Suomalainen alustatalous kukoistaa – esittelyssä 7 kiinnostavinta palvelua

Alustatalous tarkoittaa lyhyesti sitä, että jokin yritys tarjoaa digitaalisen ympäristön, jonka päällä yksityishenkilöt tai yritykset voivat myydä tai vuokrata tuotteitaan ja palveluitaan. Maailmalta tulleita tunnettuja alustoja ovat mm. Airbnb, Amazon ja Etsy. Mutta kyllä meillä Suomessakin osataan.

Woltin ja Nettiauton kaltaiset isot palvelut ovat jo kaikille tuttuja, mutta meidän kiinnostuksemme ovat herättäneet erityisesti nämä seitsemän innovatiivista kauppapaikkaa:

Yhteiskäyttöautoja, -koneita ja -veneitä

Kaikki eivät tarvitse autoa, venettä tai kaivinkonetta päivittäin, mutta kuitenkin sen verran, että säännöllinen vuokrafirman käyttö on turhan tyyristä. Ajoneuvojen yhteiskäyttömalli ei tarjoa ratkaisua ainoastaan yksityishenkilöille, vaan myös taloyhtiöille ja yrityksille.

Ekorent tarjoaa yhteiskäyttöön sähköautoja. Brändäämällä sähköauton oman yrityksen ilmeen mukaiseksi saat samalla positiivista julkisuutta. Nyt myös Keniassa!

eRENT yhdistää isojen kalustojen vuokraustoiminnan ja IoT-seurannan. Voit seurata omien koneidesi sijaintia ja huoltotietoja sekä vuokrata harvemmin käytettäviä koneita, mikä vähentää hävikkiä ja kalustoinvestointeja.

Skipperin kautta voit vuokrata veneen päiväksi, viikoksi tai vaikka koko kesäksi. Osa Skipperin perimästä välitysmaksusta menee John Nurmisen säätiön Puhdas Itämeri -ohjelmaan.

Elämyksiä, evästä ja eettistä muotia

Duara Travelsin kautta pääset kokemaan kaukomaat aidommin kuin koskaan ennen. Palvelu majoittaa matkailijan paikalliseen perheeseen, jossa saa osallistua arjen askareisiin. Miltä kuulostaisi riisinviljely Indonesiassa, lehmien lypsäminen Tansaniassa tai lasten kotiläksyissä auttaminen Thaimaassa?

Lunchie-sovelluksesta voit ostaa ravintola-annoksia, jotka muuten joutuisivat biojätteeseen. Päivän lounaalta jäänyttä makaronilaatikkoa, aamulla paistettuja korvapuusteja ja eilen tehtyjä tuorepuuroja ei voi täyteen hintaan enää myydä, mutta alennettuun hintaan ne kelpaavat mainiosti arkiruokailua helpottamaan.

IVALO vastaa nopean muodin epäekologiseen haasteeseen tarjoamalla globaalin kauppapaikan eettisille vaatteille, kengille, laukuille ja muulle muodille. Voit ostaa yhdeltä alustalta yli 350 eri brändin ekologisesti valmistettuja tuotteita. Yritykset toimittavat tuotteet suoraan ostajalle, ilman välivarastointia ja turhia kuljetuksia.

Ylijäämämaa-ainekset hyötykäyttöön

Maapörssi tarjoaa kauppapaikan yksityishenkilöille sekä maanrakennus- ja kuljetusalan ammattilaiskäyttöön. Rakennustyömailla syntyy ylijäämämaata, jota käsitellään usein suotta jätteenä, vaikka sen kierrättäminen seuraavaan rakennuskohteeseen olisi ekologisuuden lisäksi myös taloudellisempaa. Maapörssiin voi ilmoittaa tarvitsevansa tai tarjoavansa puhdasta ylijäämämaa-ainesta ja purkumateriaalia.

Tutustu muihin vuoden 2019 teknologiatrendeihin lataamalla maksuton opas!

Avainsanat:

Digitalisaatio Muuttuva työ Innovaatio

Lue lisää uudesta työstä

11/2023 DNA Yrityksille

NIS2-direktiivi on yrityksille mahdollisuus – Näin ennakoit ja rakennat kestävää liiketoimintaa

NIS2-direktiivi vahvistaa kyberuhkien torjuntaa.
11/2023 DNA Yrityksille

Ennakointi voi pelastaa liiketoimintasi jatkuvuuden – Miten yrityksesi on varautunut poikkeustilanteisiin?

Geopoliittisen tilanteen kiristyminen ja sen mukanaan tuomat ennalta arvaamattomat seuraukset vaikuttavat yritysten toimintaympäristöön.
Tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää – 7 kysymystä yrittäjien yhteyksistä.
11/2023 DNA Yrityksille

Yrittäjä, tiedätkö milloin kannattaa vaihtaa liittymää?

Nämä 7 kysymystä mietityttävät yrittäjiä.
11/2023 DNA Yrityksille

DNA:n yritysliiketoiminnan uusi johtaja: "Suunnittelu on hyvä, toimintaan yhdistettynä parempi"

Anna-Mari Ylihurula aloitti DNA:n yritysliiketoiminnan johtajana elokuun 2023 alussa.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.