WLAN on kuollut, eläköön WLAN

Moniporttitoistin. Keskitin. Hubi. Vieläkö muistat tuon 90-luvulta tutun Ethernet-lähiverkon peruspalikan?

Parikaapelipohjaisten lähiverkkojen yleistyessä tarvittiin uusi laite lähiverkon jakamiseen päätelaitteille. Märkäkorvaisena tietoliikenteen opiskelijana pohdin tuolloin pidemmät kilometrit keränneen ammattilaisen kanssa vaihtoehtoja lähiverkon rakentamiseen.

Jos samalla rahalla saat 10Mbit/s nopeudella toimivat kytkimet tai 100Mbit/s nopeudella toimivat hubit, kummillako verkon rakennat? Itse kallistuin hubien puoleen, koska silloin kuitenkin saisi toteutettua seuraavan sukupolven nopeudella toimivan lähiverkon.

Hubin ongelma kuitenkin oli, että laite nimensä mukaisesti toisti kaiken vastaanottamansa liikenteen kaikkiin muihin portteihin. Yhtään laajemmassa tai ruuhkaisemmassa verkkosegmentissä verkon suorituskyky heikkeni liikennöivän päätelaitteen varatessa koko verkkosegmentin.

Taisin olla ajatuksineni hubin eduista väärässä.

Muutamia vuosia myöhemmin tyypillisessä yritysverkossa lähiverkkokytkimet helpottivat ruuhkaisuutta pilkkomalla verkkosegmentit pienemmiksi, ja näennäisen hitailla porttinopeuksilla rajoitettiin kätevästi loppukäyttäjien saamaa palvelun laatua. Ja hubit katosivat pikkuhiljaa laitekauppiaiden hyllyiltä.

Historia myös näyttää toistavan itseään. WLAN-verkot ovat uusimpaan 802.11ac -standardiin asti kuin hubeilla rakennettuja langattomia lähiverkkoja, jotka varaavat koko radiokanavan tarjoaman siirtotien yhdelle päätelaitteelle kerrallaan.

802.11ac:n kypsyessä laitevalmistajat ovat toistaiseksi toteuttaneet tukiasemia, jotka parhaimmillaan kykenevät teoriassa 1,7Gbit/s siirtonopeuteen. Mikä tahansa yritysluokan laadukas tukiasema palvelee riittävää määrää päätelaitteita, ja verkon gigaluokkaan nouseva nopeus on tuleviksi vuosiksi enemmän kuin tarpeeksi.

Julistinkin mielessäni pari vuotta sitten, että WLAN-verkkojen kehityskaari on nyt nähty.

Kehityksen suunta on kuitenkin sittemmin hieman kääntynyt. Näyttääkin siltä, että tukiaseman kyky tarjota raakaa siirtonopeutta yksittäiselle käyttäjälle ei olekaan tärkeintä.

Paljon tärkeämpää on kyky tarjota käyttäjille taattua kapasiteettia mahdollisimman pienellä viiveellä. Ajatus toistuu niin 5G-mobiiliverkon Fixed Wireless Access -palveluissa kuin WLAN:issa 802.11ac:ta seuraavassa kuudennen sukupolven Wi-Fi 6:ssa. Taattu kapasiteetti parantaa verkon käytettävyyttä erityisesti ruuhkatilanteissa.

Wi-Fi 6 on siten käytön kannalta suurin yksittäinen kehitysaskel WLAN-verkkojen lyhyessä historiassa. Edeltäjänsä tavoin ominaisuudet kyetään toteuttamaan verkkotuotteisiin ja -laitteisiin kahdessa vaiheessa.

Pitäisikö sitten verkot päivittää heti Wi-Fi 6:een vai odottaa vuosi tai pari lanseerauksen toista vaihetta? Vai riittääkö nykyisen ac-verkon palvelutaso myös tuleviin tarpeisiin?

Yrityksen WLAN-verkko koostuu tyypillisesti kymmenistä tai sadoista tukiasemista, joten niiden uusiminen kertaprojektina on vielä helppoa. ‑Työasemien, mobiililaitteiden ja muiden WLAN-päätelaitteiden päivityssykli määrää sen, koska hyödyt voi lunastaa.

Wi-Fi 6:n hyödyt saa hyödynnettyä vasta Wi-Fi 6 päätelaitteilla, joiden esiinmarssia vielä odotellaan.

Langattomien päätelaitteiden määrä kasvaa jatkuvasti ja nykyisten WLAN-verkkojen suorituskyky tulee varmuudella jossain vaiheessa vastaan. Langattomat verkot eivät ole lopullisesti valmiita, vaan nykyiset verkot tulee uusia kuten tähänkin asti laitteiden ikääntyessä tai kun suorituskyky ei enää riitä.

Jos tarvetta on, en odottaisi Wi-Fi 6:n toista aaltoa. Parin vuoden päästä sitä toteutettaessa lienevät seuraavan sukupolven ratkaisut jo kulman takana. Viimeistä ja lopullista WLAN-ratkaisua odottava voi jatkossakin kytkeä työasemansa ethernet-kaapelin.


Mitä yrityksesi täytyy tiedostaa, jos se haluaa jatkossakin taata liiketoiminnan jatkuvuuden? Lataa Matkaopas yritysverkkojen tulevaisuuteen!

LATAA MAKSUTON OPAS

 

 

Lue lisää uudesta työstä

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.