Blogit

"Tarpeeksi" on liikkuva maali – mutta tähtipöly auttaa jaksamaan

Minulle kesä on tärkeää aikaa pysähtyä hetkeksi. Tänä vuonna olen huomannut pohtivani erityisesti sitä, milloin asenne ja taidot ovat riittävällä tasolla, kun digiajan laineet mullistavat maailmaa.

Motivaatio sekä asenteen että taitojen kehittämiselle linkittyy merkityksellisyyden kokemukseen. Psykologi Jaakko Sahimaa jaottelee työn merkityksellisyyden lähteet neljälle eri tasolle, joita ovat yksilötaso, sosiaalinen taso, organisaatiotaso ja yhteiskunnallinen taso. Yksilön näkökulmasta optimaalista on, kun kaikki neljä tasoa toteutuvat.

Merkityksellisyyden kokemuksesta hyötyy myös työnantaja. Sahimaan mukaan tämä kokemus on yhteydessä sekä työn tehokkuuteen että työpaikkaan sitoutumiseen.

On helppo ennustaa, että johtamisen ja työn tekemisen muutos jatkuu lähitulevaisuudessa monilla merkittävillä tavoilla. Digimurros voi näkyä eri tasoilla esimerkiksi näin:

  • Yhteiskunnallisella tasolla digitalisaatio avaa Suomelle uudenlaisia mahdollisuuksia kehittää kilpailukykyämme kansainvälisesti.
  • Organisaatiotasolla digitalisaatio vaikuttaa ratkaisevasti siihen, mitkä kyvykkyydet mahdollistavat menestyksen tulevaisuudessa.
  • Sosiaalisella ja yksilötasolla digitalisaatio näkyy esimerkiksi työyhteisöjen monimuotoistumisena, ammattien hiipumisena ja syntymisenä, sekä tarpeena kokonaan uudenlaiselle osaamiselle.

Yhä useammilla ihmisillä on uransa aikana monia erilaisia ammatteja ja työtehtäviä. Matkan varrella tarvitaan osaamista, jota ei uran alkumetreillä ollut edes olemassa.

Miten sinäkin teet itsestäsi supersankarin?

Meillä DNA:n yritysmarkkinoinnissa on jo useamman vuoden ajan keskitytty osaamisen systemaattiseen kehittämiseen. Taustalla on tietenkin digitalisaatio. Markkinoinnille tuovat uusia tarpeita esimerkiksi ostokäyttäytymisen radikaali muutos ja uudenlaiset asiakaskokemukseen vaikuttavat tekijät.

Loimme yhdessä tiimimme kanssa tavoitekuvan siitä, millainen on yritysmarkkinoinnin supersankari, jolla on tulevaisuuden huippumarkkinoijan ominaisuudet. Tämän jälkeen jokainen meistä rakensi oman henkilökohtaisen kehitysohjelmansa vahvistaakseen oman työnsä kannalta keskeisiä supervoimiaan.

On mahtavaa havaita, että kaikki asettamamme välitavoitteet on saavutettu. Muutama meistä on kehittänyt kyvykkyyksiään reilusti yli odotusten.

Yksi meistä esitti loistavan kysymyksen: mikä riittää, milloin on muututtu tarpeeksi?

Helppo ja vaikea vastaus on, että muutos on pysyvää ja uuden oppiminen jatkuvaa. ’Tarpeeksi’ on liikkuva maali.

Jatkuva muutos innostaa ja lannistaa: ratkaisu on johtajan asenteessa

On hetkiä, jolloin uuden oppimisen mukanaan tuoma onnistumisen ilo innostaa ja asiat menevät suurin harppauksin eteenpäin. Toisinaan taas joudutaan puurtamaan pienien asioiden parissa pitkään, saamatta juurikaan näkyvää edistystä aikaan.

Hankalissa tilanteissa väsymys ja turhautuminen valtaavat helposti mielen. Tarvitaan tähtipölyä, joka auttaa jaksamaan.

Luin hiljattain Michelle Obaman kirjan Minun tarinani. Minulle kiinnostavinta oli hänen pohdintansa työn merkityksellisyydestä. Vaikutuin siitä, miten hän oli valmis vaihtamaan arvostetun ja hyvin palkatun yritysjuristin työnsä täysin toisenlaiseen ja pienipalkkaisempaan työhön, joka hänestä tuntui tärkeältä ja johon hän suhtautui intohimoisesti.

Johtajana on tärkeää kokea vastuuta siitä, että ihmisillä on mahdollisuus kokea työnsä merkitykselliseksi. Tämä ei tarkoita, että kaikkien johtajien pitäisi olla tulisieluisia, karismaattisia ja visionäärisiä. Jokainen johtaja ei ole sellainen luonnostaan, eikä tarvitsekaan olla.

Kyse ei ole karismasta, vaan asenteesta.

Johtajan tavalla suhtautua omaan työhönsä ja johtamansa organisaation tavoitteisiin on valtava merkitys koko työyhteisölle. Intohimo tempaa mukaansa, ja vahva visio saa ihmiset innostumaan. Se on tähtipölyä, joka voimaannuttaa.

Johtajan tehtävä on luoda olosuhteet, joissa ihmiset kehittyvät parhaiksi versioksi itsestään – oman elämänsä ja oman työnsä supersankareiksi.

Lue lisää oman supervoimasi löytämisestä ja lataa tuore oppaamme Poimi uuden työn kilpailuedut, joka opastaa miten pärjäät myös tulevaisuudessa!

Avainsanat:

Johtaminen Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.