Teollinen internet toi älyn Tampereelle

Digitaaliset älyratkaisut lisäävät Tampereen vetovoimaa entisestään, uskoo Tampereen tietohallintojohtaja Jarkko Oksala.

Pirkanmaan maakuntakeskus tähyää tulevaisuuden digikaupungiksi. Tavoitteena on, että vuonna 2025 kaikki tamperelaiset käyttävät ensisijaisesti digitaalisia palveluita.

Suomen digimyönteisimmän kunnan lanseeraamassa Smart Tampere -elinvoimaohjelmassa edistetään kaupungin digitalisaatiota ja kestävää kehitystä. Tässä tapauksessa elinkeinopoliittinen kaupunkikehittäminen tarkoittaa konkreettisia toimia. Siitä kertovat muun muassa bussiliikenteestä reaaliaikaista tietoa tuottava liikenteenseuranta sekä ikäihmisten hoidossa pilotoivat etäpalvelut kotihoidon ja asumispalveluiden asiakkaille.

”Smart Tampere on iso muutosohjelma, jossa kaupungin palveluja uudistetaan digitalisaation keinoin. ICT:n osalta modernisointi aloitettiin vuonna 2014 ja sama työ jatkuu edelleen”, sanoo Tampereen tietohallintojohtaja Jarkko Oksala.

Avoin data vauhdittaa uusia palveluita

Muutoksen olennainen elementti on kuntalaisten, julkisen sektorin, oppilaitosten ja yritysten välinen yhteistyö, jolla vauhditetaan kokeiluja ja innovaatioita. Parhaat oivallukset on tarkoitus viedä kaupungin käyttöön sekä yritysten kaupallistettavaksi.

Tähän mennessä tehtyjen kokeilujen perusteella avoin data on osoittautunut tärkeäksi ponnahduslaudaksi uusille palveluille. Sen ansiosta kuntalaiset pystyvät mm. selvittämään mobiilisovelluksen avulla bussin tarkan sijainnin yhden sekunnin tarkkuudella. Kaupungin avaaman datan jalostuminen tähän pisteeseen on vaatinut ulkopuolisten tahojen tekemän sovelluksen lisäksi toimivia ja tehokkaita tietoverkkoja. Tietomäärien kasvaessa tietoverkot ja verkottuvat laitteet tulevat olemaan avainasemassa. Älykästä kaupunkia tukeva ICT-infra on pystyttävä rakentamaan luotettavasti ja tietoturvallisesti.

”Tämä on osa IoT-trendiä, missä sensoreilla varustetut laitteet kommunikoivat keskenään tietoverkkojen välityksellä. Tulevaisuudessa esimerkiksi katuvalot saattavat seurata liikkujien määrää ja säätää valaistusta sen mukaan”, havainnollistaa Oksala.

Smart Tampere näkyy ja kuuluu kansainvälisesti

Pitkällä tähtäimellä Smart Tampereen uskotaan kuluttavan vähemmän ja tuottavan enemmän. Virtuaalinen päätöksenteko, rutiinien automatisointi sekä applikaatioiden vauhdittama jakamistalous ovat vain muutamia älykaupungille ominaisia tunnusmerkkejä. Kuntalaisille Smart Tampere tulee tarkoittamaan uusien palveluinnovaatioiden lisäksi myös 24/7 tarjolla olevia, ajasta ja paikasta riippumattomia julkisia palveluja. Kansainvälinen tunnettuus ja uusi liiketoiminta edistävät puolestaan kaupungin vetovoimaa, työllisyystilannetta sekä siellä toimivien yritysten kaupallisia tavoitteita.

”Meille on ollut erittäin tärkeää, että mukaan on saatu sijoittajia, tutkimus- ja oppilaitoksia, globaaleja yrityksiä sekä paikallisia startuppeja. Smart Tampereen ainutlaatuinen ekosysteemi on kerännyt paljon positiivista julkisuutta. Tampere on muun muassa valittu mukaan EU:n World Cities -projektiin”, iloitsee Tampereen elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen.

Teollisen internetin ratkaisuja käsitellään DNA Busineksen Hyvä paha digitalisaatio -dokumenttielokuvasarjassa. Tutustu sarjaan tästä! 

Avainsanat:

IoT M2M Innovaatio
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.