Puhelimen osto-opas

Uuden älypuhelimen osto herättää kysymyksiä: Etsitkö viimeisintä lippulaivamallia? Vai arvostatko puhelimen pitkää akkukestoa tai pidempää käyttöikää? Mihin käyttöön puhelinta tarvitset: oletko kuvaaja, videoiden katselija, pelaaja, chattailija, somettaja? Vai etsitkö perinteistä perusmallia?   

Mikä puhelin kannattaa ostaa?

Apple vai Android – mitä eroa?

Yksinkertaisimmillaan uuden puhelimen oston voi kiteyttää yhdeksi kysymykseksi: Apple vai Android? 

Apple hurmaa käyttäjäystävällisyydellään

Apple-puhelimet ovat hieman kalliimpia, mutta niille löytyy oma uskollinen käyttäjäkuntansa. 

Helppokäyttöinen. Elämä Applen iOS-käyttöjärjestelmän kanssa on helppoa. Käyttöjärjestelmä on suunniteltu Applen laitteille. Se takaa yhteensopivuuden ja laitteiden suorituskyvyn. 

Nopeat turvapäivitykset. Applen käyttöjärjestelmä on suljettu ja päivitykset julkistetaan kaikille laitteille yhtä aikaa. Kaikki käyttäjät saavat uudet ominaisuudet sekä turvapäivitykset nopeasti. 

Päivitykset pitkälle tulevaisuuteen. Apple tarjoaa pitkäikäisen tuen laitteilleen. Vanhemmatkin puhelimet saavat säännölliset päivitykset ja tietoturvapäivitykset. Tämä pidentää laitteen elinkaarta.

Lisäksi Apple säilyttää paremmin arvonsa ja vanhasta laitteesta saa reilun hyvityksen vaihtaessasi puhelinta. 

Android on monipuolinen ja laajempi valikoima

Android on Googlen kehittämä käyttöjärjestelmä. Androidilla varustettuja puhelimia löytyy monipuolisempi valikoima eri hintaluokissa, lippulaivamalleista edullisempiin puhelimiin. Android-puhelimia löytyy usealta valmistajalta mm. Samsungilta, OnePlussalta ja Sonylta. 

Laajempi valikoima eri malleja. Android-käyttöjärjestelmällä varustettuja puhelimia löytyy isompi valikoima, edullisista malleista huippuluokan älypuhelimiin.  

Muokattava aloitusnäkymä ja käyttöliittymä. Android-puhelimissa pystyt muokkaamaan aloitusnäkymää ja käyttöliittymän ulkoasua monipuolisesti. Voit valita erilaisia teemoja ja lisätä puhelimen näytölle pienoisohjelmia, joka näyttävät mm. kalenterin, säätilan tai uutisotsikot. 

Kattava Google Play -kauppa. Androidin sydän on Google Play -sovelluskauppa. Sieltä löydät valtavan valikoiman sovelluksia, pelejä, työkaluja sekä tuottavuussovelluksia.  

Apple ja Google panostavat käyttöjärjestelmänsä ja sovelluskauppojensa turvallisuutteen. Halutessasi voit parantaa älypuhelimesi tietoturvaa DNA Digiturva -paketilla.  

Puhelimen näyttö – onko isompi parempi? 

Koolla on väliä, mikäli on uskominen mobiilipelaajia ja videoiden katselijoita. Isommalla näytöllä pelit heräävät uuteen eloon ja videot ovat näyttävämpiä. Peruskäyttäjälle sopii pienempikin puhelin, joka sopii laukkuun ja josta saa pitävän otteen. 

Taittuvanäyttöiset puhelimet ovat oma lukunsa. Ne taittuvat kuin vanhat simpukkapuhelimet ja avattuna ne tarjoavat ison näytön. Samsungilla on kaksi taittuvanäyttöistä puhelinmallia: Galaxy ZFlip ja Galaxy ZFold. Honorilta löytyy Honor Vs -malli ja Motorolalta vastaavasti Motorola Razr. 

Eikä pidä unohtaa klassisia simpukkapuhelimia. Vaikka ne näyttävät samanlaisille kuin 20 vuotta sitten, on ne varustettu nykyaikaisilla ominaisuuksilla, kuten WhatsApp- ja muilla chattisovelluksilla. 

Näyttöteknologiat 

OLED, pOLED, AMOLED, LCD – mitä ihmettä? Puhelimien näyttöteknologiat vilisevät lyhenteitä. Mitä ne tarkoittavat? 

