Blogit

Miten IoT ja AI tukevat toisiansa?

Keinoäly (Artificial Intelligence) on tämän hetken kuumin teknologiatrendi. Se puhututtaa väkeä kaikissa bisnesseminaareissa, kirjallisuudessa, somessa ja tiedotusvälineissä. Osa huumasta ampuu villisti yli.

Tyypillisesti IoT (Internet of Things) ja AI sekoitetaan puheissa suloisesti toisiinsa, vaikka ne ainakin toistaiseksi ovat selkeästi erillisiä teknologioita. Molemmat toki tukevat toisiaan ja sulautuvat yhä enemmän toisiinsa.

Keinoäly vaatii toimiakseen valtavasti dataa.

IoT tuottaa riittävässä määrin laadukasta dataa, jotta sitä on järkevää keinoälyn avulla analysoida. Keinoälyn avulla ennakoivaan analytiikkaan saatavat tulokset ovat huomattavasti kehittyneempiä kuin aiemmat ratkaisut.

IoT:n tuottama sensoritieto ei yksinään anna riittävän laajaa kuvaa siitä, mitä tulee seuraavaksi tapahtumaan. Tarvitaan enemmän dataa, jotta saadaan tietoa siitä, milloin jollekin laitteelle olisi syytä tehdä huoltotoimenpiteitä.

Tilanteeseen vaikuttaa myös lukuisia ulkoisia tekijöitä, joiden data ei ole yhteismitallista sensoritiedon kanssa, vaan on tyypillisesti lähempänä luonnollista kieltä. Tällaisia ulkoisia tekijöitä voivat olla vaikka toimitusketjun tuottajien toimitusajat, hinnoittelu tai vaikkapa avoimen datan sää- tai liikennetiedot. Näitä elementtejä yhdistämällä pystytään saamaan huomattavan paljon laaja-alaisempi tilannekuva siitä, mihin pitää varautua tai mitä voi optimoida.

Keinoälyn tarjoama todellinen lisäarvo saa IoT-investoinnin tuottamaan sille odotetun tuoton.

Suomessa on Pohjoismaiden suurin määrä keinoälyä kehittäviä startup-yrityksiä suhteessa väkilukuun. Suurin osa on vielä tuotekehityksen alkuvaiheessa tai toimii hyvin kapealla sektorilla.

Poikkeuksia kuitenkin löytyy ja yhtenä positiivisena esimerkkinä on yritys nimeltään Ai4Value. Harvalla AI-startupilla on yli 15 vuotta keinoälyn tuotekehitystä taustalla ja sen myötä nopeasti käyttöönotettavia ratkaisuja globaalilla skaalalla. Ai4Valuella on.

Yleinen mielikuva keinoälyratkaisuista tällä hetkellä markkinoilla on, että on vaikea oivaltaa sen tuottama taloudellinen arvo etukäteen, kallista käytännössä toteuttaa ja valmistelut vievät kohtuuttomasti organisaation aikaa. Mutta kun valitsee oikeat kumppanit, näin ei tarvitse todellakaan olla!

IoT ja AI kannattaa yhdistää.

Tämä läheinen suhde tiivistyy joka tapauksessa tulevien vuosien aikana sinunkin toimialallasi. Siksi nyt on juuri oikea aika edelläkävijyydelle. Nyt kannattaa pohtia tarkasti mitä käyttötapauksia keinoälylle on löydettävissä ja arvioitava Proof of Concept -vaiheen kautta omaan yritykseen sopivat ratkaisut ja kumppanit.

Tutustu Ai4Valuen toimitusjohtaja Katriina Vallin näkemykseen siitä, mitä lisäarvoa keinoäly tarjoaa IOT:toimintaympäristöösi.

Avainsanat:

Digitalisaatio Tekoäly IoT

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Johtaja, älä kurista yrityksesi verkkoja – vanhanaikainen verkkoinfra hidastaa toimintaa ja lisää riskejä

Artikkeli
9/2024 DNA Yrityksille

Onko yrityksessäsi fokus- vai burnout-kulttuuri? – Keskittymisvalmentajan opeilla treenaat organisaatiosi keskittymiskyvyn huippuunsa

Blogi
9/2024 Patrick Gordin

Salainen ase modernin yrityksen liiketoiminnalle? Ohjelmisto-ohjatut verkot yhdistävät toimipisteet ja käyttäjät turvallisesti pilvessä sijaitseviin sovelluksiin ja dataan 

Artikkeli
8/2024 DNA Yrityksille

Teknologian vuosi 2024 – onnistuimmeko ennustamaan tulevan?

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.