IoT-teknologiat

IoT-teknologiat

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä.Jätä yhteydenottopyyntö  Tilaa Starter Kit

Hyödynnä mobiiliverkoissa edistyneintä IoT-tekniikkaa

DNA:n 5G ja 4G-mobiiliverkoissa yrityksesi pääsee hyödyntämään esineiden internetiin suunniteltua edistyneintä tietoliikennetekniikkaa, kuten NB-IoT ja LTE-M. Näin vaativimmatkin IoT-ratkaisut toimivat luotettavasti ja voit minimoida niin kustannukset kuin virrankulutuksen.

Mobiiliverkkojen rakentamisessa ja koko alan teknologian kehitystyössä IoT:n tarpeet vaikuttavat voimakkaasti. Siksi myös DNA:n valtakunnallisiin mobiiliverkkoihin on rakennettu valmiudet käyttää aina uusinta tekniikkaa, joka mahdollistaa edistyneimmät IoT-ominaisuudet.

Käytännössä DNA:n 4G-verkossa ovat saatavilla IoT-tietoliikenteeseen tarkoitetut NB-IoT- ja LTE-M-tekniikat. Molemmat pysyvät myös osana ripeästi laajenevaa 5G-verkkoa pitkälle tulevaisuuteen, ja ne kehittyvät edelleen. Lisäksi itse 5G-teknologian uusimmat standardit on suunniteltu huomioiden täysin IoT-tarpeet, ja ne tuovat yhä uusia käyttömahdollisuuksia.

Katso peittokartasta DNA:n NB-IoT- ja LTE-M-yhteyksien saatavuus.

NB-IoT

NB-IoT mahdollistaa vuosikausien akunkeston. Se sopii erinomaisen kuuluvuuden ansiosta suurella alueella sijaitseviin antureihin, joiden akun pitää kestää pitkään.

Lue lisää

LTE-M

LTE-M tarjoaa suuremmat siirtonopeudet. Se tukee myös pitkää akunkertoa, mutta se soveltuu myös korkeampaa kapasiteettia ja mobiliteettia vaativiin tarpeisiin.

Lue lisää

5G

5G tuo äärimmäisen lyhyen viiveen.
5G:n IoT-standardit mahdollistavat valtavat laitemäärät, suuren kaistanleveyden ja verkon viipaloinnin.

Lue lisää

 

DNA:n maankattava mobiiliverkko tukee edistyneintä IoT-teknologiaa

DNA on viime vuosina investoinut merkittävästi mobiiliverkon kattavuuteen ja kapasiteetin lisäämiseen. Connectivity IoT toimii maankattavasti 4G, 3G ja 2G -verkoissa. Myös 5G-verkko jaajenee jatkuvasti parantaen IoT-palveluiden kattavuutta entisestään. DNA:n verkossa on myös maanlaajuinen LTE-M-peitto ja kattava NB-IoT-peitto.

NB-IoT

NB-IoT mahdollistaa vuosikausien akunkeston 

NB-IoT (Narrow Band IoT) soveltuu hyvin paikallaan oleviin antureihin, joiden akun täytyy kestää useita vuosia. Etäluenta, kodinkoneet, seurantalaitteet, talotekniikka, seuranta- ja omaisuuden jäljitysjärjestelmät ovat tyypillisiä käyttökohteita.

Verrattuna saman taajuuden tavalliseen 4G:hen NB-IoT mahdollistaa maksimaalisen, jopa seitsenkertaisen kuuluvuuden (7x), suuren kapasiteetin, sekä laitteiden erittäin pienen virrankulutuksen ja tiedonsiirtonopeuden (20–250 Kbps). 

 • Maksimaalinen kuuluvuus saavutetaan yksinkertaisella signalointirakenteella ja viestien toistolla, joten NB-IoT tarjoaa ratkaisun myös asumattomille alueille ja sisätiloihin. 
 • Riippuen käyttötapauksesta, NB-IoT lupaa laitteille 5–10 vuoden akunkeston, mikä perustuu mm. erilaisiin virransäästötoiminteisiin NB-IoT-verkossa. Laite voi mennä niin sanottuun syväuneen (Power Saving Mode, PSM) ja lähettää dataa ainoastaan ennalta määrättynä ajankohtana esim. kerran viikossa tai harvemmin. 
 • Matalan tiedonsiirtokapasiteetin ja yksinkertaisen rakenteen ansioista NB-IoT-verkkoon voi kytkeytyä paikallisesti suuria määriä laitteita ja antureita. 
 • 4G LTE -kaistasta varataan NB-IoT:n käyttöön oma kapea kaista, joka on häiriövapaa ja vain NB-IoT-laitteiden käytössä. 
 • DNA:n mobiiliverkossa on myös valmius uudelle NB-IoT laitekategorialle Cat-NB2:lle, joka tuo edelleen kehitettyjä ominaisuuksia tekniikkaan, kuten mm. korkeammat tiedonsiirtonopeudet ja matalamman virrankulutuksen. 

LTE-M

LTE-M tarjoaa suuremmat siirtonopeudet 

LTE-M on tuettuna DNA:n verkossa valtakunnallisesti. LTE-M soveltuu reaaliaikaisemmille sovelluksille, jotka vaativat ajoittaista korkeampaa kapasiteettia sekä pitkää akunkestoa. Tällaisia sovelluksia ovat tyypillisesti etäluenta, logistiikan ja terveydenhuollon palvelut sekä turvaratkaisut.  

