DNA:n verkko - nopea, kattava, luotettava

Suomen laajimmat IPv6-yhteydet

Uusi IPv6-protokolla on edellytys esineiden internetin (IoT) yleistymiselle, sillä se mahdollistaa päätelaitteiden välisen suoran, kaksisuuntaisen kommunikaation. Uuden protokollan ansiosta yhä useammat käyttäjät ja laitteet voivat siirtää tietoa internetissä vaivattomasti.

IPv6-kehitystä Suomessa johtaa DNA. Yli 97 prosentilla DNA:n liittymistä on mahdollista käyttää IPv6-yhteyksiä. Kaikki palvelut ja liikenne siirtyvät IPv6-osoitteisiin vähitellen tulevien vuosien aikana.

DNA päivittää tarjoamansa palvelut ja liittymät automaattisesti IPv6-yhteensopiviksi.

Mikä on IPv6?

Jokainen verkkoon kytkettävä laite tai palvelu tarvitsee yhteyden muodostamiseksi IP-osoitteen. Verkkokäyttäjien ja internetiin liitettävien laitteiden räjähdysmäinen kasvu ympäri maailman on johtanut siihen, että nykyisin käytössä olevat IP-osoitteet (IPv4-protokolla) ovat käymässä vähiin tulevaisuudessa. Uuden protokollan ansiosta useammat käyttäjät ja laitteet voivat siirtää tietoa verkossa ilman monimutkaista osoitteenkääntöä (NAT).

DNA on valinnut IPv4v6 dual-stack -menetelmän, jolloin IPv4- ja IPv6 -protokollat toimivat yhtä aikaa, eikä käyttöönotto vaadi erillisiä toimenpiteitä liittymissä. Myös useat uudet päätelaitteet tukevat protokollaa automaattisesti.

Miten IPv6 -protokollan saa käyttöön?

Osaan laitteista yhteyden muodostaminen vaatii protokollan aktivoinnin laitteen asetuksista. IPv6-yhteyden muodostuminen onnistuu, jos sekä liittymä että päätelaite tukevat uutta protokollaa.

Mikäli laite vaatii erillisen toimenpiteen, käyttöönoton ohjeet vaihtelevat. Laitevalmistajien ohjeet IPv6:n käyttöönottamiseksi löytyvät valmistajien omilta sivuilta tai laitteen käyttöoppaasta.

Ohjeita IPV6-protokollan käyttöönottoon

Kaapelimodeemit

IPv6 -liikenteesen kykeneviä modeemeja ovat lähtökohtaisesti EuroDOCSIS 3.0 tasoiset tai uudemmat modeemit. DNA:n kaapeliverkko on rakennettu ns. dual stack-tilaan, ts. sekä IPv4-että IPv6-liikenteellä voidaan liikennöidä samanaikaisesti.

Seuraavat DNA:lla käytössä olevat modeemit ovat IPv6-yhteensopivia:

  • Cisco EPC3008 (Siltaava, ei vaadi asetusten muuttamista)
  • Cisco EPC3010 (Siltaava, ei vaadi asetusten muuttamista)
  • Cisco EPC3825 (Oletuksena reitittävä, ei vaadi asetusten muuttamista)
  • Cisco EPC3828 (Oletuksena reitittävä, ei vaadi asetusten muuttamista)
  • Thomson TCW770 (Oletuksena reitittävä, vaatii asetusten muuttamista)
  • Thomson TWG870 (Oletuksena reitittävä, vaatii asetusten muuttamista)
  • Technicolor TC7200 (Oletuksena reitittävä, vaatii asetusten muuttamista)

Modeemit ovat oletusarvoisesti reitittäviä. Niiden IPv4-liikentessä on NAT päällä sekä IPv6-liikenteen puolella on IPv6-palomuuri päällä. Cisco EPC3008 ja EPC3010 ovat pelkästään siltaavia ja niitä ei saa reitittävään tilaan.

Modeemimallista / valmistajasta riippuen modeemi voi olla oletusarvoisesti pelkästään reitittävässä IPv4-tilassa tai se voi saada reitittävässä tilassa sekä IPv4- että IPv6-osoitteen itselleen.

Lisäksi modeemi saa IPv6-osoitelohkoja (prefixejä) sisäverkkoon LAN-puolella oleville laitteille jaettavaksi. Prefixin koko on /56, josta modeemi muodostaa /64 prefixin kokoisia aliverkkoja WLAN- ja Ethernet-verkkoliittymiin.

Asiakkaan laitteet saavat IPv6-osoitteet kunkin aliverkon sisällä SLAAC-menetelmällä. Jos modeemi on asetettu siltaavaksi, niin IPv4- ja IPv6-liikenne kulkevat molempiin suuntiin modeemin läpi esteettä.

Seuraavissa Valokuitu Plus -modeemeissa IPv6 on oletusarvoisesti kytketty pois päältä. Asiakkaalla on mahdollisuus kytkeä IPv6 päälle modeemin sisäisen WEB-sivun kautta.

