2G, 3G, 4G, 5G – mitä väliä IoT:ssä?

Paljon mobiiliteknologiaa IoT:n tarpeisiin on olemassa ja lisää tulossa. Mobiiliverkkojen elinkaarelle ei ole nähtävissä loppua, vaan verkot kehittyvät tasaiseen tahtiin maailman mukana.

Monen sorttisten IoT-laitteiden anturidata on jo kauan siirtynyt 2G-verkoissa. Kyseessä ei ole vielä tänä päivänäkään unohdettu verkkoteknologia. Päätelaitteet ovat halpoja, ja verkkojen peitto huippuluokkaa. Kapasiteettimielessä 2G-verkko ei kuitenkaan pysty tukemaan kovin isoja datansiirto- tai laitemääriä.

3G-verkkojen käyttö IoT-ratkaisuissa sen sijaan on jäämässä väliinputoajaksi, vaikka 3G sinällään yltääkin nopeaan datansiirtoon. 4G-verkot ovat ajaneet 3G:n yli, sillä niiden avulla voi siirtää jo erittäin suuria datamääriä järkevässä ajassa. Myös vasteajat 4G:ssä ovat sitä luokkaa, että se tarjoaa suorituskykyisen alustan tämän päivän viivekriittisille käyttökohteille.

4G-verkoissa toimivat NB-IoT- ja LTE-M LPWA (Low Power Wide Area) -teknologiat kykenevät tarjoamaan riittävästi suorituskykyä merkittävään osaan IoT-ratkaisuja. Tyypillisiä esimerkkejä näistä ovat sähkö- ja vesimittariluennat sekä sijaintipalvelut.

NB-IoT ja LTE-M tulevat aikanaan sulautumaan 5G-standardiin, ja tällöin niistä voidaan puhua puhtaina 5G-teknologioina.

4G ja 5G tulevat elämään rinnakkain ja toisiaan täydentävinä teknologioina vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Millaiset käyttökohteet sitten nojaavat yksinomaan 5G:n suorituskykyyn?

5G:n myötä pääsemme toteuttamaan niin sanottua kriittisen- ja korkean käytettävyyden IoT:tä. 5G tarjoaa äärimmäisen lyhyet vasteajat, jotka mahdollistavat esimerkiksi itseohjautuvat autot, liikenneohjauksen sekä älykkäät sähköverkot.

Näissä käyttökohteissa tarvitaan myös ehdotonta luotettavuutta, jotta viestit menevät perille tarvittavassa aikaikkunassa. Tällöin puhutaan lyhyen vasteajan kanssa korkeasta käytettävyydestä (Ultra-Reliable and Low Latency Communication, URLLC), joka tulee 5G:ssä paranemaan esimerkiksi verkon reunalle tuodun prosessoinnin ja monitieradioyhteyden avulla.

Kuten huomaatte, paljon mobiiliteknologiaa IoT:n tarpeisiin on olemassa ja lisää tulossa. Mobiiliverkkojen elinkaarelle ei ole nähtävissä loppua, vaan verkot kehittyvät tasaiseen tahtiin maailman mukana. Sen oikean verkkoteknologian löytää, kun pohtii millaisia vaatimuksia omilla ratkaisuilla on tiedonsiirron määrälle, vauhdille, vasteajalle ja luotettavuudelle.

Mitä muuta pitää tietää 5G:stä? Kuuntele uunituore podcast, jossa juontaja Sallamaari Muhonen ja verkkoasiantuntija Jarkko Laari juttelevat 5G:n hyödyistä yrityksille.

Avainsanat:

5G 4G Verkko IoT
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.