Blogit

Älymaaseudun tulevaisuus

Älykaupunki – mielikuva on selvä: terästä ja lasia hohtava, virtuaalisesti verkottunut, lähes taianomaisesti kuhiseva muurahaispesä. Mutta miltä näyttää älykylän raitti?

Kun olen viime aikoina kuvaillut yhteistyökumppaneille tai asiakkaille yhtiömme merkittäviä investointeja koko maan kattavaan nopean langattoman 4G-verkon peittoon, minulta usein kysytään: ”miksi investoitte näin paljon ja näin laajalle alueelle?”

Voidakseni vastata tähän sukeltakaamme hetkeksi älykkäiden kaupunkien ytimeen.

Digitalisaation mahdollisuudet nähtiin jo 90-luvun alussa. Muun muassa Tukholmassa lähdettiin toteuttamaan laajaa kuituverkkohanketta kaupungin verkottamiseen tulevaisuuden turvaamiseksi.

Nyt pari vuosikymmentä myöhemmin älykkään kaupungin meriitiksi ei enää riitä muutama tuhat kilometriä älytöntä kuituverkkoa.

Älykkäimmän kaupungin titteleistä taistellaan vuosittain Intelligent Community Forum (ICF) järjestämässä kilpailussa. Näyttää siltä, että kilpailun TOP 10 kaupungit ovat pystyneet voittamaan myös kilpailijansa talouskasvussa. Älykkäissä kaupungeissa investoinnit digitalisaatioon ja uuteen teknologiaan ovat muuttuneet nopeasti asukkaiden ja talouden hyödyksi.

Älykkään kaupungin tunnusmerkkejä ovat:

  1. Älykäs talous ja hallinto: Tarjolla on kattavat sähköiset palvelut asukkaille ja yrityksille, alueen yritykset muodostavat digitalisaation eri osa-alueilla paikallisen ekosysteemin hyötyen toisistaan ja kansainvälisistä ekosysteemeistä. Toiminta on tehokasta ja byrokratiaa on vähän.
  2. Älykäs liikenne: Informaatioteknologiaa hyödyntävä älyliikenne ja logistiikka mahdollistavat asukkaille edullisen ja vaivattoman liikkumisen. Älyliikenteessä korostuu energiatehokkuus, saasteettomuus ja hiljaisuus. Kaikki tieto on saatavilla jatkuvasti ja oikea-aikaisesti älypuhelimessa tai ajoneuvossa.
  3. Älykäs ympäristö: Uusiutuvan energian hyödyntäminen, sensorien ja mittarien etäluenta, päästöjen ja saasteiden seuranta sekä jätteiden tehokas uusiokäsittely ovat merkkejä, joista tunnistaa edelläkävijät.
  4. Älykkäät ihmiset: Digitaaliset tiedot ja taidot sekä koulutusjärjestelmä, joka tukee innovaatiotoimintaa. Asukkaat ja yritykset osallistuvat digitaalisen maailman ekosysteemeihin ja tuovat oman lisäarvonsa päätöksentekoon sekä tuotteisiin ja palveluihin.
  5. Älykäs asuminen: Digitaalisuuden hyödyntäminen parantaa asumisen laatua. Turvallisuus, terveyden tilan seuranta, turhan kulutuksen vähentäminen tekevät asumisesta viihtyisää kestävästi.

Kaikki tämä, mitä älykaupungiksi kutsutaan, pyörii nopean ja kattavan tietoverkon varassa. Machina Researchin ennusteen mukaan vuonna 2025 maailman 65 miljardista tietoverkkoon kytketystä laitteesta 90 % kytkeytyy langattomalla tekniikalla digitaaliseen ekosysteemiin.

Investoimme luonnollisesti kuituverkkoihin, mutta miksi siis näin laajasti 4G-verkkoihin?

Langattomalla teknologialla pystymme toteuttamaan älykkään kaupungin tarvitseman verkon jokaiseen pitäjään samalla kustannustasolla kuin Helsingin keskustan asukkaille ja yrityksille.

Jos tarkkoja ollaan, mikään älykaupunkien ominaisuus ei varsinaisesti vaadi tiivistä kaupunkirakennetta. Tietoverkot ovat muutamassa vuodessa kehittyneet kapasiteetiltaan, mutta myös älykkyydeltään joustaviksi ja oivaltaviksi. Tämä mahdollistaa myös älypitäjät ja älytaajamat.

Älykkäiden verkkojen avulla tiedon kylätiet muuttuvat kevyesti moottoriteiksi ihan kaikkialla.

DNA Business on tuottanut viisiosaisen dokumenttisarjan työn tulevaisuudesta. Suomen johtavat asiantuntijat keskustelevat digitalisaation murroksesta sekä esittävät rohkeita näkemyksiä eri toimialojen tulevaisuudesta. 

Ensimmäinen jakso on nimeltään Tulevaisuuden kaupunki. Tutustu tarkemmin sivustollamme!

Avainsanat:

Digitalisaatio Verkko 4G Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

5G laajenee vauhdilla, ja siitä hyötyvät niin yritykset kuin kotitaloudet – ”Kun työt tehdään pilvessä, on yhteyden nopeudella todella väliä”

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.