Soundbar-kaiuttimien osto-opas

Soundbar luo leffateatteritason äänentoiston kotiisi. Millainen on paras soundbar?

Soundbar nostaa kotiteatterisi äänentoiston uudelle tasolle. Kuule actionleffojen räjähdykset – ihan kuin elokuvissa. Uppoudu suosikkiartistisi keikkataltiointiin, kuin olisit keikkapaikalla. Osallistu stadionin mylvintään, kun kannustat suosikkijoukkuettasi.

Uusi televisiomalli on jo löytynyt? Sitten on aika valita sopiva soundbar. Millainen on paras soundbar-kaiutin? Millainen soundbar sopii kotiteatteriin? Millainen musiikin kuunteluun?  DNA:lta löydät parhaat soundbarit eri merkeiltä: Samsung, JBL, LG, Harman Kardon, Philips, TCL sekä Yamaha. Tutustu DNA:n kattavaan valikoimaan, josta löydät soundbarit parhaaseen hintaan!

Soundbar vie kotiteatterisi aivan uudelle tasolle

Soundbar-kaiuttimet on suunniteltu tarjoamaan laadukas äänentoisto, ilman perinteisten kotiteatterijärjestelmien monimutkaisuutta, johtosotkuja tai älyttömiä tilavaatimuksia. Useimmissa soundbareissa on uusimmat ääniteknologiat, mm. Dolby Digital tai DTS, jotka tarjoavat vaikuttavan surround-äänikokemuksen. 

Soundbarit on helppo asentaa ja vielä helpompia käyttää. Lähes kaikki soundbar-kaiuttimet tarjoavat langattoman Bluetooth-yhteyden, joten voit suoratoistaa musiikkia puhelimesta, tabletista ja tietokoneelta.
 

Soundbar Bluetooth-yhteydellä

Soundbar-kaiuttimet tukevat Bluetooth-yhteyttä. Voit siis liittää puhelimen ja tabletin langattomasti soundbariin ja nauttia musiikista, podcasteista sekä äänikirjoista langattomasti.

Soundbar-kaiuttimen langattomuus helpottaa asennuksen sekä laitteen käyttöä. Joissakin soundbar-kaiuttimissa on mukana niin ikään langaton subwoofer-kaiutin, joka toistaa matalammat taajuudet, täydentäen samalla äänentoistoa. 

Langattomuus helpottaa soundbarin ja subwooferin sijoittamista huoneessa, eivätkä johtosotkut pilaa sisustusta. Bluetoothin lisäksi monipuoliset yhteysvaihtoehdot, kuten WiFi ja AirPlay lisäävät käyttömukavuutta, mahdollistaen laitteiden saumattoman synkronoinnin ja hallinnan kotiverkossa.
 

Dolby Atmos, 7.1- vai 5.1-äänentoisto – mitä eroa niissä on?

Dolby Atmos ja 7.1- sekä 5.1-kanavainen äänentoisto ovat kaksi erilaista äänentoistojärjestelmää. Kummatkin luovat leffateatterimaisen äänentoiston, jossa äänet kuuluvat ympärilläsi.

Perinteinen 5.1-kanavainen äänentoisto

5.1-kanavainen äänentoistojärjestelmä monikanavajärjestelmä, joka koostuu kuudesta äänikanavasta. Kolme kaiutinta edessä, kaksi takana ja yksi subwoofer-bassokaiutin. Niiden avulla ääni voidaan sijoittaa tiettyihin suuntiin ja luoda tilavaikutelma äänen suunnan ja etäisyyden avulla.  5.1-kanavainen äänentoisto luo monipuolisemman ja ympäröivän äänimaiseman kuin perinteinen stereoääni. 

Monipuolisempi 7.1-kanavainen äänentoistojärjestelmä

7.1-äänentoistojärjestelmä on laajennus 5.1-järjestelmästä. Se sisältää kahdeksan kaiutinkanavaa, eli 7.1-kanavaisessa äänentoistojärjestelmässä on kaksi lisäkaiutinta taakse. Ne luovat entistä kattavamman äänimaiseman. 
7.1-kanavainen äänijärjestelmä on parhaimmillaan toimintaleffoissa ja pelatessa, jolloin ääniefektit tuntuvat kuuluvan kaikkiala ympärilläsi – myös yläpuolella.

Dolby Atmos tarjoaa objektipohjaisen 3D-äänentoiston

Dolby Atmos -järjestelmä eroaa merkittävästi 5.1- ja 7.1-kanavaisista äänijärjestelmistä. Dolby Atmos on niin sanottu objektipohjainen äänentoistoteknologia, eli ääniobjektit eivät ole sidottuja tiettyihin kanaviin, vaan äänentoistojärjestelmä laskee parhaan tavan toistaa kunkin äänen.  
Dolby Atmoksen ansiosta tilavaikutelma on monipuolisempi ja realistisempi. Ääniä voidaan sijoittaa täysin kolmiulotteiseen tilaan, jolloin ääni voi liikkua vapaammin ympärilläsi, jopa yläpuolellasi. 

