SuomiAreenassa virtaa valtava määrä dataa

Kesäasuinen vaikuttajahenkilö suhailee heinäkuussa Porin kaduilla SuomiAreenan merkeissä. Perinteisesti tapahtuman parasta antia ovat satunnaiset kohtaamiset kadulla ja kuppiloissa. Samaan aikaan yhteiskunnallinen keskustelu porisee kuitenkin myös sosiaalisessa mediassa, valokuvia ladataan satamäärin ja videolähetykset keskustelutilaisuuksista virtaavat television välityksellä ympäri Suomea. 

Someaikakaudella yleisötilaisuuksien järjestäjän on listattava suunnitelmiinsa perinteisten bajamajojen ja sähköjen lisäksi myös mobiilidatan riittävyys. Kun tuhatpäinen yleisö yhtäkkiä tupsahtaa paikkaan, jossa yleensä käyskentelee vähemmän väkeä, voivat yhteydet olla koetuksella.

DNA on SuomiAreenan pääyhteistyökumppani ja huolehtinut jo useana vuonna SuomiAreenan verkkoyhteyksistä.

”Porissa yhteydet ovat jo valmiiksi hyvät, joten kovin paljon erikoistoimenpiteitä ei ole tarvinnut tehdä. Sen sijaan esimerkiksi musiikkifestarit tai Jukolan viesti, jotka nousevat peltojen keskelle, vaativat usein siirrettävän tukiaseman”, DNA:n siirtoverkkoyksikön johtaja Mikko Kannisto kertoo. 

Datan määrällä mitattuna harva suomalainen tapahtuma liikkuu edes samassa suuruusluokassa kuin SuomiAreena. Ainutlaatuisen tapahtumasta tekee myös esiintymislavojen määrä. Lavoja ja striimauspisteitä on hajallaan ympäri kaupunkia, ei keskitetysti yhdessä tiiviissä paikassa, kuten vaikkapa rockfestivaaleilla.

Mobiiliverkon lisäksi Poriin vedetään väliaikainen kiinteä yhteys, koska siirrettävän datan määrä on iso ja tv-kanavat haluavat varmistua suorien tv-lähetysten toiminnasta. 

”Teknisesti ottaen DNA toimittaa osan kapasiteetista niin sanottuna mustana kuituna (dark fiber), mikä tarkoittaa, että rakennamme vain valokuituyhteyden, jonka päälle MTV ja muut sisällöntuottajat rakentavat IP-kerroksen, laitteiston, reitittimet ja muun infran. Tämä on nykyään suosittu ratkaisu etenkin vaativammissa tilanteissa tai kun tarvitsee laajentaa kapasiteettia tilapäisesti”, Kannisto kertoo.

5G saattaa lakaista valokuitukaapelit festareilta

Tänä vuonna SuomiAreenaan rakennetaan myös 5G-verkko. Kaupallisesti se tulee käyttöön myöhemmin, mutta jo heinäkuussa sitä hyödyntää DNA:n älykoti Porin torilla. Siellä esitellään 5G:n mahdollisuuksia yleisölle.

Yleisötapahtumien verkkoyhteyksien suunnittelussa 5G saattaa tulevina vuosina raivata väliaikaiset valokuituvedot tieltään. Maanpinnalle vedetty väliaikainen valokuitukaapeli festivaalialueilla on suojauksista huolimatta aina altis rikkoutumiselle.

5G-verkkoa on mahdollista viipaloida ja varata näin varma kaista kriittisille yhteyksille, kuten vaikkapa suoralle tv-kuvalle. Siksi se tulee kiinnostamaan myös yleisötilaisuuksien järjestäjiä, Kannisto ounastelee.

”Olennaista SuomiAreenassa ja muissakin yleisötilaisuuksissa on se, että netti toimii. Sitä varten meilläkin valmistaudutaan näihin tapahtumiin huolella tapahtuman muiden järjestäjien kanssa, ja Porissakin paikan päällä on henkilökuntaa varmistamassa, että kaikki sujuu mutkattomasti.”

Lue lisää: DNA SuomiAreenassa 

Avainsanat:

5G Verkko Yhteydet
 

Lue lisää uudesta työstä

9/2021 DNA Business

Keskitä mobiilipalvelut yhdelle luukulle – toimivat ja oikein valitut ratkaisut tukevat yrityksen kasvua

Yhä useampi työtehtävä hoituu nykyään mobiilisti.
SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline
9/2021 DNA Business

SIM-kortilla varustettu tabletti on paras liikkuvan työn väline

Neljä asiaa, jotka tekevät tabletista läppäriä näppärämmän työvälineen.
Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa, jossa hän neuvoo yrityksiä muun muassa myynnissä, markkinoinnissa ja johtamisessa.
9/2021 DNA Business

Pizzayrittäjän kasvuneuvo: "Palkkaa ainakin yksi betonibuutsi!"

Merja Rahkola-Toivanen on yrityssparraaja KasvuOpen-verkostossa.
9/2021 Olli Sirkka

Pelataanko teilläkin innovaatiolottoa kahviautomaatilla? Oikeat innovaatiot syntyvät toisin

”Kyllä meillä on innovointikyky pahasti kärsinyt etäilystä”.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.