Blogit

"Datan demokratisointi tekee asiantuntijoista innovaattoreita"

Sanotaan, että Salesforce oli ensimmäinen kansainvälisen läpimurron tehnyt pilvipalvelu. Tänä vuonna yritys täytti jo 20 vuotta. Miltä pilvipalveluiden ja digitalisaation tulevaisuus näyttää konkarin näkökulmasta?

”Pilvipalvelut ovat jo lyöneet itsensä läpi eikä niitä enää tarvitse selittää tai myymällä myydä. Pienet yritykset ja suuret konsernit käyttävät niitä rinta rinnan kaikkeen liiketoimintaan” sanoo Salesforce Suomen maajohtaja Petteri Poutiainen.

Salesforcen ajattelussa pilvipalvelut ovat kaiken perusta. Nyt fokuksessa on asiakasdata ja sen tehokas sekä monipuolinen käyttö. Tänä päivänä vain asiakaskeskeiset yritykset menestyvät, joten kaikki ratkaisut lähtevät asiakasdatasta. Olennaista on, että data ei ole siiloissa ja siitä muodostetaan käyttökelpoisia tulkintoja esimerkiksi tekoälyn avulla.

Poutiainen näkee, että monessa suomalaisyrityksessä olisi vielä varaa tehostaa ja etenkin monipuolistaa datan hyödyntämistä. Tällä hetkellä yhä turhan moni yritys työstää bisneskriittistä dataa staattisesti Excelissä.

Laadukas ja tietoturvallinen yritysverkko mahdollistaa kaikkien organisaation jäsenten pääsyn datan äärelle mistä vain. Kun yritys demokratisoi datansa, syntyy enemmän innovatiivisia ajatuksia sen käyttöön eri liiketoiminta-alueilla.

”Ei pitäisi tyytyä vain siihen ensimmäiseen tapaan hyödyntää dataa. Isosta datamassasta ei helposti saa louhittua yksittäistä kuningasideaa. Tärkeämpää on se, että syntyy paljon pieniä innovaatioita.”

Uudet innovaatiot kypsyvät voimaekosysteemeissä

Jokainen yritys haluaa olla osa menestyvää ekosysteemiä. Viime vuosina ekosysteemejä on rakennettu ja rakentunut monelle alalle. Salesforcella ekosysteemiajattelu on viety pitkälle ja se on datan ohella yksi yrityksen kivijaloista.

Tänä päivänä innovaatiot syntyvät erityisesti yhteistyössä ja yritysklustereissa. Harva yritys pystyy yksin keksimään kaikkia tarvitsemiaan uusia näkemyksiä.

Poutiainen uskoo, että seuraava aalto ovat niin sanotut voimaekosysteemit.

”Uudentyyppisissä ekosysteemeissä ei enää ole kyse alihankintaketjusta, vaan kiinteämmästä yhteistyöstä. Ekosysteemi voi levittäytyä yli toimialarajojen ja luoda kollektiivisesti vaikka uudenlaisia brändejä, joilla menestyä kansainvälisessä kilpailussa”.

Koodaustaito ei ole enää edellytys uuden kehittämiselle

Bisneksen kehittäminen on kaikkien yritysten elinehto. Jotta se olisi mahdollisimman ketterää ja nopeaa, pitäisi mahdollisimman monien asiantuntijoiden voida räätälöidä bisneskriittisiä ohjelmistoja itselle sopivaksi tai jopa luoda täysin uusia sovelluksia.

Niin sanottu low code -ohjelmistokehitys, jossa uusia sovelluksia voi luoda ilman koodia, kiinnostaa yhä useampia. Tässäkin Salesforce on eturintamassa.

“Monet kotimaisetkin asiakkaamme, kuten UPM ja Barona, ovat muutamissa päivissä luoneet liiketoiminnan tarpeisiin vastaavia sovelluksia ilman riviäkään koodia. Tulevaisuudessa tällainen nopea räätälöitävyys korostuu entisestään”, Poutiainen povaa.

Lue myös: 5G mahdollistaa verkon viipaloinnin, mutta mitä se tarkoittaa?

Avainsanat:

Verkko Pilvipalvelut

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Terveydenhuoltokin hyötyy reunalaskennasta – parempaa hoitoa haja-asutusalueille

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.