Dolby Atmos on uudempi tekniikka, joka tarjoaa monipuolisemman äänikokemuksen kuin perinteisemmät 7.1- ja 5.1-äänentoistot. Dolby Atmos vaatii Atmos-koodatun ääniraidan kateltavaan sisätllön sekä yhteensopivan äänentoistojärjestelmiin. Nykyisin Dolby Atmos -sisältöä on saatavilla tietyissä elokuvissa, TV-sarjoissa, peleissä sekä suoratoistopalveluissa.

Soundbar elokuvien katseluun

Hyvä soundbar elokuvien katseluun tarjoaa immersiivisen äänikokemuksen, joa tuo esille elokuvan äänitehosteet sekä selkeän dialogin. 
Leffafriikin kannattaa siis harkita monikanavaista soundbaria, jossa on Dolby Atmos -tuki. Tämä mahdollistaa äänen liikkumisen ympärilläsi ja yläpuolellasi, joka luo vaikuttavaa tilaäänivaikutelman. 

Lisäksi hyvässä soundbarissa tulisi olla hyvä bassotoisto, joko sisäisellä subwooferilla tai helposti sijoitettavalla langattomalla subwooferilla, jonka ansiosta nautit matalista äänitaajuuksista ja voimakkaista äänitehosteista.

Soundbar musiikin kuunteluun

Entä millainen soundbar muisiikin kuunteluun? Hyvän soundbarin tulisi tarjota erinomainen äänelaatu, joka korostaa musiikin yksityiskohtia ja tarjoaa tasapainoisen äänen. Soundbarin tulis tarjota selkeät keski- ja korkeat taajuudet ja syvä bassotoisto.

Musiikinystävän kannattaa harkita soundbaria, jossa on erillinen subwoofer tai jopa erilliset kaiuttimet, jotka tarjoavat paremman äänentoisto sekä laajemman äänikentän musiikin kuuntelua varten. Lisäksi säädettävät ääniasetukset, kuten taajuuskorjain ja äänitilan säädöt, voivat olla hyödyllisiä, jos haluat mukauttaa äänenlaatua mieltymyksiisi tai ympäristöön sopivaksi.

Lähes kaikki soundbarit ovat valmiina WiFi- ja Bluetooth-yhteyksiin, joten niillä soitat musiikkia ja toistat äänisisältöjä langattomasti puhelimella, tabletilla tai tietokoneella. Lisäksi useat soundbar-kauttimet tukevat eri suoratoistopalveluiden langattomia yhteyksiä, mm. Spotify Connect ja Tidal Connect sekä Googlen Cast- ja Applen AirPlay-toistoa.

Soundbar televisioon – miten soundbar kannattaa sijoittaa?

Soundbarin sijoittelu vaikuttaa kaiuttimen äänenlaatuun ja kaiuttimien tarjoamaan äänimaisemaan. Ohessa muutama vinkki soundbarin sijoitteluun.

Sijoita soundbar TV:n eteen

Sijoita soundbar television alle tai television eteen. Tämä luo visuaalisesti yhtenäisen kokonaisuuden ja parantaa ääentoistoa, kun ääni tulee suoraan katsojan suuntaan. 

Jos sijoitat soundbarin TV:n alle, varmista, ettei soundbar peitä television etupaneelia. Varmista myös riittävä etäisyys soundbarin ja television välille, etteivät ne häiritse toistensa signaaleja tai aiheuta heijastuksia.

Soundbar seinälle?

Voit kiinnittää soundbarin myös seinälle. Näin säästät tilaa ja jos televisiosi on kiinnitetty seinään, luot saumattoman ilmeen. 
Tarkista, että soundbarin mukana tulee tarvikkeet seinäkiinnitykseen tai hanki kiinnikkeet erikseen. Varmista, että soundbar on asennettu oikealle korkeudelle, jotta ääni suuntautuu suoraan TV-katsojaa kohden.

Subwooferin sijoittelu

Jos soundbarissa on erillinen subwoofer, voit sijoittaa subwoofer-kaiuttimen huomaamattomasti lähelle soundbaria tai jopa eri puolelle huonetta. Kokeile eri sijoitteulvaihtoehtoja, jotta saat parhaan bassotoiston ja tasapainoisen äänen.

Useimmat DNA:lla myynnissä olevissa soundbareissa on mukana langaton subwoofer-kaiutin, joka on helppo sijoittaa huoneessa lähes mihin tahansa.

Huomaathan, että soundbarin sopivin paikka voivat vaihdella soundbarin mallin ja huoneen akustiikan mukaan. Kokeile eri sijoitteluvaihtoehtoja ja kuuntele äänenlaatua saadaksesi aikaan huoneseen parhaan mahdollisen äänentoiston.