Blogit

Työelämässä oppiminenko hauskaa?

Osaatko ja haluatko vielä oppia? Nykyään ei enää riitä, että opiskelemme saavuttaaksemme tutkinnon ja sitten vetäydymme suunnilleen opintoja vastaavaan työtehtävään loppu-uran ajaksi. Emme edes tiedä, mitä uusia ammatteja muutaman vuoden päästä on olemassa ja mitkä ammatit ovat kokonaan katoamassa.

Oppimista siis pitää jatkaa – mutta onneksi oppiminen on hauskaa!

Me Fun Academylla työskentelemme varhaiskasvatuksen parissa – osin siksi, että lasten kanssa on yksinkertaisesti hauskaa! Pääosin kuitenkin siksi, että maailmassa on vielä paljon tehtävää laadukkaan varhaiskasvatuksen saattamisessa kaikkien lasten ulottuville.

Lapsi on luonnostaan utelias, ja hän oppii leikkimällä ja tutkimalla. Aikuisina unohdamme näitä luonnollisia oppimisen taitoja tai erehdymme luulemaan oppimista pääosin tylsäksi ja työlääksi. Silloin kun innostumme jostain, johon aidosti haluamme uppoutua, oppiminen tuntuukin yhtäkkiä palkitsevalta ja hauskalta eikä lainkaan vastenmieliseltä.

Hauska oppiminen ei siis vastusta tylsien juttujen oppimista vaan olettamuksemme on, että innostuksen kohteista oppiminen auttaa meitä paremmin ymmärtämään omia oppimisen vahvuuksia ja näitä taitoja ja vahvuuksia voidaan käyttää sitten tylsempienkin hommien oppimiseen.

Fun Learning -oppimisfilosofiamme sopii itse asiassa yhtä hyvin työpaikoille kuin päiväkotiin.

Oppiminen on hauskaa, kun:

 1. Rakastat sitä, mitä teet
  Ankeista hommista tuskin kukaan innostuu oppimaan. Kun aihe on mielenkiintoinen ja merkityksellinen, jaksat kummasti panostaa oppimiseen ja tulla paremmaksi.
 2. Voit valita, kuinka opit
  Ihmiset oppivat eri tavoilla ja eri tahtiin, joten sama oppimisen strategia ei välttämättä sovi kaikille. Kukaan ei ole huono oppija! On tärkeää saada löytää omat vahvuudet.
 3. Tunnet olosi turvalliseksi
  Kun perusasiat ovat kunnossa, uskallat innostua ja kokeilla uusia asioita, voit tehdä parannusehdotuksia ja asettaa uusia tavoitteita.
 4. Opiskelu koukuttaa
  Uutta oppimalla saat onnistumisen kokemuksia, jotka rohkaisevat oppimaan lisää.
 5. Sinua arvostetaan omana itsenäsi
  Ihmisten mielenkiinnon kohteet ja oppimisen tavat vaihtelevat valtavasti. Erilaisuuden arvostaminen voi tuoda uusia oppeja koko ryhmälle ja samalla oppija itse kokee olevansa hyväksytty omana itsenään.
 6. Ympäristösi tukee inspiroitumista
  Toiset arvostavat rauhaa ja hiljaisuutta, toiset tykkäävät sparrailla porukassa. Oppiminen tehostuu, kun sinulla on vapaus hakea oma sopiva paikkasi oppimistilassa ja ryhmässä.
 7. Epäonnistuminen on sallittua ja jopa hauskaa
  Kokeilemalla oppii. Uusien asioiden kokeilu on mukavaa, kun tietää, ettei epäonnistumisista rangaista.

Vuoden vaihtuessa aikuiset usein innostuvat aloittamaan uusia harrastuksia ja muita elämäntaparemontteja. Tätä energiaa voisi tänä vuonna kanavoida myös uusien taitojen oppimiseen työelämässä! Valitse siis vähintään yksi yllä mainituista periaatteista ja mieti, mitä se voisi tarkoittaa nykyisessä tai mahdollisesti tulevassa työssäsi.

Mahtavaa uutta vuotta ja hauskaa oppimista toivottaen,
Sanna

Blogin kirjoittaja Sanna Lukander on Fun Academyn toimitusjohtaja ja hauskan oppimisen pioneeri.

Kuuntele myös Oppimisen ääniä -podcast, jolla Fun Academyn perustaja Peter Vesterbacka kertoo ajatuksiaan oppimisesta!

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Terveydenhuoltokin hyötyy reunalaskennasta – parempaa hoitoa haja-asutusalueille

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.