Teollinen internet toi älyn Tampereelle

Digitaaliset älyratkaisut lisäävät Tampereen vetovoimaa entisestään, uskoo Tampereen tietohallintojohtaja Jarkko Oksala.

Pirkanmaan maakuntakeskus tähyää tulevaisuuden digikaupungiksi. Tavoitteena on, että vuonna 2025 kaikki tamperelaiset käyttävät ensisijaisesti digitaalisia palveluita.

Suomen digimyönteisimmän kunnan lanseeraamassa Smart Tampere -elinvoimaohjelmassa edistetään kaupungin digitalisaatiota ja kestävää kehitystä. Tässä tapauksessa elinkeinopoliittinen kaupunkikehittäminen tarkoittaa konkreettisia toimia. Siitä kertovat muun muassa bussiliikenteestä reaaliaikaista tietoa tuottava liikenteenseuranta sekä ikäihmisten hoidossa pilotoivat etäpalvelut kotihoidon ja asumispalveluiden asiakkaille.

”Smart Tampere on iso muutosohjelma, jossa kaupungin palveluja uudistetaan digitalisaation keinoin. ICT:n osalta modernisointi aloitettiin vuonna 2014 ja sama työ jatkuu edelleen”, sanoo Tampereen tietohallintojohtaja Jarkko Oksala.

Avoin data vauhdittaa uusia palveluita

Muutoksen olennainen elementti on kuntalaisten, julkisen sektorin, oppilaitosten ja yritysten välinen yhteistyö, jolla vauhditetaan kokeiluja ja innovaatioita. Parhaat oivallukset on tarkoitus viedä kaupungin käyttöön sekä yritysten kaupallistettavaksi.

Tähän mennessä tehtyjen kokeilujen perusteella avoin data on osoittautunut tärkeäksi ponnahduslaudaksi uusille palveluille. Sen ansiosta kuntalaiset pystyvät mm. selvittämään mobiilisovelluksen avulla bussin tarkan sijainnin yhden sekunnin tarkkuudella. Kaupungin avaaman datan jalostuminen tähän pisteeseen on vaatinut ulkopuolisten tahojen tekemän sovelluksen lisäksi toimivia ja tehokkaita tietoverkkoja. Tietomäärien kasvaessa tietoverkot ja verkottuvat laitteet tulevat olemaan avainasemassa. Älykästä kaupunkia tukeva ICT-infra on pystyttävä rakentamaan luotettavasti ja tietoturvallisesti.

”Tämä on osa IoT-trendiä, missä sensoreilla varustetut laitteet kommunikoivat keskenään tietoverkkojen välityksellä. Tulevaisuudessa esimerkiksi katuvalot saattavat seurata liikkujien määrää ja säätää valaistusta sen mukaan”, havainnollistaa Oksala.

Smart Tampere näkyy ja kuuluu kansainvälisesti

Pitkällä tähtäimellä Smart Tampereen uskotaan kuluttavan vähemmän ja tuottavan enemmän. Virtuaalinen päätöksenteko, rutiinien automatisointi sekä applikaatioiden vauhdittama jakamistalous ovat vain muutamia älykaupungille ominaisia tunnusmerkkejä. Kuntalaisille Smart Tampere tulee tarkoittamaan uusien palveluinnovaatioiden lisäksi myös 24/7 tarjolla olevia, ajasta ja paikasta riippumattomia julkisia palveluja. Kansainvälinen tunnettuus ja uusi liiketoiminta edistävät puolestaan kaupungin vetovoimaa, työllisyystilannetta sekä siellä toimivien yritysten kaupallisia tavoitteita.

”Meille on ollut erittäin tärkeää, että mukaan on saatu sijoittajia, tutkimus- ja oppilaitoksia, globaaleja yrityksiä sekä paikallisia startuppeja. Smart Tampereen ainutlaatuinen ekosysteemi on kerännyt paljon positiivista julkisuutta. Tampere on muun muassa valittu mukaan EU:n World Cities -projektiin”, iloitsee Tampereen elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen.

Teollisen internetin ratkaisuja käsitellään DNA Busineksen Hyvä paha digitalisaatio -dokumenttielokuvasarjassa. Tutustu sarjaan tästä! 

Avainsanat:

IoT M2M Innovaatio

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.