Blogit

Kyberturva ei ole kertaharjoitus, vaan se on jatkuva prosessi, muistuttaa Mari Eklund.

Uhkakenttä muuttuu teknologian kehittyessä – miten yrityksen kyberresilienssiä voi vahvistaa?

Pilvisiirtymä, vauhdilla kehittyvä tekoäly, koko digitalisaatio, alati muuttuva maailmantilanne ja paikkariippumaton työskentely. Yritysten ja organisaatioiden on navigoitava jatkuvasti uusien teknologioiden, uhkien ja mahdollisuuksien keskellä. Nyt organisaation kyberresilisenssin varmistaminen ja vahvistaminen on tärkeämpää kuin koskaan – mutta miten se käytännössä tapahtuu?  

DNA sai maaliskuussa Tietoturvan suunnannäyttäjä 2024-tunnustuspalkinnon. Traficom myönsi palkinnon kansainvälisten huijauspuheluiden ja huijausviestien estämisen edistäneille toimijoille.  Yhteistyön ansiosta väärennetyillä suomalaisilla numeroilla soitetut huijauspuhelut ovat käytännössä loppuneet. Koska ongelma on maailmanlaajuinen, suomalainen osaaminen ja uranuurtava tekeminen herättää kiinnostusta myös kansainvälisesti. 

Liiketoiminnan suojaaminen jatkuvassa muutoksessa ja kehittyvässä kybermaailmassa on haasteellista, mutta ensiarvoisen tärkeää. Tavat huijata kehittyvät yhä monimutkaisemmiksi vauhdilla, ja juuri kun yritys saa henkilöstön koulutettua tiettyyn uhkatyyppiin niin uusi keino nousee esiin. Pelkästään huijaussoitoista aiheutuneet taloudelliset menetykset ovat olleet merkittäviä: esimerkiksi vuosina 2020 ja 2021 suomalaiset menettivät ”teknisen tuen” huijauspuheluissa noin 7,1 miljoonaa euroa.  

Me olemme kaikki vain ihmisiä ja virheitä voi tapahtua – väsymys, kiire tai vain epähuomio voi aiheuttaa riskitilanteen.

Kuulemme kasvavissa määrin, suurempien palvelunestohyökkäysten rinnalla, erityisesti organisaatioiden henkilöstöön kohdennetuista uhkista. Oiva esimerkki näistä ovat muun muassa erilaiset Whatsapp-huijaukset, kalastelusähköpostit sekä deep fake -videot. Tämän rinnalla, yrityksissä on etätyön myötä totuttu etähallintaan, jonka seurauksena taitava huijausyritys voi vaikuttaa vaikka ihan tavalliselta IT-tuen yhteydenotolta. Traficomin Tietoturvan vuosi 2023 -raportissa arvioidaan uhkatason pysyvän kohonneena myös vuonna 2024, joten meidän kaikkien on syytä pysytellä valppaana. 

Teknologiakentän kuuma peruna, tekoäly, ei väsy ja sen avulla toteutetut kyberhyökkäykset ovatkin olleet nousussa vuodesta 2022 lähtien. Kyberturva, varautuminen sekä eri tahojen yhteistyö ovat entistä tärkeämmässä asemassa yritysten liiketoiminnan – ja koko yhteiskunnan suojaamisessa. 

Kyberturvallisuus ei ole kertaharjoitus vaan se on jatkuva prosessi.

Millaisin keinoin yritykset voivat suojata itseään ja henkilöstöään sekä vahvistaa kyberresilienssiään? Kiinnittämällä huomiota muutamiin perusasioihin pääset jo pitkälle: 

Pysyttele ajan tasalla. Seuraa kyberturvallisuusuutisia, osallistu webinaareihin ja keskustele osaavien kumppanien kanssa. Pidä henkilöstön osaaminen ja tietoisuus ajan tasalla ja tarjoa ajantasaista tietoa uhista – koulutusta ei voi koskaan tarjota liikaa.   

Panosta kyberturvaan. Vaikka kustannukset käyvät kukkarolle, on oleellista panostaa vähintään perusasioihin. Tähän sisältyy investoinnit turvallisuusratkaisuihin, kuten palomuureihin ja päätelaiteturvallisuuteen. Esimerkiksi puhelinlaitteen Selausturva on yksinkertainen tapa suojata työntekijöitä. 

Tee kyberturvallisuussuunnitelma. Määrittele vastuut ja käytännöt sekä harjoittele poikkeustilanteiden varalle. Luo suunnitelma, joka käsittää mahdolliset riskit, sisältää säännölliset turvallisuusarvioinnit ja toteuttaa ennaltaehkäiseviä toimenpiteitä. Suunnitelman tulisi kattaa ainakin verkkojen turvallisuus, tietojen suojaus, päätelaitteet, pääsynhallinta ja mahdollisiin tapahtumiin reagointi. 

Käytä monivaiheista tunnistautumista. Monivaiheinen tunnistautuminen lisää ylimääräisen turvakerroksen vaatimalla käyttäjiä antamaan lisävarmennuksen, kuten koodin, joka lähetetään heidän mobiililaitteeseensa. Tämä auttaa suojaamaan luvattomalta pääsyltä, vaikka salasanat joutuisivatkin vääriin käsiin. 

Hanki asiantunteva tietoturvakumppani. Pätevä kumppani auttaa navigoimaan muuttuvassa uhkakentässä, suorittamaan turvallisuustarkastuksia ja toteuttamaan tehokkaita turvallisuustoimenpiteitä organisaatiosi tarpeisiin. Operaattoreilla on tietotaitoa ja kykyä auttaa paikkaamaan heikkoja kohtia. Yhteistyö kyberturvallisuuden asiantuntijoiden kanssa tarjoaa arvokasta tukea sekä varautumisessa että poikkeustilanteiden hallinnassa. 

Digitaalinen turvallisuus integroituu yritysten liiketoimintaan. Yksittäisen päätelaitteen kautta on mahdollista vaarantaa koko yrityksen tai organisaation liiketoiminta. Mitä sinun yrityksellesi tapahtuisi, jos sen koko toiminta seisoisi kaksi viikkoa kyberhyökkäyksen takia? Sijoittamalla vahvaan suojaukseen, kouluttamalla henkilöstösi ja yhteistyössä asiantuntijoiden kanssa voit suojata liiketoimintaasi ja minimoida riskejä tässä nopeasti muuttuvassa maailmassa. Varautumalla pärjää paremmin. 

 

Millainen kyberturvallisuuden kenttä on tällä hetkellä? Lue lisää kyberresilienssin vahvistamisesta täältä! 

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Teknologia Tietoturva Johtaminen Tekoäly Kyberturvallisuus Etätyö

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.