Verkottuva tietoturva on apu työnteon joustavuuteen

Valehtelisin, jos väittäisin, ettei yhtään hengästytä. Työssäni saan elää ja hengittää yritysten tietoliikennettä ja sen tietoturvaa. Kokemuksen voin kiteyttää perin tuttuun sanontaan: mikään ei ole pysyvää, paitsi muutos.

Ilmatilan täyttävät nopeat muutokset, jotka paljastuvat usein katteettomaksi innostukseksi tai jopa hypeksi. Merkittävät ja laajat muutokset ovat taasen hitaita. Käytännössä tuntuu, ettei tapahdu mitään. Salakavalaa muutosta on kuitenkin koko ajan ilmassa.

Siksi teknologia- ja arkkitehtuurimuutosten askelmien havaitseminen vaatii jatkuvaa hereillä oloa. Omien ajattelutapojen ja toimintamallien muutoksen pitää tapahtua isojen muutosaaltojen tahdissa. Vain silloin pysyy suurten muutosten kyydissä mukana.

Vanhoilla malleilla ei taivuta uuteen työhön

Muistan vielä ajan, kun työtä tehtiin vain yritysverkossa. Istuin työpöydän ääressä työpaikalla tai kotitoimistolla, palvelimet pauhasivat työnantajan konesalissa. Parhaimmillaan samalla tietoturvaratkaisulla suojattiin yrityksen sisäverkko, työasemat ja palvelimet samanaikaisesti.

Nykyisin työtä voi tehdä mistä tahansa tai milloin tahansa. Suuri osa palveluistakin on siirtynyt yksityiseen tai julkiseen pilveen yritysverkon ulkopuolelle. Ympäristön hitaasta ja huomaamattomasta muutoksesta huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, monessa yrityksessä on edelleen vuosikymmenen takaiset mallit työympäristön suojaamiseen. Harmittavasti ne eivät tue digitalisoitunutta liiketoimintaa.

Työn tehokkuus, joustavuus ja mielekkyys ovat kasvaneet. Kiky-tunteja voi luontevasti tikittää mittariin, vaikka läppäri sylissä junassa sunnuntai-iltana. Työtapoihin saadaan yhtä monta näkemystä kuin kyselyssä on vastaajia.

Perinteisesti työnteon joustavuus ja turvallisuus löytyvät saman janan eri päistä. Näin ei tarvitse olla. Turvallisuutta voi tarkastella myös tuoreemmasta näkökulmasta, joka tukee työn joustavuutta aiempaa paremmin. Joustavuus parantaa tehokkuutta, joten pitäisi olla perusteltua investoida työtehon tuomista säästöistä osa takaisin tietoturvaan.

Lähtökohdat tietoturvan toteutukselle ovat selkeät

Tietoturva pitää suunnitella osana verkkoa, eikä erillisinä komponentteina, jotka liimataan valmiin verkon päälle. Pelkän yritysverkon suojaaminen ei enää riitä, koska käyttäjät ja palvelut ovat osin siirtyneet verkon ulkopuolelle. Aiempaa enemmän täytyy satsata käyttäjien ja palvelujen suojaamiseen. Tietoturvan täytyy ulottua koko käyttöketjuun.

Verkottuva tietoturva tukee käytön joustavuutta. Tietoturvalaitteiden ja -ohjelmistojen liittäminen toisiinsa tekee koko ympäristön tilatietoiseksi. Yhdistämällä tiedot: kuka, mistä, milloin, millä laitteella ja sovelluksella käyttää mitäkin palveluita, kertoo paljon enemmän kuin yksittäisestä laitteesta kerätyt havainnot. Ongelman havaitseva tietoturvapalvelu voi parhaimmillaan lukita saastuneen, ongelmallisen tai varastetun päätelaitteen.

Tarve verkottaa tietoturvaa tuo esiin kokonaisuuden hallinnan. Enää ei riitä parhaiden erillisten komponenttien valinta palveluiden suojaamiseksi. Yleisiä, kaikkien valmistajien tukemia rajapintoja verkottamiseen ei ole. Valintaa täytyy siis tehdä myös valmistajien tai ekosysteemien välillä.

Tunteeko sinun organisaatiosi tai tietoturvakumppanisi verkottuvan tietoturvan haasteet? Onko tietoturvapalveluiden portfolio laadittu tukemaan niiden verkottumista? Valintakriteerien laajetessa osaava tietoturvakumppani on ensiarvoisen tärkeä.

Lataa matkaopas yritysverkkojen tulevaisuuteen tästä.

Lue lisää uudesta työstä

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.