi edetä pikkuhiljaa kuin tavoitella täydellisyyttä heti alkuun. '

”Aloittavat yrittäjät monesti ajattelevat, että esimerkiksi verkkosivut pitää hioa heti kuntoon, jotta saa asiakkaita, mutta nehän voi tehdä aluksi itse ja ostaa sitten myöhemmin ammattilaiselta. Ensin tarvitaan asiakkaita ja kassavirtaa, joilla voi sitten tehdä tarvittavia uudistuksia. Kaiken ei tarvitse olla heti täydellistä, vaan pitää vain uskaltaa lähteä jostain liikkeelle. On tärkeää, että osaa ostaa palveluita myös muilta yrittäjiltä – sillä on suuri vaikutus omaan jaksamiseen”, Ollilainen neuvoo.

 

Kun yhteydet ovat kunnossa, liiketoimetkin sujuvat mutkattomammin. Lue kuinka varmistat, että tietoliikenneongelmat eivät aiheuta kupruja liiketoimintaan! 

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Muuttuva työ Vinkit Yrittäjille Etätyö

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.