Blogit

Yksityinen internet – mistä siinä on kyse?

Julkinen internet on täynnä vaaroja ja ongelmia, jotka uhkaavat ja haittaavat yritysten liiketoimintaa. Siksi yksityiskaista internetiin kasvattaa suosiotaan: tietoliikenteen kaistanleveys kasvaa 10 kertaa julkista nettiä nopeammin. Mistä on kysymys ja miksi myös suomalaisten yritysten kannattaa havahtua?

Yksityisen internetin noususta kertoo GXI-markkinatutkimus, jonka on julkaissut nyt kahtena peräkkäisenä vuotena datakeskuspalveluiden globaali toimija Equinix. Tutkimus perustuu ympäri maailmaa kerättyyn aineistoon.

Mitä yksityinen internet oikein tarkoittaa?

“Vertaisin julkista ja yksityistä internetiä moottoritiehen. Aamuyöllä kolmelta kaikilla kaistoilla on tilaa, mutta aamulla kahdeksalta alkaa olla ahdasta. Ruuhkia on vaikea ennustaa. Yksityinen internet on kuin oma bussikaista, jota saavat ajaa vain ne, jotka ovat liittyneet palveluun. Ei ole ongelmia ennustaa, ketkä kaistalla ajavat ja miten paljon sille mahtuu liikennettä”, kertoo toimitusjohtaja Sami Holopainen Suomen Equinixiltä.

Yksityinen yhteys tarkoittaa ennen muuta yrityksen kytkentää sen itsensä ja kumppanien käyttämiin julkisiin pilvipalveluihin – mutta siten, että tietoliikenne kulkee ohi julkisen internetin. Yritykset voivat myös liittyä suoraan toistensa verkkoihin.

Suoria yhteyksiä pilviin ja kumppaneihin

Myös Suomessa toimiva Equinix voi kytkeä datakeskustensa kautta asiakkaansa suoraan suureen joukkoon pilvipalveluita ja tuhansia yrityksiä on-demand-pohjalta. Yhtiö on riippumaton operaattoreista.

“Kannattaa muistaa, mistä koko internet muodostuu. Ensiksi eri operaattoreilla on omat verkkonsa, ja toiseksi niiden piuhat kytkeytyvät yhteen internetin yhdysliikennepisteissä”, Holopainen selostaa.

GXI-tutkimuksen mukaan yksityisten yhteyksien kaistanleveys kasvaa selvästi aiemmin ennustettua nopeammin. Koko maailmassa tämä kaistanleveys nousee 8200 terabittiin vuoteen 2021 mennessä. Vuositasolla tämä vastaa 33 zettatavua datan vaihtoa yritysten välillä.

“Myös Suomessa yritysten välisissä yhteyksissä on vuonna 2018 alkanut huomattava nousu. Tulemme vuoden pari Keski-Euroopan perässä”, Sami Holopainen sanoo.

Yksityisten yhteyksien kysynnän takana on GXI-tutkimuksen mukaan yritysten pyrkimys varmistaa liiketoiminnan sujuvuus, tarve olla mukana skaalautuvissa liiketoiminnan ekosysteemeissä sekä halu suojautua tietoturvauhkilta. Nopea ja turvattu tietoliikenteen oikotie varmistaa palveluiden hyvän käyttökokemuksen.

Yksityinen internet takaa tietoturvan ja saatavuuden

Mitä etuja yritysten väliset suorat tietoliikenneyhteydet tarjoavat verrattuna julkiseen internetiin?

“Turvallisuus on aika lailla suurin tekijä. Seuraava etu on sovellusten saatavuus, koska yksityisessä verkossa organisaatio saa palvelutasosopimuksen. Julkisessa internetissä saatavuus voi olla mitä tahansa asteikolla 0–100, mutta yksityisessä verkossa se on aina 100 tai ainakin sitä lähellä.”

Mistä johtuu, että yritysten väliset suorat tietoliikenneyhteydet kasvavat huimaa vauhtia juuri nyt?

“Iso tekijä on voimakkaasti yleistynyt sovellusten ostaminen palveluna, kun aiemmin sovelluksia ajettiin yrityksen oman verkon palvelimilla. Niin kauan kuin palveluna hankitut sovellukset olivat marginaalissa, tarvetta yksityisille yhteyksille ei juuri ollut”, Holopainen kertoo.

Lue myös viisi vinkkiä pilvikaaoksen estämiseksi.

Avainsanat:

Verkko Tietoturva Pilvipalvelut

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Terveydenhuoltokin hyötyy reunalaskennasta – parempaa hoitoa haja-asutusalueille

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.