Suomalainen alustatalous kukoistaa – esittelyssä 7 kiinnostavinta palvelua

Alustatalous tarkoittaa lyhyesti sitä, että jokin yritys tarjoaa digitaalisen ympäristön, jonka päällä yksityishenkilöt tai yritykset voivat myydä tai vuokrata tuotteitaan ja palveluitaan. Maailmalta tulleita tunnettuja alustoja ovat mm. Airbnb, Amazon ja Etsy. Mutta kyllä meillä Suomessakin osataan.

Woltin ja Nettiauton kaltaiset isot palvelut ovat jo kaikille tuttuja, mutta meidän kiinnostuksemme ovat herättäneet erityisesti nämä seitsemän innovatiivista kauppapaikkaa:

Yhteiskäyttöautoja, -koneita ja -veneitä

Kaikki eivät tarvitse autoa, venettä tai kaivinkonetta päivittäin, mutta kuitenkin sen verran, että säännöllinen vuokrafirman käyttö on turhan tyyristä. Ajoneuvojen yhteiskäyttömalli ei tarjoa ratkaisua ainoastaan yksityishenkilöille, vaan myös taloyhtiöille ja yrityksille.

Ekorent tarjoaa yhteiskäyttöön sähköautoja. Brändäämällä sähköauton oman yrityksen ilmeen mukaiseksi saat samalla positiivista julkisuutta. Nyt myös Keniassa!

eRENT yhdistää isojen kalustojen vuokraustoiminnan ja IoT-seurannan. Voit seurata omien koneidesi sijaintia ja huoltotietoja sekä vuokrata harvemmin käytettäviä koneita, mikä vähentää hävikkiä ja kalustoinvestointeja.

Skipperin kautta voit vuokrata veneen päiväksi, viikoksi tai vaikka koko kesäksi. Osa Skipperin perimästä välitysmaksusta menee John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri -ohjelmaan.

Elämyksiä, evästä ja eettistä muotia

Duara Travelsin kautta pääset kokemaan kaukomaat aidommin kuin koskaan ennen. Palvelu majoittaa matkailijan paikalliseen perheeseen, jossa saa osallistua arjen askareisiin. Miltä kuulostaisi riisinviljely Indonesiassa, lehmien lypsäminen Tansaniassa tai lasten kotiläksyissä auttaminen Thaimaassa?

Lunchie-sovelluksesta voit ostaa ravintola-annoksia, jotka muuten joutuisivat biojätteeseen. Päivän lounaalta jäänyttä makaronilaatikkoa, aamulla paistettuja korvapuusteja ja eilen tehtyjä tuorepuuroja ei voi täyteen hintaan enää myydä, mutta alennettuun hintaan ne kelpaavat mainiosti arkiruokailua helpottamaan.

IVALO vastaa nopean muodin epäekologiseen haasteeseen tarjoamalla globaalin kauppapaikan eettisille vaatteille, kengille, laukuille ja muulle muodille. Voit ostaa yhdeltä alustalta yli 350 eri brändin ekologisesti valmistettuja tuotteita. Yritykset toimittavat tuotteet suoraan ostajalle, ilman välivarastointia ja turhia kuljetuksia.

Ylijäämämaa-ainekset hyötykäyttöön

Maapörssi tarjoaa kauppapaikan yksityishenkilöille sekä maanrakennus- ja kuljetusalan ammattilaiskäyttöön. Rakennustyömailla syntyy ylijäämämaata, jota käsitellään usein suotta jätteenä, vaikka sen kierrättäminen seuraavaan rakennuskohteeseen olisi ekologisuuden lisäksi myös taloudellisempaa. Maapörssiin voi ilmoittaa tarvitsevansa tai tarjoavansa puhdasta ylijäämämaa-ainesta ja purkumateriaalia.

Tutustu muihin vuoden 2019 teknologiatrendeihin lataamalla maksuton opas!

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Innovaatio
 

Lue lisää uudesta työstä

6/2022 Jaana-Liisa Malin

Palveluntarjoaja vai aito kumppani? Yritysten väliset suhteet vaativat työtä, mutta palkitsevat onnistuessaan

Yritysten välinen vuorovaikutus on vahvaa suhdetoimintaa – omine ylä- ja alamäkineen.
Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa.
6/2022 DNA Business

Kalastelu ja heikot kotipalomuurit nakertavat nyt tietoturvaa

Kyberrikolliset manipuloivat vastaanottajaa mielellään pelolla.
6/2022 DNA Business

Kuinka helpottaa asiakaspalvelijan arkea, kun viestitulvaan tahtoo hukkua? DNA:n ratkaisu on Genesys

Genesys-pilvipalvelu helpottaa asiakaspalvelijoiden arkea, tehostaa työskentelyä ja helpottaa tasalaatuisen monikanavaisen asiakaspalvelun toteuttamista. Yhteydenottoihin vastaaminen onnistuu yhdessä kanavassa eikä asiakaspalvelu ole enää ohjelmien välillä poukkoilua.
6/2022 DNA Business

Kesällä voi taas keskittyä – mitä kaikkea johtajan tulisi tietää tekkimaailman menosta?

Johtajat ovat taas saaneet paahtaa täysillä koko kevään ja lähestyvä kesäloma lupailee hetken helpotusta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.