2G, 3G, 4G, 5G – mitä väliä IoT:ssä?

Paljon mobiiliteknologiaa IoT:n tarpeisiin on olemassa ja lisää tulossa. Mobiiliverkkojen elinkaarelle ei ole nähtävissä loppua, vaan verkot kehittyvät tasaiseen tahtiin maailman mukana.

Monen sorttisten IoT-laitteiden anturidata on jo kauan siirtynyt 2G-verkoissa. Kyseessä ei ole vielä tänä päivänäkään unohdettu verkkoteknologia. Päätelaitteet ovat halpoja, ja verkkojen peitto huippuluokkaa. Kapasiteettimielessä 2G-verkko ei kuitenkaan pysty tukemaan kovin isoja datansiirto- tai laitemääriä.

3G-verkkojen käyttö IoT-ratkaisuissa sen sijaan on jäämässä väliinputoajaksi, vaikka 3G sinällään yltääkin nopeaan datansiirtoon. 4G-verkot ovat ajaneet 3G:n yli, sillä niiden avulla voi siirtää jo erittäin suuria datamääriä järkevässä ajassa. Myös vasteajat 4G:ssä ovat sitä luokkaa, että se tarjoaa suorituskykyisen alustan tämän päivän viivekriittisille käyttökohteille.

4G-verkoissa toimivat NB-IoT- ja LTE-M LPWA (Low Power Wide Area) -teknologiat kykenevät tarjoamaan riittävästi suorituskykyä merkittävään osaan IoT-ratkaisuja. Tyypillisiä esimerkkejä näistä ovat sähkö- ja vesimittariluennat sekä sijaintipalvelut.

NB-IoT ja LTE-M tulevat aikanaan sulautumaan 5G-standardiin, ja tällöin niistä voidaan puhua puhtaina 5G-teknologioina.

4G ja 5G tulevat elämään rinnakkain ja toisiaan täydentävinä teknologioina vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Millaiset käyttökohteet sitten nojaavat yksinomaan 5G:n suorituskykyyn?

5G:n myötä pääsemme toteuttamaan niin sanottua kriittisen- ja korkean käytettävyyden IoT:tä. 5G tarjoaa äärimmäisen lyhyet vasteajat, jotka mahdollistavat esimerkiksi itseohjautuvat autot, liikenneohjauksen sekä älykkäät sähköverkot.

Näissä käyttökohteissa tarvitaan myös ehdotonta luotettavuutta, jotta viestit menevät perille tarvittavassa aikaikkunassa. Tällöin puhutaan lyhyen vasteajan kanssa korkeasta käytettävyydestä (Ultra-Reliable and Low Latency Communication, URLLC), joka tulee 5G:ssä paranemaan esimerkiksi verkon reunalle tuodun prosessoinnin ja monitieradioyhteyden avulla.

Kuten huomaatte, paljon mobiiliteknologiaa IoT:n tarpeisiin on olemassa ja lisää tulossa. Mobiiliverkkojen elinkaarelle ei ole nähtävissä loppua, vaan verkot kehittyvät tasaiseen tahtiin maailman mukana. Sen oikean verkkoteknologian löytää, kun pohtii millaisia vaatimuksia omilla ratkaisuilla on tiedonsiirron määrälle, vauhdille, vasteajalle ja luotettavuudelle.

Mitä muuta pitää tietää 5G:stä? Kuuntele uunituore podcast, jossa juontaja Sallamaari Muhonen ja verkkoasiantuntija Jarkko Laari juttelevat 5G:n hyödyistä yrityksille.

Avainsanat:

5G 4G Verkko IoT
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.