OLED-näyttö tarkoittaa, että jokaisella pikselillä on oma valoa säteilevä diodi. OLED-näytössä jokainen pikseli voidaan sammuttaa. Lopputuloksena syvä mustan sävy ja tarkka kontrasti.  

LCD-näyttö perustuu nestekidenäyttöön ja ne ovat yleisiä halvemmissa puhelimissa. Ne eivät tarjoa yhtä tarkkaa kontrastia ja mustan sävyjä, kuin OLED-näytöt. 

AMOLED- ja pOLED-näytöt pohjautuvat kummatkin OLED-teknologiaan. AMOLED on tarkka ja tarjoaa erinomaisen kuvanlaadun. pOLED on taipuisampi ja kevyempi, sillä se valmistetaan taipuisasta muovista eikä lasista. 

Näytön virkistystaajuus ja kosketusherkkyys 

Näytön virkistystaajuus ja kosketusherkkyys ovat etenkin mobiilipelaajalle tärkeitä ominaisuuksia, mutta ne vaikuttavat puhelimen käyttömukavuuteen. 

Virkistystaajuus kertoo, kuinka monta kertaa näyttö päivitetään sekunnissa. Yleensä taajuus on 60, 90, 120 tai 144 hertsiä (eli näyttöä päivitetään esim. 144 kertaa sekunnissa). Korkeampi virkistystaajuus tekee liikkeestä sulavamman. Netin selaaminen, pelien pelaaminen sekä videoiden katselu on miellyttävämpää. 

Kosketusherkkyys tarkoittaa, kuinka herkkä näyttö kosketuksille. Laadukkaat näytöt reagoivat kosketukseen nopeasti ja tarkasti. Ne tunnistavat useita sormen eleitä samanaikaisesti. Voit zoomata puhelimen näyttöä ja käyttää muita kosketuspohjaisia toimintoja. 

Kuvaaminen älypuhelimella – kuinka monta kameraa riittää? 

Onks tukka hyvin? Näkyyks kello? Kuvaaminen on älypuhelimien yksi tärkeimmistä toiminnoista. Puhelimet ovatkin korvanneet pokkarikamerat ja kalliimman hintaluokan puhelimilla kuvaat kuin järjestelmäkameralla.   

 Miksi älypuhelimissa on nykyisin niin monta kameraa? Usealla eri linssillä varustetulla kamerajärjestelmällä kuvaat monipuolisemmin. Eri kameroilla – laajakulma-, ultralaajakulma- ja telekameralla – kuvaat laajoja maisemia isommatkin rakennukset.   

 Makrokameralla taas taltioit pienet kohteet todella läheltä ja nappaat yksityiskohtaiset otokset. Optinen zoomaus ja bokeh-efekti parantavat kuvauksen monipuolisuutta ja luot ammattitasoisia valokuvia.  

Puhelimen kameran ominaisuuksia 

Tekoälyohjattu kamera. Älypuhelimien kameroissa käytetään enemmän tekoälyä kuvauksen parantamiseksi. Tekoälyohjattu kamera voi tunnistaa kuvattavan kohteen tai erilaiset kuvaustilanteet. Se säätää automaattisesti kameran asetuksia ja tarjoaa suodattimia kuvaukseen. Lopputuloksena kirkkaammat kuvat hämärässä, yksityiskohtaiset ruokakuvat ja tarkemmat kuvat lemmikistä. 

Optinen zoomaus tarkoittaa, että älypuhelimen kamera voi fyysisesti liikuttaa linssiä saadakseen lähikuvan. Se takaa paremman kuvanlaadun sekä tarkkuuden. Myös hämärässä. 

Bokeh-efekti viittaa taustan tarkoitukselliseen pehmentämiseen, jolloin etualalla oleva kuvattava kohde erottuu selkeämmin.   

Syvyysterävyys viittaa siihen, kuinka laaja alue kuvasta on terävä. Kamera voi automaattisesti määrittää, mitkä osat kuvasta on teräviä ja mitkä pehmeitä, luoden täten taiteellisia kuvia.  

4K-videokuvaus. Kun puhelimen kamera tukee 4K-videota, kamera tallettaa videoita erittäin korkealla resoluutiolla. Tämä lupaa erittäin tarkat ja yksityiskohtaiset videot. 4K-videokuvaus toimii erittäin hyvin isommissa näytöissä, kuten televisiossa ja tietokoneen näytöllä.  

Millainen on hyvä älypuhelimen akkukesto? 

