Blogit

AR-sovellus opettaa koululaisia Oulussa – elävöitetty oppiminen innostaa ja saa lapsen syventymään aiheeseen 

Oulussa digitaalisuus on jo osa perusopetuksen strategiatavoitteita ja kaupungillakin on vahvat perinteet tietoliikenneteknologiassa. Kaupunki on lähtenyt myös ennakkoluulottomasti kokeilemaan erilaisia 5G-projekteja. Mitä kaikkea teknologian avulla oikein mahdollistetaan ja miltä tulevaisuus näyttää?

BusinessOulun yhteyspäällikkö Heikki Huhmo toteaa Oulun olevan paljon monipuolisempi kaupunki, kuin moni arvaakaan. Oulu haluaakin osaltaan olla mukana kehittämässä uutta teknologiaa yhdessä alueen yritysten kanssa. 

“Haluamme tarjota yrityksille nykyaikaiset toimintaympäristöt, joissa ne voivat kehittää digitaalisia palveluitaan. Esimerkiksi 5G-ympäristössä sovelluksia on mahdollista kokeilla niiden todellisessa käyttöympäristössä”, Huhmo kertoo.

Tällä hetkellä BusinessOulu pyrkii erityisesti löytämään sellaisia sovellusalueita, joissa ongelmia ratkotaan teknologian avulla. Yksi esimerkki tällaisesta on tulevaisuuden sairaala, jonne etsitään muun muassa 5G:hen ja IoT:hen perustuvia ratkaisuja. 

Kehitystyö ei kuitenkaan synny itsestään tyhjiössä, vaan yhteistyötä tehdään myös muiden kaupunkien kanssa, kansainvälisestikin. Huhmo alleviivaa, että juuri tämän takia Oulu on edistyksellinen paikka digitaalisten palveluiden kehittämisprosessien jalostamisessa. Kehitystyön lähtökohtana on aina asiakaslähtöisyys ja yksinkertaisuus.

Hiukkavaaran koulussa AR-visualisointi herättää oppiaineet henkiin

Myös oululainen Hiukkavaaran koulu innostui mukaan 5G-pilottikokeiluun. DNA toimitti koululle oman 5G-tukiaseman, jonka avulla oppilaat pääsevät opiskelemaan ilmiöitä lisätyn todellisuuden avulla.

“Perinteisillä menetelmillä oppiminen saattaa jäädä helposti pieniksi palasiksi, mutta lisätyn todellisuuden ja visualisoinnin avulla laajojen ja hankalien kokonaisuuksien ymmärtäminen helpottuu. Tavoitteena on myös tarjota oppilaille mahdollisuus opiskella sisältöjä oman kiinnostuksensa pohjalta”, Hiukkavaaran koulun luokanopettaja Eemeli Marttila kuvailee.

Hiukkavaaran koulussa lukuvuosi jaksottuu viiden erilaisen ilmiön ympärille ja opetus tapahtuu oppimispesissä. Jokaisessa pesässä on mukana useamman luokka-asteen oppilaita, ja jokainen saa opiskella ilmiöitä itselleen sopivalla tasolla.

“Oppilaat ovat suhtautuneet innolla opiskeluun lisätyn todellisuuden avulla. Sen lisäksi että oppilaat ovat käyttäneet itse sovellusta, he ovat myös päässeet antamaan palautetta ja kehitysehdotuksia. Eli oppilaat on konkreettisesti otettu mukaan myös kehittämiseen”, kertoo toinen luokanopettaja Veli-Pekka Nitovuori.

Oulun kaupungin tulevaisuus on älykäs

Hiukkavaaran koulun rehtori Anne Moilanen näkee, että tulevaisuudessa älyä voisi koulussa löytyä muualtakin kuin vain sille pyhitetyistä, erillisistä laitteista.

“Tulevaisuudessa äly voisi olla rakennettuna sisälle luokkahuoneisiin ja koskettamalla erilaisia pintoja tapahtuisi erilaisia asioita. Toivon, että teknologian avulla oppimista elävöitettäisiin entisestään ja lapsen innostuessa se tarjoaisi mahdollisuuden syventyä aiheeseen. Olisi hienoa, jos lapsi voisi edetä opinnoissa oman motivaationsa mukana”, Moilanen visioi.

Oulun kaupungilla on pitkät perinteet tietoliikenneteknologiassa ja tietotekniikassa: esimerkiksi yliopistossa voi opiskella 6G:tä, ja kaupungissa on myös Nokian 5G-tukiasemia valmistava tehdas ja tuotekehitysyksikkö. Myös tulevaisuuden Oulu näyttäytyy kuvitelmissa entistä älykkäämpänä.

"Haluamme luoda Ouluun asukaslähtöisiä ratkaisuja, jotka teknologia mahdollistaa. Tavoitteena on entistä älykkäämpi kaupunki, smart city, jossa palvelut ovat ajasta ja paikasta riippumattomia. Samalla liikkuminen olisi aiempaa helpompaa ja kaikki asumisesta alkaen energiatehokasta”, BusinessOulun Huhmo puolestaan maalailee.

Myös DNA haluaa olla mukana rakentamassa kestävää tulevaisuuden yhteiskuntaa. Sen vuoksi Hiukkavaaran pilotti oli erittäin luonteva yhteistyö.

Miltä lisätyn todellisuuden oppimismaailma näyttää? Videolla Hiukkavaaran koulun rehtori Anne Moilanen ja BusinessOulun yhteyspäällikkö Heikki Huhmo kertovat 5G-pilotista tarkemmin:

 

On hyvä muistaa, että koko mobiiliverkko paranee 5G-teknologian myötä. Eli samalla myös 2G-, 3G- ja 4G-verkkojen kapasiteetti ja nopeudet kasvavat merkittävästi.

Avainsanat:

Digitalisaatio Teknologia 5G

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Onko yrityksessäsi fokus- vai burnout-kulttuuri? – Keskittymisvalmentajan opeilla treenaat organisaatiosi keskittymiskyvyn huippuunsa

Blogi
9/2024 Patrick Gordin

Salainen ase modernin yrityksen liiketoiminnalle? Ohjelmisto-ohjatut verkot yhdistävät toimipisteet ja käyttäjät turvallisesti pilvessä sijaitseviin sovelluksiin ja dataan 

Artikkeli
8/2024 DNA Yrityksille

Teknologian vuosi 2024 – onnistuimmeko ennustamaan tulevan?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.