SAGEM F-ST3284

SAGEM F-ST3686

DSL- ja Ethernet-päätelaitteet

Seuraavat DNA:lla käytössä olevat modeemit ovat IPv6-yhteensopivia:

  • Inteno EG500 (Siltaavana ei vaadi asetusten muuttamista, reitittävänä ei IPv6-tukea)
  • Inteno FG101R2 (Siltaavana ei vaadi asetusten muuttamista, reitittävänä ei IPv6-tukea)
  • Inteno VG50 (Siltaavana, ei vaadi asetusten muuttamista, reitittävänä päivitä uusin ohjelmistoversio)
  • Inteno DG201-R1 (Siltaavana ei vaadi asetusten muuttamista, reitittävänä ei IPv6-tukea)

Modeemimallista / valmistajasta / ohjelmistoversiosta riippuen modeemi voi olla oletusarvoisesti siltaavassa tilassa tai reitittävässä IPv4-tilassa tai se voi saada reitittävässä tilassa sekä IPv4- että IPv6-osoitteen itselleen.

Reitittävässä IPv6-tilassa modeemi saa IPv6-osoitelohkoja (prefixejä) sisäverkkoon LAN-puolella oleville laitteille jaettavaksi. Prefixin koko on /56, josta modeemi muodostaa tarvittaessa useampia /64 prefixin kokoisia aliverkkoja WLAN- ja Ethernet-verkkoliittymiin.

Laitteet saavat IPv6-osoitteet kunkin aliverkon sisällä SLAAC- sekä DHCPv6-menetelmällä. Jos modeemi on asetettu siltaavaksi, IPv4- ja IPv6-liikenne kulkee esteettä läpi ja asiakkaan laitteet saavat molemmat osoitteet suoraan DNA:n verkosta (Huom! maksimissaan 5)

IPv4- ja IPv6 -protokollien osoitteet ja sallitut portit

DNA:n liittymillä voidaan käyttää sovelluksia, jotka avaavat itse yhteyden palvelimeen päin (esimerkiksi: http(s), telnet, ssh, irc, ftp). Internetistä liittymiin tulevaa liikennettä rajoitetaan protokolla- ja porttikohtaisesti. Sallitut tietoliikenneportit IPv4-osoitteista ovat TCP-protokollassa 500 ja 1024-65535 sekä UDP-protokollassa 123, 259, 500, 1024-1899 ja 1901-65535.

Viestintäviraston suosituksesta DNA on väliaikaisesti suodattanut internetistä liittymään päin suuntautuvasta IPv4-liikenteestä TCP-portin 7547.

IPv6-osoitteilla liikennöidessä rajoitetaan internetistä liittymiin tulevaa liikennettä seuraavista porteista:

Port 25(tcp) Simple Mail Transfer protocol

Port 53(udp) Domain Name System

Port 135(tcp/udp) RPC Endpoint Mapper

Port 137(tcp/udp) Netbios Name Service

Port 138(tcp/udp) Netbios Datagram Service

Port 139(tcp/udp) Netbios Session Service

Port 445(tcp/udp) Microsoft DS

Port 593(tcp/udp) HTTP RPC Endpoint Mapper

Port 1433(tcp/udp) Microsoft SQL Server

Port 1434(tcp/udp) Microsoft SQL Monitor

Port 1900(udp) uPnP

Lähtevä sähköpostiliikenne (SMTP)-liikenne liittymästä porttiin 25 on sallittu vain DNA:n omille SMTP-palvelimille Viestintäviraston määräyksen mukaan.

Palvelinosoitteet:

DNA:n SMTP-sähköpostipalvelimen osoite on smtp.dnainternet.fi

DNA:n NTP-aikapalvelimen osoite on ntp.dnainternet.fi

DNA:n DNS-nimipalvelimien IPv4-osoitteet: 62.241.198.245 ja 62.241.198.246

DNA:n DNS-nimipalvelimien IPv6-osoitteet: 2001:14b8:1000::1 ja 2001:14b8:1000::2

Harkitsetko? Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä yrityksellesi sopiva ratkaisu.

Jätä yhteydenottopyyntöSoita 0800 30 20 30

Kaikki nopeiden ja toimivien yhteyksien puolesta

Tarjoamme luotettavat verkkopalvelut ja yhteydet kaiken kokoisiin tarpeisiin.

Yritysverkko menestyvän liiketoiminnan veturina – kotimaassa ja kansainvälisesti

Liiketoiminnan ja työelämän uudet vaatimukset, pilvipalvelujen yleistyminen ja uudet verkkoteknologiat vaativat yritysverkon mukautumista.

Miksi valita DNA kumppaniksi

DNA on uuden työn edelläkävijä. Lue miksi meidät kannattaa valita kumppaniksi.

Mitä uutta 5G tuo yritysverkkoon?

Verkon rooli korostuu kiihtyvässä kilpailussa. Tukeehan verkkoratkaisusi yritystoimintaasi?