Blogit

5 myyttiä 5G:stä

5G laajenee kovaa vauhtia, ja siitä hyötyvät sekä yritykset että kotitaloudet. Mullistavasta 5G:stä puhutaan kaikkialla, mutta monille on epäselvää, mitä 5G ja siihen siirtyminen todella tarkoittavat. Tässä artikkelissa valotamme uuden tiedonsiirtoteknologian saloja ja puramme sitä koskevia myyttejä.

5G:n mystinen kirjain G viittaa sanaan generation eli sukupolvi. 5G tarkoittaakin yksinkertaisesti viidennen sukupolven tiedonsiirtoteknologiaa. Matka tähän kehityksen pisteeseen alkoi 1980-luvulla ensimmäisen sukupolven verkon, eli 1G:n syntymästä, jonka myötä Suomessakin päästiin ensi kertaa käyttämään kännykkää. Huiman teknologisen kehityksen johdosta yhteydet toimivat nyt huomattavasti nopeammin ja pienemmällä viiveellä kuin kultaisella kasarilla.

Mutta kuinka ennennäkemättömän vauhdikkaisiin 5G-yhteyksiin pääsee käsiksi ja ketä ne todella hyödyttävät? Näihin kysymyksiin saat vastaukset lukaisemalla alta murtamamme 5G-myytit!

Myytti 1: 5G tulee puhelimeeni automaattisesti

Väärin! 5G:n käyttö vaatii 5G-liittymän ja -päätelaitteen. 5G ei siis automaattisesti toimi kaikissa puhelimissa, mutta uusia 5G-verkkoa tukevia puhelimia on jo saatavilla monipuolisesti usean laitevalmistajan tarjoamana. Jo joka kolmas päätelaite tukee 5G-verkkoa.

Myytti 2: 5G-puhelinliittymät maksavat maltaita

Pötyä! 5G-liittymäpaketeista löytyy useampia vaihtoehtoja erilaisiin tarpeisiin, ja nopeusluokasta riippuen 5G-liittymästä joutuu edullisimmillaan maksamaan vain muutaman euron 4G-liittymää enemmän.

Myytti 3: 5G on saatavilla vain puhelinliittymiin

Ei pidä paikkaansa! 5G on käytettävissä toimiston kiinteiden internetyhteyksien, yritysverkon ja yksityisten verkkojen toteutuksessa sekä liikkuvassa työssä. Yritykset, joille lyhyt viive on erityisen tärkeä tekijä, hyötyvät kuidunkaltaisesta kiinteästä 5G-yhteydestä. Koteihin on myös saatavilla kiinteä DNA Koti 5G-liittymä.

Myytti 4: Vain suuret yritykset hyötyvät 5G:stä

Väärin! 5G tuo hyötyä monen kokoisille yrityksille aina yhden henkilön työllistävistä putiikeista massiivisiin tuotantolaitoksiin. Tehdasautomaatio on todennäköisesti yksi 5G:n mullistavista yrityskäytön kohteista, mutta pienimmillekin yrityksille 5G tarjoaa mahdollisuuden hankkia huippunopeat yhteydet tiloihin, joihin esimerkiksi kuidun rakentaminen olisi liian kallista. Myös nopeista 5G-mobiililiittymistä on hyötyä pienille yrityksille.

Myytti 5: 5G tavoittaa vain murto-osan suomalaisista

No ei aivan! 5G-verkko rakennetaan käyttötarkoituksen mukaisesti sinne, missä mobiilidataa käytetään eniten, eikä koko Suomea voi kattaa kerralla. Tästä huolimatta 5G:n tavoittavuus on laajentunut huimasti kuluneen vuoden aikana, ja verkkoa laajennetaan jatkuvasti uusille paikkakunnille. DNA:n 5G-verkko tavoittaa tällä hetkellä laskennallisesti jo 79 % suomalaisista, mikä tarkoittaa n. 4,4 miljoonaa ihmistä 198 kunnan alueella. Vuosi sitten marraskuussa 2021 tavoittavuus oli vielä 53 prosenttia ja 124 paikkakuntaa.
 

Mitä kaikkea 5G tarjoaa yrityksille?

Lue maksuton oppaamme!

Lataa opas

 

Artikkeli päivitetty 9.12.2022. Alunperin artikkeli on julkaistu 20.5.2020.

Avainsanat:

5G Verkko Liittymät Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
2/2024 DNA Yrityksille

Näin viet tekstiviestihuijareilta tehokkaan keinon esiintyä yrityksesi nimissä

Artikkeli
2/2024 DNA Yrityksille

”Apua, työntekijäni haluaa työskennellä ulkomailla” – Mitä jokaisen yrityksen tulisi tietää diginomadismista?

Artikkeli
2/2024 DNA Yrityksille

Omnitelen tutkimus: Suomen suurimmissa kaupungeissa nautitaan laadukkaasta mobiilidatapalvelusta

Artikkeli
2/2024 DNA Yrityksille

Reunalaskenta, yksityisverkot ja autonomiset droonit – millaisia keinoja moderni teknologia tarjoaa liiketoimintasi turvaksi?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.