2G, 3G, 4G, 5G – mitä väliä IoT:ssä?

Paljon mobiiliteknologiaa IoT:n tarpeisiin on olemassa ja lisää tulossa. Mobiiliverkkojen elinkaarelle ei ole nähtävissä loppua, vaan verkot kehittyvät tasaiseen tahtiin maailman mukana.

Monen sorttisten IoT-laitteiden anturidata on jo kauan siirtynyt 2G-verkoissa. Kyseessä ei ole vielä tänä päivänäkään unohdettu verkkoteknologia. Päätelaitteet ovat halpoja, ja verkkojen peitto huippuluokkaa. Kapasiteettimielessä 2G-verkko ei kuitenkaan pysty tukemaan kovin isoja datansiirto- tai laitemääriä.

3G-verkkojen käyttö IoT-ratkaisuissa sen sijaan on jäämässä väliinputoajaksi, vaikka 3G sinällään yltääkin nopeaan datansiirtoon. 4G-verkot ovat ajaneet 3G:n yli, sillä niiden avulla voi siirtää jo erittäin suuria datamääriä järkevässä ajassa. Myös vasteajat 4G:ssä ovat sitä luokkaa, että se tarjoaa suorituskykyisen alustan tämän päivän viivekriittisille käyttökohteille.

4G-verkoissa toimivat NB-IoT- ja LTE-M LPWA (Low Power Wide Area) -teknologiat kykenevät tarjoamaan riittävästi suorituskykyä merkittävään osaan IoT-ratkaisuja. Tyypillisiä esimerkkejä näistä ovat sähkö- ja vesimittariluennat sekä sijaintipalvelut.

NB-IoT ja LTE-M tulevat aikanaan sulautumaan 5G-standardiin, ja tällöin niistä voidaan puhua puhtaina 5G-teknologioina.

4G ja 5G tulevat elämään rinnakkain ja toisiaan täydentävinä teknologioina vielä pitkälle tulevaisuuteen.

Millaiset käyttökohteet sitten nojaavat yksinomaan 5G:n suorituskykyyn?

5G:n myötä pääsemme toteuttamaan niin sanottua kriittisen- ja korkean käytettävyyden IoT:tä. 5G tarjoaa äärimmäisen lyhyet vasteajat, jotka mahdollistavat esimerkiksi itseohjautuvat autot, liikenneohjauksen sekä älykkäät sähköverkot.

Näissä käyttökohteissa tarvitaan myös ehdotonta luotettavuutta, jotta viestit menevät perille tarvittavassa aikaikkunassa. Tällöin puhutaan lyhyen vasteajan kanssa korkeasta käytettävyydestä (Ultra-Reliable and Low Latency Communication, URLLC), joka tulee 5G:ssä paranemaan esimerkiksi verkon reunalle tuodun prosessoinnin ja monitieradioyhteyden avulla.

Kuten huomaatte, paljon mobiiliteknologiaa IoT:n tarpeisiin on olemassa ja lisää tulossa. Mobiiliverkkojen elinkaarelle ei ole nähtävissä loppua, vaan verkot kehittyvät tasaiseen tahtiin maailman mukana. Sen oikean verkkoteknologian löytää, kun pohtii millaisia vaatimuksia omilla ratkaisuilla on tiedonsiirron määrälle, vauhdille, vasteajalle ja luotettavuudelle.

Mitä muuta pitää tietää 5G:stä? Kuuntele uunituore podcast, jossa juontaja Sallamaari Muhonen ja verkkoasiantuntija Jarkko Laari juttelevat 5G:n hyödyistä yrityksille.

Avainsanat:

5G 4G Verkko IoT

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.