Blogit

Verkkotekniikka, mitä välii?

Turun Sanomat otti minuun yhteyttä ennen joulua kysyäkseen, mitä NB-IoT -verkkoteknologia tarkoittaa tavalliselle kansalaiselle. Kävimme toimittajan kanssa mielenkiintoisen keskustelun, ja lopputulemani oli, että ei oikeastaan mitään.

Kuluttajan tarvitsee vain varmistaa palveluita tarjoavalta taholta, että yhteydet nojaavat globaaleihin standardeihin. Silloin ne ovat sekä kustannuksiltaan sopivimmat että tietoturvallisimmat tässä alustatalousmaailmassa. Kuluttaja hyötyy, kun NB-IoT -tekniikalla toteutetut palvelut lisäävät turvallisuutta ja ekologisuutta sekä helpottavat elämää.

Useimmat meistä T&T:n ja Tivin lukijoista toimittavat kuitenkin palveluja kuluttajien sijaan tai lisäksi joko omaan organisaatioomme tai toisille yrityksille. IoT:n myötä monen bisnekseen ilmestyvät sensorit, jotka nekin janoavat verkkoa. Mitä väliä eri verkkotekniikoilla silloin on?                  

Ilman verkkoa ei ole palvelua, ja koska palveluita ja tarpeita on moneen junaan, on verkon toteutustavalla erittäin paljon väliä.

Verkkoteknologian syvällisiä osaajia on harvalla organisaatiolla itsellään, eikä tarvitsekaan olla. Sitä varten meillä operaattoreilla on asiantuntijoita, joilla on paljon annettavaa paitsi verkon toimivuuteen, myös siihen, millainen toteutustapa parhaiten palvelee kunkin organisaation liiketoiminnan tarpeita.

Operaattoritoimialalla on totuttu SLA-sopimuksiin. Toisinaan saatetaan ajatella, että olennaisinta ovat säädetyt sanktiot. Olen kuullut tätä jopa kutsuttavan vakuutusbisnekseksi. Näen, että ongelmia tulee, jos verkkoratkaisun valintaa ohjaavat liiaksi palvelutasosopimusvetoinen ajattelu tai kustannussäästöjen hakeminen vaikkapa aiempaan sopimuskauteen nähden.

Verkko on nyt ja tulevaisuudessa liiketoiminnan verisuonisto. Ja kuten sairaskuluvakuutus, SLA:kin korvaa, jos jotain menee rikki, mutta ei korjaa ongelman aiheuttajaa.

Parhaan verkkoratkaisun valinta edellyttää aktiivista vuoropuhelua jo paljon ennen hankinnan alkumetrejä, ei pelkkää SLA:n pyöritystä.

Me esimerkiksi kysymme mielellämme verkon rakenteen ja teknisen toteutustavan kannalta merkityksellisiä kysymyksiä, kuten ovatko sensorit kellareissa, joilloin mainittu NB-IoT antaa sopivan peiton. Tai millainen on yrityksen pilvistrategia – siitä kun pidetään kiinni, niin se  määrittää tulevaisuudessakin sovellusten sijainnin.

Useimmiten käy ilmi, että paras tekninen verkkototeutus on hybridi, eli useamman teknologian yhdistelmä.

Verkkotekniikalla on siis paljonkin väliä, mutta liiketoiminnassa ei tarvitse tuntea kaikkia nyansseja. Operaattori tuntee verkkotekniikan ja parhaaseen tulokseen päästään, jos kumppanuudessa osataan puhua muustakin kuin iänikuisesta SLA:sta.

Hyvän katsauksen yritysverkkojen nykypäivään ja tulevaisuuteen saat lukemalla verkko-oppaamme.

Avainsanat:

Teknologia Verkko

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.