Blogit

Positiivisuus tarttuu työyhteisössä

"Työyhteisöissä pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ihmissuhteisiin. Työkavereihin tulisi suhtautua ystävinä ja nähdä vaivaa myös siinä, että tutustuu ihmisten kanssa."

Elastinen

Hyvän työyhteisön perusta ovat toimivat ihmissuhteet. Rap-artisti Elastinen sanoo, että toisista välittäminen ja positiivinen asenne antavat kaikille lisää energiaa.

Kimmo Laiho alias Elastinen lähtee keikalle, hän pyytää mukaan tutut muusikot. Mitä paremmin yhtyeen jäsenet tuntevat toisensa, sitä parempaa meininkiä on luvassa lavalla.

”Minulle ei ole yhdentekevää, kuka on rummuissa ja kuka soittaa bassoa. On tärkeää pyrkiä tekemään duunia pitkään samojen tyyppien kanssa ja pitää kaikista huolta.”

Kimmo Laiho on paitsi suosittu rap-artisti myös musiikkituottaja, joka toimi pitkään oman Rähinä Records -levy-yhtiönsä toimitusjohtajana. Toimivan työyhteisön perusta on hänen mielestään ihmisten välinen vuorovaikutus.

”Työyhteisöissä pitäisi kiinnittää entistä enemmän huomiota ihmissuhteisiin. Työkavereihin tulisi suhtautua ystävinä ja nähdä vaivaa myös siinä, että tutustuu ihmisten kanssa.”

Myönteinen vire tuo tuloksia

Vuorovaikutukseen kuuluu Laihon mielestä oleellisesti myös se, että on muille avoin ja kertoo omista asioistaan.

”Olemme käytännössä sen summa, mitä me annamme toisillemme. Kun päästää muut lähelleen ja antaa itsestään paljon, niin silloin saa myös itse uutta energiaa. ”

Pari vuotta sitten Vuoden positiivisimmaksi suomalaiseksi valittu Elastinen toivoo työpaikoille enemmän myönteistä asennetta. Hyvä mieli tarttuu, ja positiivinen vire vie työyhteisöä entistä parempiin suorituksiin.

”Jos vibat ovat kohdillaan, työyhteisö menestyy”, Laiho tiivistää.

Tervehtimisestä voi aloittaa

Yritysvalmentaja Merja Fischer sanoo, että positiivinen vuorovaikutus työyhteisöissä tarkoittaa hyvin yksinkertaisia asioita. Se on toisten arvostamista, auttamista, välittämistä ja kiitollisuutta.

”Työyhteisön positiivinen ilmapiiri lähtee ihmisten kohtaamisista. Aloittaa voi hyvinkin pienistä asioista, vaikkapa tervehtimisestä ja kiitoksen antamisesta.”

Fischer muistuttaa, että jokainen meistä haluaa tehdä työtä, jolla on merkitystä.

”Merkityksellisyyden kokemus syntyy, kun työntekijä kokee, että hänen työpanoksellaan on vaikutusta omaan, muiden ihmisten ja organisaation toimintaan.”

Esimiehillä on myönteisen ilmapiirin luomisessa ratkaiseva rooli, sillä he määrittelevät koko organisaation käyttäytymismallit.

”Jos pomo tervehtii, kuuntelee ja tukee muita, kaikki omaksuvat samat toimintamallit.

Hyvä ilmapiiri poikii innovaatioita

Merja Fischer teki vuonna 2012 väitöskirjan, jossa hän tutki positiivisen vuorovaikutuksen vaikutusta yritysten välisen palveluliiketoiminnan tuottavuuteen ja tuloksellisuuteen. Yhteys on selkeä, jos työyhteisön myönteinen vire heijastuu myös asiakastyytyväisyyteen.

”On tärkeää muistaa, ettei yrityksessä keskitytä pelkästään oman työyhteisön kehittämiseen tai pidetä hauskaa vain omassa tiimissä. Samalla on koko ajan mietittävä, miten myönteistä tunnetta voidaan viedä asiakassuhteisiin ja parantaa näin palvelukokemusta.”

Merja Fischerin mielestä hyvä ilmapiiri voi parantaa yrityksen kilpailukykyä.’

”Jos ilmapiiri on avoin ja kannustava, ihmiset uskaltavat tuoda esille omia ajatuksiaan, mikä on edellytys innovaatioille ja jatkuvalle uudistumiselle.”

Näin luot positiivista ilmapiiriä

Marja Fischer antaa vinkkejä, joilla voi parantaa omaa ja työyhteisön hyvinvointia:

1. Arvosta itseäsi ja muita.Jokainen ihminen on ainutlaatuinen. Pyyteetön auttaminen ja kuunteleminen ovat yksinkertaisia tapoja synnyttää kanssaihmisille myönteistä merkitystä
elämään.
2. Oivalla, että omilla valinnoillasi vaikutat hyvinvointiisi. Sitä kautta löydät elämääsi lisää optimismia ja vahvistat luottamusta itseesi.
3. Mieti, mistä saat työniloa. Työnilo näkyy tuloksissa ja työilmapiirissä sekä yritysten menestyksessä.
4. Harjoittele positiivista vuorovaikutusta.Jokaisessa kohtaamisessa voit synnyttää merkitystä toiselle ihmiselle ja levittää ympärillesi myönteisiä tunteita ja hyvinvointia.

Laihoa voit seurata 11.3. alkavassaELASTINEN FEAT. musiikki- ja viihdeohjelmassa. DNA on yhteistyökumppanina tässä ohjemassa, jonka jokaisessa jaksossa Laiho kohtaa yhden Suomen eturivin artisteista.

Videolla Kimmo Laiho alias Elastinen paljastaa, mistä hän ammentaa positiivisuutensa.

 

Avainsanat:

Työkulttuuri Vinkit

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Muhoslaisia energiavarastoja pian ympäri Eurooppaa? Cactos tähtää kansainvälisille markkinoille

Artikkeli
6/2024 DNA Yrityksille

Korvat hörölle: luvassa on teknologiaa, tietoturvaa ja trendejä

Artikkeli
5/2024 DNA Yrityksille

Liningin vedenohjausjärjestelmä valvoo maailman puhtaimman veden kulkua IoT- ja APN-ratkaisujen avulla

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.