Tulevaisuus on vielä meidän

Vastuullinen liiketoiminta on taloudellisesti kannattavaa – ja kosmisen mageeta.

Teknologinen kehitys on eksponentiaalista ja tulevaisuuden mahdollisuudet lähes rajattomat. Materiaaliset saavutukset jäävät kuitenkin merkityksettömiksi, ellei suhtautumisemme yhteiseen planeettaamme muutu, sanoo kalifornialaisen Singularity Universityn alumni Pia Henrietta Kekäläinen.

Vuonna 1965 teknologiayhtiö Intelin perustaja Gordon Earle Moore havaitsi mikropiireissä käytettävien transistoreiden määrän kaksinkertaistuvan noin kahden vuoden välein. Tämä Mooren laiksi kutsuttu sääntö on pitänyt paikkansa jo yli 50 vuotta. Käytännössä Mooren povaama teknologisen suorituskyvyn eksponentiaalinen kasvu tarkoittaa sitä, että jonain päivänä suuri osa maapallolla tehtävistä töistä voidaan antaa keinoälyn ja robottien hoidettavaksi. ”Tämä siis, mikäli planeettamme säilyy hengissä”, tarkentaa Kekäläinen.

Kekäläisen mukaan ihmiskunnan suurin haaste ei nimittäin piile uusien teknologioiden kehittämisessä, vaan kehityksen kannustimissa: innovaatioita motivoivat tarpeet ovat usein materialistisia ja niiden tuomat hyödyt lyhytaikaisia.

”Ihmisiä ja yrityksiä ei yleensä kiinnosta se, millaisia pitkäaikaisia seurauksia teoillamme on”, Kekäläinen toteaa. ”Vaikka ympäristön saastuttaminen lopetettaisiin heti, sen jäljet näkyisivät sukupolvien päähän.”

Vastuullisuus kannattaa

Kekäläisen mukaan lyhytkatseiseen rahantekoon tähtäävien hankkeiden sijaan teknologisen fokuksen tulisi olla ihmiskunnan keskeisten haasteiden ratkaisussa. Tällaisia ovat esimerkiksi puhtaan veden ja ruoan riittävyys ja monet terveyteen liittyvät kysymykset.

”Liiketoiminta voi olla samanaikaisesti vastuullista ja kannattavaa. Esimerkiksi meriveden käytön talousvetenä mahdollistava desalinointiprosessi tulee onnistuessaan mullistamaan miljoonien kuivuudesta kärsivien ihmisten elämän. Samalla siinä piilee valtava businesspotentiaali”, pohtii Kekäläinen.

Yhteisöllisyys lisää innovatiivisuutta

Globalisoituvassa maailmassa planeettamme rajallisia resursseja jakaa jatkuvasti kasvava joukko ihmisiä eri kulttuureista ja ympäristöistä. Tällöin yhteistä tahtia ei voi määrätä kukaan yksin, vaan on muodostettava kollektiivinen mielipide. Juuri tässä piilee Kekäläisen mukaan yhteisöllisyyden voima. ”Kun jokainen kantaa oman kortensa kekoon, voidaan innovaatioista valita parhaat ja jalostaa niitä yhdessä eteenpäin.”

Yritysmaailmassa tämä näkyy esimerkiksi startup-kulttuurin hyödyntämisenä osana isojen yritysten ekologiaa. Kekäläinen suositteleekin tarttumaan ennakkoluulottomasti kollektiivisen pohdinnan synnyttämiin ideoihin.

”Valtaosa Fortune 500 –listan menestyvistä yrityksistä hyödyntää accelerator ja incubator -malleja toimintansa kehittämisessä, eikä rohkeiden ideoiden esittämistä kannata pienempienkään yritysten viikkopalavereissa pelätä."

Entä minkä neuvon antaisit paikallisten yritysten päättäjille?

”Syö paikallisesti, ajattele globaalisti, toimi universaalisesti, ole kosminen”, vastaa Kekäläinen Nancy Ellen Abramsin sanoin. “Ja ennen kaikkea: tee mageita juttuja”, hän lisää hymyillen.

Avainsanat:

Yritysvastuu Teknologia Innovaatio

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.