Blogit

Tiedonsiirto nyt ja tulevaisuudessa

Ennusteissa arvioimme tiedonsiirron määrän jopa 10-kertaistuvan seuraavien 5 vuoden aikana. Jatkuvasti syntyy uusia dataintensiivisiä palveluita, joiden käyttäjämäärät voivat kohota useisiin miljooniin hyvinkin nopeasti. Esimerkkinä tästä ovat erilaiset täydennetyn- ja virtuaalitodellisuuden sovellukset, kuten Pokemon Go.

Jää nähtäväksi, onko ihmisillä pian lisättyä todellisuutta tarjoavat älylasit kasvoillaan koko ajan, mutta ei tämä enää niin utopistinen ajatus ole, kuin se 10 vuotta sitten olisi ollut.

Vielä toistaiseksi mobiiliverkon käytössä näkyy, että dataa siirretään eniten käyttäjältä verkkoon päin, eli käytännössä ladataan kuvia ja videoita sosiaaliseen mediaan tai varmuuskopioidaan niitä pilvipalveluihin. Kiinteässä verkossa bitit puolestaan liikkuvat hanakammin verkosta käyttäjän laitteelle. 

Uusien kuluttajapalveluiden lisäksi tiedonsiirron määrää kasvattaa yritysmarkkinassa tapahtuva kuluttajistuminen. Kaikkia palveluita ei tuoteta enää yrityksen suljetun verkon sisällä, vaan enenevissä määrin käytetään julkisia pilvipalveluita. 

Uudet palvelut kasvattavat tiedonsiirron määrää ja asettavat korkeampia laatuvaatimuksia.

Pelkkä datan liikkuminen ei ole toimivuuden mittari vaan tiedon tulee liikkua nopeasti, tasaisella laadulla ja aukottomasti. Kun yritykset siirtävät järjestelmiään pilvipalveluihin, tiedonsiirron toimimattomuus voi pahimmillaan pysäyttää koko yrityksen toiminnan katkoksen ajaksi.

Sujuvan tiedonsiirron taustalla on laadukas ja luotettava runkoverkko, jonka toimivuuteen lähes kaikki operaattoreiden liiketoiminta jollain tasolla nojaa. Tästä syystä mekin pidämme omastamme hyvää huolta: olemme fyysisesti eriyttäneet verkon kahteen erilliseen osaan, jotka molemmat on lisäksi varmennettu.

Tulemme ilman muuta myös laajentamaan runkoverkkomme kapasiteettia seuraavien vuosien aikana, jotta pystymme vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin ja uusiin käyttötapauksiin. En usko, että osaamme edes vielä ennustaa niitä kaikkia. Verkon ohjelmoitavuudella puolestaan pyrimme luomaan alustan, johon on helppo tuoda uusia palveluita.

Avainsanat:

Verkko Yhteydet Mobiili

Lue lisää uudesta työstä

3/2024 DNA Yrityksille

DNA:n vahvat pohjoismaiset hartiat takaavat sujuvat digipalvelut läpi Pohjolan

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Katsaus kyberturvan nykytilaan – kyberresilienssin vahvistaminen on välttämätöntä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Valokuitu vai 5G FWA – tiedätkö nämä 5 asiaa kiinteästä 5G-yhteydestä?

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.