Blogit

Toimiva etätyö on yhteispeliä – ota vinkit haltuun

Etätyöt ovat juuri nyt toimistotyöläisten keskuudessa yleisempiä kuin koskaan. Moni firma on kyllä kannustanut etänä työskentelyyn tähänkin mennessä, mutta vain ani harvassa yrityksessä on koko henkilöstö työskennellyt joka päivä kotoa käsin.

Etätyö säästää vähintään työmatkojen verran aikaa ja muuttaa aamuja, kun hommat voi aloittaa vaikka pyjamassa kahvia siemaillen tai etäopiskelevia lapsia kaitsien. Arjen rutiineista ja päivän tauotuksesta kannattaa kuitenkin pitää kiinni myös kotona työskennellessä, samoin kuin tietysti työvälineistä: netistä, laitteista ja tietoturvasta.

Etätyöskentelyä voi sujuvoittaa ja tehostaa monella tavalla. Tässä vinkit työntekijöille, tiimeille ja it-osastoille!

1. Työntekijä: rytmitä päiväsi fiksusti

Etätyö on parhaimmillaan tehokasta ja tuo joustoa työpäivään. Huono puoli on kuitenkin esimerkiksi se, että niska voi mennä jumiin epäergonomisesta sohvalla löhöilystä. Hyvien digityökalujen lisäksi tehokkaan etäpäivän salaisuus piilee kirkkaassa mielessä ja hyvinvoivassa kropassa.

Vaihtele siis työasentoa, kokeile taukojumppaa ja ylläpidä samoja rutiineja kuin työpaikallakin. Jos kotona on lapsia, on yhteisen aikataulun sumpliminen entistäkin tärkeämpää. Raitis ilma piristää, eli käy mahdollisuuksien mukaan kesken päivän pienellä ulkoilulla, juo kahvit omalla parvekkeella tai avaa edes vähäksi aikaa ikkuna.

2. Tiimi: hyödyntäkää viestintävälineitä monipuolisesti

Kun kasvokkain tapaamiset vähenevät, virtuaalitapaamiset lisääntyvät. Pikaviestejä voi vaihtaa Whatsappissa, Slackissa ja Flowdockissa, etäkokoukset puolestaan hoituvat Teamsissa, Skypessä, Zoomissa tai Google Hangoutsissa. Vanhat kunnon puhelutkin ovat ihan hyvä idea – ajatusten jakaminen ja kuulumisten kysyminen piristävät yksinäistä työpäivää.

Nyt, jos koskaan, kannattaa palavereihin ja workshopeihin saapua hyvin valmistautuneena. Tee jokaiseen tilaisuuteen selkeä agenda ja huolehdi, että kaikki koolle kutsutut tietävät, mitä heiltä odotetaan ja mitä palaverissa pitäisi saada aikaan.

Virallisten palavereiden lisäksi työkavereiden ja ystävien kanssa voi sopia virtuaalilounastreffeistä tai etäkahvihetkistä, joiden lomassa on luontevaa puida muutakin kuin työasioita.

3. It-osasto: varmista riittävät ja tietoturvalliset yhteydet kaikille

Suomessa tilanne on sikäli hyvällä tolalla, että edellytykset etätyölle ovat jo ennestään hyvät. Lähes kaikilla on kotonaan hyvä nettiliittymä – tietotyötä tekevillä usein jopa työnantajan tarjoamana. Etätöiden viimeaikainen yleistyminen on kuitenkin kasvattanut datankäyttöä tuntuvasti.

DNA:n verkossa kapasiteettia on varattu kasvavia käyttöpiikkejä varten. Omalle yritykselle hankittujen yhteyksien riittävyys ja turvallisuus kannattaa kuitenkin varmistaa, jotta työt ja etäpalaverit sujuvat mahdollisimman mutkattomasti poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta.

VPN-etäyhteyden avulla vain valikoidut käyttäjät pääsevät käsiksi yrityksen sisäverkkoon, jolloin luottamukselliset asiat pysyvät luottamuksellisina. Kaikissa yrityksissä VPN-yhteyksiä ei kuitenkaan välttämättä ole mitoitettu riittävän suurelle joukolle. Myös palomuurin kapasiteetti voi olla syytä tarkistaa.

Muistutathan yrityksenne työtekijöitä vahvoista salasanoista, kun otatte käyttöön uusia etätyökaluja tai viestivälineitä.

Tämänhetkinen tukala tilanne koskettaa tavalla tai toisella meitä kaikkia, joten tuetaan toisiamme parhaamme mukaan niin töissä kuin vapaa-ajallakin. Onko sinulla etätyövinkkejä, jotka haluaisit jakaa muidenkin tietoon? Jaa ne Twitterissä ja tagaa meidät mukaan ­– jaamme parhaat eteenpäin!

Etätöiden määrän kasvu näkyy selvästi myös verkkoliikenteessä. Jatkuvalla 5G- ja 4G-verkkojen ylläpidolla ja kehityksellä pyrimme varmistamaan yhteyksien toimivuuden myös poikkeustilanteessa. Lue lisää tiedotteestamme .
 

Välineet, yhteydet ja vinkit mutkattomaan etätyöhön

Tutustu

 

Avainsanat:

Etätyö Vinkit Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Tee asiakaspalvelusta yrityksesi kruununjalokivi – Ota käyttöön tekoälyvalmis monikanavainen asiakaspalveluratkaisu

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Hiekka-akku on tämän hetken puhuttavin innovaatio – Polar Night Energyllä on kunnianhimoiset kasvutavoitteet

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Mullista yrityksesi asiakaspalvelu tekoälyn voimalla – asiakaspoistuma pienenee, myynti kasvaa ja työntekijäkokemus paranee

Artikkeli
4/2024 DNA Yrityksille

Asiakkaan tukena joka käänteessä – DNA:laiset syttyvät asiakaskohtaamisista ja kokevat työnsä merkitykselliseksi

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.