nainen katsoo televisiota sohvalla

Televisioiden osto-opas

Resoluutio ja ruudun koko – check! Mutta mitä muuta pitäisi huomioida, kun valitsee uutta televisiota? Jottei television valinta menisi ihan Full HD-, UHD-, LED-, OLED-, QLED- ja MiniLED -munkkilatinaksi, kokosimme tähän tärkeimmät vinkit television ostajalle.

Ota nämä 5 vinkkiä huomioon, kun valitset uutta televisiota:

1. Pelaaminen television ykköstehtävä? Varmista nämä!

Jos pelikonsolissasi on seuraavan polven suorituskyky, ei televisiolta kannata odottaa paljon vähempää. On pelikoneesi sitten Xbox, PlayStation tai joku muu, täydellisen pelikokemuksesta tekee 4K-televisio tai jopa 8K-tarkkuuteen yltävä näyttö. Huomioi nämä:

Tunnista ainakin nämä pelaamiseen liittyvät termit

HDMI-, VRR-, GSYNC- ja FreeSync -termit kertovat, että laite tukee vaihtelevaa virkistystaajuutta, eli VRR-toimintoa pelilaitteen kanssa. 

4K 120 Hz kertoo siitä, että televisiossa on 120 Hz -virkistystaajuutta tukeva ominaisuus. Se vaatii 4K-televisiolta erillistä HDMI 2.1 -liitäntää. 

HGiG tulee termeistä HDR Gaming Interest Group. Se estää televisiota muokkaamasta HDR-säätöjä silloin, kun, vastaavat säädöt on tehty pelikonsolissa. HGiG-toiminto on ainakin PS4, PS5, Xbox One sekä Xbox Series S/X -konsoleissa.

ALLM tunnistaa automaattisesti, onko kuvaa lähettävä laite pelikonsoli ja valitsee suoraan televisiosta pelitilan käyttöön.

Pelaaminen ja television liitännät

Pelejä voi pelata millä tahansa televisiolla, jonka liitännät ovat pelaamiselle sopivat. Varmista, että televisiossa on HDMI 2.1 -liitäntä, joka mahdollistaa 4K-laadun 120 hz virkistystaajuudella, jolla saat pelikonsolistasi täyden ilon irti.  PlayStation 5 ja Xbox Series X/S lähettävät parhaimmillaan jopa 120 kuvaa sekunnissa. Varmista, että televisiosi on valmis siihen: Tarvitset tätä varten liitännän ja ruudun, joka pystyy vastaanottamaan kuvaa samaa tahtia. Muita liitäntöjä televisioissa on esim. HDMI- ja USB-liitännät sekä LAN-liitäntä kiinteälle netille. Äänentoistoa varten on vielä omat liitännät. 

Tutustu televisioihin

2. Hyvä äänentoisto on iso osa katselukokemusta

Täyteläisen äänen ja kotiteatteritasoisen äänimaailman varmistat, kun yhdistät televisioosi Soundbarin. Kun äänentoisto on kunnossa, pelatessa äänet kuuluvat oikeasta suunnasta ja leffoja katsoessasi saat kotisohvalle heittämällä intensiivisemmän tunnelman. Kun vielä valitset Soundbarin langattomalla subwooferilla, saat televisioosi selkeämmän äänen ja syvemmän basson.

Tutustu soundbareihin

3. Valitse tekniikka: LED, OLED, MiniLED tai QLED

Se ei ole enää kuvaputki, se on paneeli! Suurimmat erot paneelien tekniikoissa vaikuttavat värien määrään, kontrastiin ja kirkkauteen.

Ota tekniikat haltuun

LED eli perinteinen taustavalaisutekniikka on pitkäikäinen ja energiatehokas valinta. LED-televisioissa on nestekidenäyttö ja korkea kuvanlaatu.

MiniLED-televisiot sisältävät nimensä mukaisesti parhaimmillaan jopa tuhansia LED-valoja, määrä on normaalia LED-televisiota huomattavasti isompi. Erittäin pienet valonlähteet terävöittävät kuvaa sekä tuovat lisää kirkkautta ja kontrastia. MiniLED on oiva valinta tilaan, jossa haluat nauttia hyvästä kuvanlaadusta kaikissa mahdollisissa valaistuksissa. 

QLED-hyödynnetään mikroskooppisen pieniä kvanttipisteitä, joiden ansiosta televisio pystyy toistamaan värit entistä vahvemmin ja luonnollisempina. QLED on LED-television kehittyneempi versio, jossa on laajempi määrä värejä ja selkeästi korkeampi kirkkaus perinteisiin LED-televisioihin verrattuna.