 Tiedät varmaan sen tunteen, kuin puhelimen akku sulaa nopeammin kuin jäätelö kesähelteellä? Akkukesto on todella tärkeää, etenkin älypuhelimissa.  

Puhutaan jopa FOMO-ilmiöstä (Fear of Missing Out), pelkoa paitsi jäämisestä. Jos puhelimesta loppuu virta, et tiedä, missä ystäväsi ovat etkä näe heidän somepostauksiaan.  

Miten puhelimen käyttö vaikuttaa puhelimen akkuun? 

Kuvaaminen, pelaaminen ja videoiden katselu kuluttavat akkua. Lisäksi vanhan puhelimen akku ei kestä yhtä pitkään kuin myyntipaketista avatun puhelimen akku.  

 Voit pidentää akkukestoa säätämällä näytön kirkkautta tai poistamalla sovelluksia. Älypuhelimissa pystyy harvemmin vaihtamaan akkua, mutta jotkin mallit on varustettu pitkäkestoisilla akuilla, jotka kestävät kaksi päivää yhdellä latauksella.  

Eri valmistajilla omat pikalatausteknologiansa. Samsungilla Super Fast Charging, OnePlussalla SuperVOOC, Motorolalla TurboPower. USB-C Power Delivery on hyvin yleinen pikalatausteknologia.  

Varavirtalähde tarjoaa virtaa, kun sitä eniten kaipaat

Helpompi ja nopeampi tapa pidentää puhelimen akkukestoa on hankkia varavirtalähde eli powerbank.   

Varavirtalähteen kapasiteetti. Varavirtalähteiden kapasiteetti ilmoitetaan milliampeereina tunnissa (mAh) tai watteina tunnissa (Wh). Mitä isompi kapasiteetti, sitä useamman kerran lataat puhelimen akun täyteen. 

Lähtöteho ja latausnopeus. Varmista, että varavirta tukee puhelimesi latausliitäntää (esim. USB-C). Tarkista myös kuinka nopeasti varavirtalähde pystyy lataamaan puhelintasi. Mitä isompi on powerbankin lähtöteho, sitä nopeammin se lataa puhelimen akun täyteen.  

Langaton lataus. Jos puhelimesi tukee langatonta Qi-latausta, kannattaa harkita langatonta latausalustaa. Langaton lataus on helppoa, asetat langatonta latausta tukevan laitteesi alustalle ja lataus käynnistyy. Ei sotkeutuvia johtoja. 

MagSafe-latausteknologia. Uusimmissa iPhone-puhelimissa toimii Applen kehittämä magneettinen MagSafe-latausteknologia. MagSafen avulla kiinnität puhelimeen langattoman laturin ja erilaisia lisävarusteita.   

Kuinka suuren varavirtalähteen voin ottaa mukaan lentokoneeseen? Suurin sallittu akkukapasiteetti on noin 100 Wh (wattituntia) tai 27 000 mAh (milliampeerituntia), riippuen lentoyhtiöstä. Varavirtalähde pitää pakata käsimatkatavaroihin. Tarkista säännöt lentoyhtiön tai lentokentän verkkosivuilta.   

Millainen on kestävä älypuhelin? 

Kaiken se kestää. Kaiken se kärsii. Näin puhtaan rakkaudesta. Mitä pitää huomioida, kun valitsee kestävän älypuhelimen?

IP-suojaluokitus kertoo puhelimen kestävyydestä 

Puhelimen kestävyys ilmoitetaan IP- eli Ingress Protection -suojaluokituksella. IP-luokitus koostuu kahdesta numerosta, esimerkiksi IP68. Ensimmäinen numero kertoo suojan pölyä vastaan, toinen kosteutta vastaan.  

Pölynsuojaus (ensimmäinen numero)  

0-2: Ei erityistä suojaa. Puhelin on herkkä pölylle ja roskille.  

3-5: Kohtalainen suojelu. Pöly ei yleensä pääse puhelimen sisälle, mutta pieniä hiukkasia voi tunkeutua.  

6-7: Hyvä suojelu. Pöly ei pääse sisään normaalissa käytössä.  

8: Erinomainen suojelu. Puhelin on pölytiivis.  

Kosteussuojaus (toinen numero)  

0: Ei erityistä suojaa. Puhelin ei kestä kosteutta.  

1–3: Suojaa tippuvalta vedeltä. Esimerkiksi sadetta vastaan suojattu.  

4: Suojaa roiskeilta. Kestää roiskeita määrin.  

5–7: Kestää suurempia vesimääriä ja voi upota veteen tiettyyn syvyyteen.  

