Blogit

Työ ei ole enää pelkkää työtä, vaan elämää

Onko se työaikaa, jos vastaat puhelimella asiakkaan sähköpostiin tai twiittaat omaan alaasi liittyvän uutisen illalla kotisohvalta? Nykyajan teknologia on hämärtänyt työn, perheen ja vapaa-ajan rajoja.

Harva pystyy töistä tullessaan unohtamaan työasiat täysin ja keskittymään pelkästään vapaa-ajan asioihin.

Miten tämän kaiken keskellä voi pitää huolta siitä, että ajanhallinta ja jaksaminen pysyvät tasapainossa? Itse pyrin huolehtimaan jaksamisestani seuraavilla keinoilla:

 1. Määrittelen itselleni työtavoitteet seuraavaksi päiväksi, viikoksi tai kuukaudeksi
  Teen itselleni tehtävälistan ja suunnittelen tekemiset ennakkoon. Yritän tunnistaa aikavarkaat ja delegoida ne asiat, jotka eivät kuulu minulle.
 2. Priorisoin, sillä kaikki tehtävät eivät ole yhtä tärkeitä
  Joskus on pakko jättää jotain tekemättä. Myöhemmin sitten huomaan, jätinkö oikeat asiat. Yritän varmistaa, etten käytä liikaa aikaa kiireellisiin asioihin, vaan tärkeisiin asioihin.
 3. Pidän itsestäsi huolta
  Yritän syödä ja liikkua oikein, rentoutua ja nukkua riittävästi. Ihmiset rentoutuvat eri tavalla. Joku puuhastelemalla, toinen metsälenkillä tai hyvän elokuvan ääressä. Tänä vuonna yritän panostaa säännöllisempään ja kevyempään syömiseen, jos vaikka onnistuisin saamaan vyön yhden reiän kireämmälle.
 4. En murehdi asioita, joihin en voi vaikuttaa
  Keskityn omaan tekemiseen ja yritän tehdä sen hyvin. Muut saavat tehdä itse heille kuuluvat asiat. Mietin pystynkö hoitamaan asiaa, tai kuuluuko se ylipäätään minulle. Jos ei, välitän asian oikealle taholle ja informoin asianomaisia.
 5. Varastan aikaa!
  Kun minulla on pienikin hetki jolloin kukaan ei odota minulta mitään, priorisoin ajan itseeni. Unohdan velvollisuudet, annan mielen vaeltaa ja nautin kaikesta ihanasta mitä minulla jo on! Kiireettömyys herättää luovuuden ja on kaikkein tuotteliainta aikaa.

Uusi työ antaa myös uusia vapauksia. Sen sijaan, että niin tarkkaan katsot työntekemiseen kuluvaa kellonaikaa, kirjaa sen sijaan itsellesi tavoitteet, jotka tulee olla tehtynä päivän aikana. Näin oma ajankäyttö helpottuu ja voit rauhallisin mielin käyttää lounastauon vaikkapa juoksulenkkiin tai pankkiasian hoitamiseen.

Avainsanat:

Vinkit Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Terveydenhuoltokin hyötyy reunalaskennasta – parempaa hoitoa haja-asutusalueille

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.