 • LTE-M mahdollistaa astetta suuremmat siirtonopeudet (<1 Mbps). 
 • LTE-M:llä on mahdollista tukea myös puhetta 4G-verkon yli (VoLTE, Voice over LTE) 
 • LTE-M soveltuu myös liikkuviin laitteisiin eli mahdollistaa mobiliteetin.  
 • LTE-M tukee samoja virransäästötoiminteita, kuin NB-IoT ja mahdollistaa 5-10 vuoden akunkeston laitteille.  
 • LTE-M on NB-IoT:n tavoin sekä 4G- että 5G-standardeihin sisältyvä IoT-laitteille kehitetty tekniikka. 

5G

5G tuo äärimmäisen lyhyen viiveen 

5G on alusta asti suunniteltu vastaamaan yhä paremmin esineiden internetin kasvaviin vaatimuksiin. Standardien kehittyminen mahdollistaa IoT-liittymille entistäkin suuremmat laitemäärät, korkeamman kapasiteetin ja lyhyemmät viiveet. 

5G avaa IoT:lle täysin uudenlaisia käyttömahdollisuuksia: 

 • Valtavien laitemäärien liittäminen verkkoon (Massive IoT, mIoT). 5G mahdollistaa useiden tuhansien sensoreiden liittämisen verkkoon saman tukiaseman alueella. 
 • 5G NR IoT-liittymät tulevat palvelemaan reaaliaikaisia IoT-tarpeita, kuten paljon kaistaa vaativaa teräväpiirtovideon välitystä. 
 • URLLC-tekniikka (Ultra Reliable Low Latency Communication) mahdollistaa reaaliaikaista vastetta ja luotettavuutta vaativia käyttötapauksia, kuten itseohjautuvat ajoneuvot, tuotantoautomaation, robotiikan ja etäkirurgian. 
 • Reunalaskenta (Multi-Access Edge Computing, MEC) mahdollistaa reaaliaikaiset sovellukset, jotka vaativat erityisen alhaista viivettä ja suurta kaistanleveyttä. IoT-ratkaisuissa voi käsitellä tehokkaasti yhä suurempaa tai viivekriittisempää sensorien lähettämää datamäärää. Reunalaskennassa operaattori tuo verkkotoiminnallisuuksia asiakasverkon reunalle, jolloin tiedonkäsittely luonnistuu lähellä käyttäjiä entistä nopeammin ja tietoturvallisemmin. 
 • 5G-verkon viipalointi (network slicing) mahdollistaa IoT-laitteiden eriyttämisen omaan virtuaaliseen verkkoon, jolle voidaan tarvittaessa taata haluttu kapasiteetti. 

Rohkeus, ketteryys ja mobiiliverkko

IoT:n uudet kulmakivet

Digitalisaatio ja IoT tarjoavat pitkän listan optimointimahdollisuuksia, jotka voivat parantaa kannattavuutta nopeastikin. 5G kiihdyttää IoT-kehitystä entisestään.

Referenssit

Huoneistokohtaisia vedenmittauksen palveluita tarjoava Verto digitalisoi huoneistokohtaisen vedenmittauksen DNA:n IoT-liittymien avulla.
6/2021 DNA Business

Verto tekee älykästä vedenmittausta IoT-yhteyksiä hyödyntäen 

DNA:n palvelut mahdollistaa helpon etäluennan ja tiedonsiirron.
Kuva: IGL-Technologies
5/2021 DNA Business

“DNA:n avulla parannamme palvelun luotettavuutta”

IGL-Technologies tarjoaa pysäköinnin hallinnan ratkaisuja.
Anicare Oy valmistaa laitteita, joiden tarkoituksena on helpottaa poronhoitajien arkea ja työkuormaa.
10/2020 DNA Business

IoT tuo poronhoitajien työn 2020-luvulle kertarysäyksellä

“Olemme olleet todella tyytyväisiä DNA:lta saamaamme palveluun."
Epic Autokoulussa valtaosa opetustyöstä tapahtuu simulaattorien avulla.
4/2020 DNA Business

Hyvät liittymät takaavat opetuksen onnistumisen Epic Autokoulussa

Valtaosa opetustyöstä tapahtuu simulaattorien avulla.

Lue lisää IoT:n uusista muodoista

TinyML-ohjelmistot on tarkoitettu toimimaan hyvin vaatimattomalla raudalla. Kuvan laitteessa on pieni kamera sekä sovellus, joka ottaa kuvia ja kykenee esineiden tunnistukseen kohtuullisessa ajassa. Kuva: Telenor
8/2021 DNA Business

Kuinka tehdä pienistä antureista älykkäitä? – Telenorin tutkimusyksikkö työstää seuraavaa vallankumouksellista IoT-innovaatiota

DNA on ollut osa Telenor-konsernia vuodesta 2019.
7/2021 DNA Business

Wi-Fi 6 pähkinänkuoressa – kolme poimintaa uudesta standardista

Langattoman lähiverkon käyttäjät lisääntyvät vauhdilla.
Suomi on Pohjoismaista pisimmällä 5G-teknologian käyttöönotossa.
7/2021 DNA Business

Pohjoismainen yhteistyö hyödyttää suomalaisyrityksiä – ”Käynnissä on monia isoja 5G-pilotteja sairaaloissa, varastoissa ja tehtaissa”

Suomi on pisimmällä 5G-teknologian käyttöönotossa.
IoT on muuttanut pysäköinnin hallintaa.
5/2021 DNA Business

IoT-teknologiassa käyttökohde määrittää valintoja

Erilaiset IoT-ratkaisut ovat yleistymässä vauhdilla.

Kiinnostuitko IoT:n tarjoamista mahdollisuuksista?

Ota yhteyttä, niin asiantuntijamme auttavat sinua löytämään yrityksellesi parhaan ratkaisun.
 

Jätä yhteydenottopyyntö  Tilaa Starter Kit