Mikel yhdistää puhelimensa lähimarketin verkkoon – näin käytät avoimia verkkoja turvallisesti

13-vuotias Mikel yhdistää puhelintaan etenkin koulun sekä kauppojen avoimiin verkkoihin. Turvallisin tapa avoimissa verkoissa surffailuun on VPN-suojauksen, eli virtuaalisen erillisverkon avulla.

Helsinkiläiselle Mikel Haaksluodolle avointen langattomien lähiverkkojen käyttäminen on lähes jokapäiväinen juttu. Yläastelainen kokee avoimet sekä langattomat verkot erityisen hyödyllisiksi liikkuessaan kodin ulkopuolella älypuhelin sekä pelikonsoli mukanaan.

Mikelillä on kannettava Nintendo Switch, jolla voi pelata kotisohvan lisäksi lähes missä tahansa. Wifi-yhteyden avulla laitteen voi yhdistää nettiin, jolloin reaaliaikainen pelaaminen muiden pelaajien kanssa onnistuu.

– Nintendon asetuksista pitää vain etsiä lähin verkko. Se voi olla avoin tai salasanalla suojattu, Mikel kertoo.

Muuta nettiaikaa Mikelillä kuluu iPhone XR -puhelimen parissa. Laitteellaan hän käyttää sosiaalisia medioita, pääosin Instagramia, Snapchatia, sekä WhatsApp-viestisovellusta.

– Käyn puhelimella myös Wilmassa, hän lisää.

Wilma on oppilaitoksissa käytettävä tietojärjestelmä, josta koululaiset voivat muun muassa tarkastaa oppitunneilla annetut kotitehtävät.

Avoimet verkot auki kaikille

DNA:n lisäarvopalveluiden liiketoiminnasta vastaava Heidi Havastila kertoo, että avoimilla verkoilla tarkoitetaan langattomia lähiverkkoja, joihin viitataan usein wifi-verkkoina. Avoimet verkot ovat usein maksuttomia, ja niihin törmää esimerkiksi lentokentillä, ostoskeskuksissa, kahviloissa, hotelleissa sekä kaupoissa.

Verkkoihin voi liittyä kuka tahansa joko suoraan tai salasanaa käyttämällä, jolloin ne ovat houkutteleva vaihtoehto heille, jotka haluavat surffata ilmaiseksi netissä omalla puhelimen, tietokoneen tai tabletin kaltaisella älylaitteella.

– Avoimiin verkkoihin yhdistetään usein myös ulkomailla tai silloin, kun omassa puhelinliittymässä ei ole rajatonta määrää mobiilidataa, Havastila sanoo.

Avoimessa verkossa piilee kuitenkin riskinsä, sillä nimensä mukaan, ne ovat avoimia kaikille.

Hetkellinen apu netittömyyteen

Vaikka Mikelillä onkin puhelimessaan rajaton netti, hän yhdistää puhelintaan usein tarjolla oleviin langattomiin verkkoihin. Niitä hän hakee tottuneesti puhelimensa wifi-asetuksista.

– Tsekkaan, kun puhelimeen tulee vähitellen tarjolle avoimia verkkoja. Laitteella voi myös suoraan hakea avoimen verkon nimeä, jos se on tiedossa, hän selittää.

Erityisen käteväksi Mikel on havainnut avoimen verkon silloin, jos puhelimen oma verkkoyhteys on jostakin syystä katkennut. Tuolloin avoimista verkoista löytyy apu yllättäviinkin tilanteisiin.

– Liittymänvaihdon vuoksi en voinut hetkeen käyttää puhelinta. Minun piti yhdistellä avoimiin verkkoihin joka paikassa, että pystyin soittamaan.

Useimmiten Mikel yhdistää puhelintaan sekä pelikonsoliaan koulun, kauppojen ja yritysten avoimiin verkkoihin – tilanteen mukaan.

– Usein läheltä löytyy kaupan tai isomman yrityksen verkko. Yhdistän puhelintani vaikka lähimmän S-marketin avoimeen verkkoon, hän sanoo.

Mikel toivoisi, että avoimia verkkoyhteyksiä olisi tarjolla enemmänkin.

– Joskus ärsyttää, kun kaikkialta ei löydy avoimia verkkoja. Automatkalla tai puistossa ei vaikka pysty yhdistämään nettiin. Se on kuitenkin ihan ymmärrettävää, Mikel pohtii.

Muista riskit

Salasanallakin suojatun avoimen verkon käyttöön liittyy riskejä sekä Suomessa että ulkomailla. Usein verkkoa suojaavat salasanat ovat yksinkertaisia sekä helposti rikollisen arvattavissa tai murrettavissa.

Havastila kertoo, että avoimeen verkkoon yhdistettynä älylaitteet ovat haavoittuvaisimmillaan, jolloin ulkopuoliset voivat päästä käsiksi muun muassa salasanoihin, käyttäjätunnuksiin, selaushistoriaan sekä luottokorttitietoihin.

– Avoimessa ja suojaamattomassa verkossa tieto kulkee selkokielellä. Sitä voi verrata radiopuhelimeen, jota kaikki sen taajuudelle pääsevät voivat kuunnella, hän sanoo.

Avointa verkkoa käytettäessä kannattaa kiinnittää erityistä huomiota siihen, mihin verkkoon on laitettaan yhdistämässä. Hakkerit voivat luoda omia verkkoja, jotka on saatettu nimetä hämäävästi samantapaisesti kuin vaikkapa tuttu kahvilan verkko.

– Kahvilan kassalta kannattaa aina tarkastaa, onko varmasti yhdistämässä oikeaan verkkoon, Havastila vinkkaa.

DNA Vinkki

VPN suojaa laitteet

Turvallisin tapa selata nettiä kodin ulkopuolella on puhelimen mobiiliverkon kautta. Jos tarve avoimen verkon käytölle tulee, kannattaa puhelimen wifi-yhteys laittaa päälle vain silloin, kun haluaa yhdistää avoimeen verkkoon. Yhteyttä ei kannata pitää turhaan päällä, jolloin laitteet eivät yhdisty automaattisesti vaarallisiin verkkoihin.

– Avointa verkkoa käytettäessä kannattaa myös välttää sähköpostin ja verkkopankkitunnusten käyttöä sekä verkko-ostosten tekoa, Havastila sanoo.

Avointa verkkoa voi käyttää turvallisin mielin VPN-palvelun (Virtual Private Network) avulla. Käytännössä VPN-palvelu suojaa tietosi avoimessa verkossa luomalla salatun “tunnelin”, jolloin ulkopuoliset eivät voi päästä tietoihisi käsiksi.

– VPN salaa liikenteen niin, ettei hakkeri pääse käsiksi verkkoliikenteeseen, Havastila kertoo.

VPN hyödyttää käyttäjäänsä myös suojaamalla tämän yksityisyyttä piilottamalla käyttäjän IP-osoitteen. Tuolloin palveluntarjoajat eivät voi kerätä tietoja esimerkiksi käyttäjän selaushistoriasta ja hyödyntää sitä markkinointiin tai myydä tietoa eteenpäin.

– Käytännössä VPN-yhteys takaa sen, että käyttäjän tiedot pysyvät salassa avoimissa verkoissa ja netissä voi surffailla anonyyminä ilman, että muut voivat kerätä tietoja, Havastila kiteyttää.

 

Tutustu DNA Digiturvaan.