Blogit

Työelämän rakenteet murtuvat, ihminen hakee suuntaa

Tämä artikkeli on tiivistelmä DNA:n Hyvä paha työelämä -podcastista.


Etätöiden, somen ja globaaleiden verkostojen aikakaudella organisaatiorakenteet natisevat liitoksissaan. Onko tulevaisuuden organisaatiomalli ketterä sissipartio vai yhä megalomaanisempi korporaatio?

Konsolidoituminen, kontrollin ja keskittymisen trendi on ollut viime vuosina voitolla. Digitalisaatio antaisi kuitenkin mahdollisuuden luoda yhteisöjä ja verkostoja, järjestäytyä muutenkin kuin isoiksi organisaatioiksi. Sitä kohden pitäisi professori Liisa Välikankaan mielestä suunnistaa. Yksi tapa järjestäytyä uudella tavalla ovat erilaiset kertakäyttöorganisaatiot.

”Jos rakenteet eivät taivu, niin silloin tapahtuu se, että me perustamme tällaisia ”smart mobeja” tai muita rakenteita, jotka ovat sen yhden tavoitteen ajan voimassa ja sen jälkeen tehdään jokin uusi rakenne”  

Digialan vaikuttaja Sami Honkonen on samoilla linjoilla. Kun liiketoiminnan ennustettavuus pienenee, on siirryttävä kokeilevampaan toimintaan ja luovuttava samalla perinteisestä hierarkisesta johtamismallista.

"Johtaminen muuttuu tilannesidonnaiseksi. Eri ihmiset johtavat eri tilanteissa, sen mukaan kuka missäkin tilanteessa on oikea henkilö" 

Yrittäjä Petri Rajaniemi tuumaa, että toisaalta työelämä on muuttunut niin kompleksiseksi, että iso osa osaavistakin ihmisistä uhkaa pudota kärryiltä. Tekoälyn ja digitalisaation ennustetaan korvaavan ihmisiä monessa roolissa.

"Viimeisen puolentoista vuoden aikana jokainen suomalainen on löytänyt oman ammattinsa niiltä listoilta, joissa sanotaan "Katso, nämä ammatit häviävät"" 

Puuttuuko teknologia-aloilta empatiakykyä asettua niiden ihmisten asemaan, joiden työpaikat ovat uhattuna? Sami Honkonen allekirjoittaa osin huolen, mutta näkee kehityksen kuitenkin pääasiassa positiivisena:
 
"Teknologia tulee mahdollistamaan sen, että ihmiset voivat tehdä niitä asioita, jotka ovat heille merkityksellisiä, jotka ovat heidän intohimonsa kohteita. Se on ihan hyväkin, jos rutiinihommat siirtyvät tietokoneille ja tekoälylle."


DNA Busineksen koolle kutsumassa Hyvä paha työelämä -podcastissa keskustelevat Sallamaari Muhosen johdolla Boss Level -podcastin isäntä ja digitalisaation evankelista Sami Honkonen, innovaatiojohtamisen professori Liisa Välikangas Aalto-yliopistosta ja Itä-Pasilan toisinajattelija ja yrittäjä Petri Rajaniemi Ponder Nobs Oy:stä.  Kuuntele koko keskustelu podcastina!

Keskustelijoiden lisävinkit aiheesta kiinnostuneille:

Sami Honkonen: Boss level podcast: avainhekilöiden haastatteluja johtamisesta ja työelämän muutoksesta.
Liisa Välikangas:
- Oma kirja: Strategic innovation: miten oppia asioita, joita ei ole vielä tapahtunut.
- Cathy O’neill: Weapons of Math destruction. Kirja algoritmitalouden nurjasta puolesta.
Petri Rajaniemi: Steve Jobsin elämäkerta, kirjoittanut Walter Isaacson.
 

Avainsanat:

Johtaminen Työkulttuuri Digitalisaatio Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

3/2024 DNA Yrityksille

DNA:n vahvat pohjoismaiset hartiat takaavat sujuvat digipalvelut läpi Pohjolan

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Katsaus kyberturvan nykytilaan – kyberresilienssin vahvistaminen on välttämätöntä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Valokuitu vai 5G FWA – tiedätkö nämä 5 asiaa kiinteästä 5G-yhteydestä?

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.