Ainutlaatuinen suomalainen IoT-osaaminen vähentää laivojen päästöjä

Navidiumin kehittämä optimointiteknologia pienentää polttoaineenkulutusta merkittävästi. Yhtiön ainutlaatuiset ratkaisut hyödyntävät big dataa.

Laivat eivät ole enää puuta, mutta meriteollisuuden kehitys ei suinkaan päättynyt rautaisiin aluksiin. Digitalisaatio vesillä etenee muun muassa suomalaisen Navidiumin vetämänä. Yhtiön ainutlaatuinen teknologia auttaa laivoja vähentämään polttoaineen kulutusta ja sen myötä haitallisia päästöjä.

Navidiumin kehittämän teknologian avulla laivat pystyvät valitsemaan optimaalisen reitin reaaliaikaisten olosuhdetietojen ja ennusteiden mukaan. Tosiaikaista tietoa säistä, jäistä, tuulista ja merivirroista virtaa Navidiumin järjestelmään kymmenistä tuhansista havaintopisteistä eri puolilta maailmaa.

Olipa reitti mikä tahansa, polttoaineen kulutus vähenee joka tapauksessa Navidiumin kehittämän optimointiratkaisun avulla. Ulkopuolisten olosuhteiden huomioimisen lisäksi sen IoT-toteutus tarkkailee laivan moottorin ja voimansiirron toimintaa jopa satojen sensoreiden ja virtausmittareiden voimin.

Koska laivojen rautaiset rakenteet estävät tehokkaasti langattomien signaalien kulkua, sensoreiden data kulkee laivalla sijaitsevalle tietokoneelle varman päälle, kaapeleita pitkin. Siitä tiedot jatkavat kulkuaan Navidiumin palvelimelle joko mobiili- tai satelliittiyhteyden turvin, laivan sijainnin mukaan.

Taloudellisen kipparoinnin tuki kiinnostaa maailmalla

Järjestelmän hyödyt ovat ilmeisiä. Esimerkiksi Itämerta seilaavat alukset saavuttavat tyypillisesti noin kymmenen prosentin polttoainesäästöt Navidiumin optimointiteknologian ansiosta. Ei siis ihme, että tuotteilla on kysyntää ja Navidium kasvaa nopeasti. Yhtiöllä on toimintaa Suomen lisäksi Hollannissa, Venäjällä ja Intian tuotekehityskeskuksessa. Lisäksi Kiinaan on aukeamassa kaksikin myyntikonttoria. Vastaavaa tuotekokonaisuutta kun ei muualta maailmasta löydy.

”Tuotteemme, joka neuvoo kapteenia ajamaan taloudellisesti reaaliaikaisten sisäisten ja ulkoisten olosuhdetietojen perusteella, on markkinoilla ainutlaatuinen”, Navidiumin IoT-kehityksestä vastaava johtaja Janne Tolonen kertoo. Myös yhtiön uusi, jäänavigointiin kehittämä ratkaisu hakee vertaistaan maailmassa.

Navidiumin kehittämät algoritmit tekevät laskelmia, joista ihmisaivot eivät suoriutuisi. Ne antavat toimintaohjeitaan analysoimansa datan perusteella. Ulkoisia olosuhdetietoja ja IoT-dataa tulee yhtiön järjestelmään joka sekunti lisää. Sitä on siis paljon – ja koko ajan enemmän.

”Navidium elää datasta”, Tolonen kuvailee. Koska datamäärän kasvuvauhtia on erittäin vaikea arvioida, yhtiön big datan varastointi ja analysointi asettaa melkoisia haasteita. Toimintavarmuuden on oltava huippuluokkaa. Navidium on valinnut globaalin palvelukeskuksensa teknologiatoimittajaksi DNA:n, ja yhtiön järjestelmät toimivat DNA:n virtuaalipalvelimilla.

Lue lisää Navidiumin hyödyntämistä verkkoratkaisuista.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.