OLED on hämärän ja pimeän huoneen ehdoton kuningas, upealla kuvanlaadulla. Valoisassa tilassa ei tosin välttämättä yllä MiniLED-tasoiseen kuvakokemukseen. Kun näyttöpaneelissa on uusinta OLED-tekniikkaa, televisiosi voi säädellä jokaista yksittäistä pikseliä kerrallaan ja sitä kautta tarjoilla parhaan mahdollisen kuvanlaadun, jokaisella katselukerralla.

Tutustu televisioihin

4. Television koko ja katseluetäisyys - koolla on väliä

Television tuumat kannattaa valita paikan ja käyttötarkoituksen mukaan. Mökin telkkari tai kodin kakkostelevisio on usein astetta pienempi ja näppärämpi. Jos taas suunnittelet televisiota isoon tilaan tai haluat muuten panostaa elämykselliseen kuvaan ja kotiteatterin tunnelmaan, isompi ruutu on paikallaan. Myös katseluetäisyydellä on merkitystä. Tässä suuntaa antavat ohjeet sopivaan katseluetäisyyteen:

Television koko

Katselu-etäisyys

 
32-50 tuumaa Noin 1 - 1,5 metriä Tutustu
50-60 tuumaa Noin 1,5 – 2 metriä Tutustu
60-70 tuumaa Noin 2 – 3 metriä Tutustu
Yli 70 tuumaa Noin 3 – 4 metriä Tutustu

 

5. Tiedä tämä resoluutioista: UHD, 4K vai 8K?

Resoluutio eli kuvatarkkuus vaikuttaa isosti ohjelmien tai peligrafiikoiden laatuun. Toisaalta myös lähetyksen laatu vaikuttaa siihen, minkä tasoista kuvaa katsot – kaikki lähetettävä sisältö ei vielä ole 4K-laatua, vaikka se lisääntyykin vauhdilla. Mitä isompi ruutusi on, sitä parempaa resoluutiota vaaditaan tarkan kuvan näyttämiseen. 4K- ja 8K Ultra HD ovat tällä hetkellä uusissa televisioissa ne yleisimmät kuvatarkkuudet. 

Tutustu yleisimpiin resoluutioihin

• HD Ready= 1366 x 768 kuvapistettä 

• Full HD= 1920 x 1080 kuvapistettä 

• 4K Ultra HD= 3840 x 2160 kuvapistettä 

• 8K Ultra HD= 7680 x 4320 kuvapistettä 

Älytelevisio tuo kotisohvalle myös suoratoistot ja sovellukset 

Smart TV eli älytelevisio sisältää sovelluksia siinä, missä puhelimetkin. Kun televisio on kytketty kodin nettiin ja WiFi-verkkoon, saat isolle ruudulle niin suoratoistopalvelut kuin muutkin sovellukset, esim. Netflixin ja YouTuben. 

Televisiosta riippuen vaihtuu myös käyttöjärjestelmä  

Riippuen käyttöjärjestelmästä, sovellusten valikoima vaihtelee. Televisioiden käyttöjärjestelmiä ovat mm. Android, SAPHI, Tizen ja webOS. Mm. Philipsin televisioissa on Android-käyttöjärjestelmä, Samsungilla oma Tizen, kun taas LG:llä käyttöjärjestelmä on webOS. Se, mikä suoratoistopalvelu näkyy   minkäkin käyttöjärjestelmän kautta, riippuu palvelusta – yhteensopivuus kannattaa aina varmistaa suoratoistopalvelun tai sovelluksen tiedoista.   Suosituimmat suoratoistopalvelut ovat toki saatavilla kaikkien   tunnetuimpien valmistajien televisioihin.

Helpoin tapa varmistaa, että saat toivomasi sisällöt, suoratoistopalvelut ja sovellukset vaivatta hallinnoitavaksi yhteen paikkaan ja television ruudulle, on tilata DNA TV Hubi -palvelu. Sen avulla saat suoratoistopalvelujen ja   sovellusten lisäksi myös maksukanavat televisioosi ilman antennia, kaikkialla Suomessa. 

Pulmia palvelun kanssa? Anna DNA Apurin auttaa!

Mitä ikinä sitten pohditkin, netin tai DNA TV Hubi -palvelun, luurien tai liittymien kanssa, anna DNA Apurin auttaa. Saat kiireetöntä palvelua ja asiantuntijan suositukset aina, kun tarvitset.

Iso ruutu, pienet hinnat. Maksa televisio osissa!

Saat jopa 3 vuotta korotonta ja kulutonta DNA Maksuaikaa

Tutustu televisioihin ja tilaa sopivin suoraan netistä 

Tutustu televisioihin