8: Puhelin kestää upottamisen veteen pidemmäksi aikaa ja syvemmälle.  

9: Puhelin kestää kovalla paineella tulevan veden. 

Mistä tiedän, onko puhelimeni iskunkestävä? 

MIL-STD-810 on Yhdysvaltain puolustusministeriön kehittämä standardi. Jos puhelimesi on iskunkestävä MIL-STD-810-standardin mukaan, se tarkoittaa, että laitteesi on suunniteltu ja kestämään iskuja ja tärähdyksiä tietyissä olosuhteissa. Näitä ovat mm.  

  •  Putoamiskorkeus: laite toimii normaalisti pudotuksen jälkeen  
  • Tärinäkestävyys: laite kestää tärähdyksiä eikä laite vahingoitu normaalissa käytössä  
  • Iskunkestävyys: laite altistetaan voimakkaille iskuille, esim. putoamisen ja törmäyksen yhteydessä.   

IP54: Puhelin kestää pölyä, kuraa ja roiskeita. Voit käyttää puhelintasi hiekkaisissa tai pölyisissä ympäristöissä, rakennustyömaalla tai maastopyöräillessä. Puhelin kestää yllättävän sadekuuron ja hien, joten voit harrastaa puhelimen kanssa retkeilyä, vaellusta ja muita ulkoilma-aktiviteetteja. 

IP68: Puhelimen IP-kestävyysluokitus on korkea. Voit ottaa puhelimesi mukaan rannalle tai uima-altaalle. Voit harrastaa vesiurheilua, purjehdusta ja veneilyä. Puhelin sietää jopa hetkellisen sukelluksen. 

IP69K: Puhelin on erittäin hyvin suojattu pölyltä sekä korkeapaineiselta ja korkealämpöiseltä vesipaineelta. Laite kestää kovalla paineella tulevan lämpimän veden. Puhelin sopii hyvin teollisuuskäyttöön ja ulkotyöskentelyyn. 

 Vaikka älypuhelimella olisi korkea IP-kestävyysluokitus tai MIL-STD-810-luokitus, se ei tarkoita, että puhelin olisi täysin vesitiivis tai iskunkestävä. Kannattaa siis olla varovainen ja käyttää lisäsuojusta, kuten suojakuorta ja erillistä näytönsuojalasia. Ne suojaavat puhelinta kolhuilta ja naarmuilta. 

Millainen on hyvä ensimmäinen puhelin lapselle? 

Koulunkäynnin alkaessa on yleinen aika ostaa lapselle oma puhelin. Puhelimella saa perheen pienimmän nopeasti kiinni. Tarvittaessa älypuhelinta voi käyttää myös lapsen paikantamiseen. DNA:lta löydät hyvän muistilistan puhelimen hankkimisesta koulunkäynnin aloitukseen. 

Millainen puhelin sopii lapsen ensimmäiseksi puhelimeksi? 

Iskun- ja vedenkestävä puhelin. Lapsen vauhdissa on joskus vaikea pysyä mukana. Sama pätee puhelimeenkin. Kannattaa siis harkita sellaista puhelinta lapselle, joka kestää kovaakin menoa.  

Puhelin pitkäkestoisella akulla. Myös akkukestoon kannattaa kiinnittää huomiota. Useimmiten lapsi saa aikuisen vanhan puhelimen, jossa akkukesto on lyhyempi. Kannattaa siis ainakin vaihtaa akku uuteen tai ostaa kokonaan uusi puhelin. 

Peruspuhelin vai älypuhelin? Mieti, mihin käyttöön puhelin tulee. Peruspuhelin sopii nuoremmalle lapselle, jos tarkoituksena on vain soittaa. Hieman vanhemmalle lapselle voi hankkia jo älypuhelimen, jolla voi kuvata ja käyttää sovelluksia, Pokémon Go:ta unohtamatta! 

Monissa älypuhelimissa on käytettävissä lapsen vanhemmille tarkoitettuja sovelluksia, joiden avulla voit estää puheluiden saapumisen ja rajoittaa sovellusten käyttöä.  

Hyvä ensimmäinen puhelin on joko helppokäyttöinen peruspuhelin tai kestävä älypuhelin, joka on varustettu kattavilla seurantaominaisuuksilla.  

Vai sittenkin kellopuhelin? Tai sitten ensimmäinen puhelin voi olla lapsen kellopuhelin. Ne on suunniteltu etenkin perheen pienimmille ja ne varustettu kattavilla ominaisuuksilla, jotka löytyvät myös älypuhelimista.