Miten IoT ja AI tukevat toisiansa?

Keinoäly (Artificial Intelligence) on tämän hetken kuumin teknologiatrendi. Se puhututtaa väkeä kaikissa bisnesseminaareissa, kirjallisuudessa, somessa ja tiedotusvälineissä. Osa huumasta ampuu villisti yli.

Tyypillisesti IoT (Internet of Things) ja AI sekoitetaan puheissa suloisesti toisiinsa, vaikka ne ainakin toistaiseksi ovat selkeästi erillisiä teknologioita. Molemmat toki tukevat toisiaan ja sulautuvat yhä enemmän toisiinsa.

Keinoäly vaatii toimiakseen valtavasti dataa.

IoT tuottaa riittävässä määrin laadukasta dataa, jotta sitä on järkevää keinoälyn avulla analysoida. Keinoälyn avulla ennakoivaan analytiikkaan saatavat tulokset ovat huomattavasti kehittyneempiä kuin aiemmat ratkaisut.

IoT:n tuottama sensoritieto ei yksinään anna riittävän laajaa kuvaa siitä, mitä tulee seuraavaksi tapahtumaan. Tarvitaan enemmän dataa, jotta saadaan tietoa siitä, milloin jollekin laitteelle olisi syytä tehdä huoltotoimenpiteitä.

Tilanteeseen vaikuttaa myös lukuisia ulkoisia tekijöitä, joiden data ei ole yhteismitallista sensoritiedon kanssa, vaan on tyypillisesti lähempänä luonnollista kieltä. Tällaisia ulkoisia tekijöitä voivat olla vaikka toimitusketjun tuottajien toimitusajat, hinnoittelu tai vaikkapa avoimen datan sää- tai liikennetiedot. Näitä elementtejä yhdistämällä pystytään saamaan huomattavan paljon laaja-alaisempi tilannekuva siitä, mihin pitää varautua tai mitä voi optimoida.

Keinoälyn tarjoama todellinen lisäarvo saa IoT-investoinnin tuottamaan sille odotetun tuoton.

Suomessa on Pohjoismaiden suurin määrä keinoälyä kehittäviä startup-yrityksiä suhteessa väkilukuun. Suurin osa on vielä tuotekehityksen alkuvaiheessa tai toimii hyvin kapealla sektorilla.

Poikkeuksia kuitenkin löytyy ja yhtenä positiivisena esimerkkinä on yritys nimeltään Ai4Value. Harvalla AI-startupilla on yli 15 vuotta keinoälyn tuotekehitystä taustalla ja sen myötä nopeasti käyttöönotettavia ratkaisuja globaalilla skaalalla. Ai4Valuella on.

Yleinen mielikuva keinoälyratkaisuista tällä hetkellä markkinoilla on, että on vaikea oivaltaa sen tuottama taloudellinen arvo etukäteen, kallista käytännössä toteuttaa ja valmistelut vievät kohtuuttomasti organisaation aikaa. Mutta kun valitsee oikeat kumppanit, näin ei tarvitse todellakaan olla!

IoT ja AI kannattaa yhdistää.

Tämä läheinen suhde tiivistyy joka tapauksessa tulevien vuosien aikana sinunkin toimialallasi. Siksi nyt on juuri oikea aika edelläkävijyydelle. Nyt kannattaa pohtia tarkasti mitä käyttötapauksia keinoälylle on löydettävissä ja arvioitava Proof of Concept -vaiheen kautta omaan yritykseen sopivat ratkaisut ja kumppanit.

Tutustu Ai4Valuen toimitusjohtaja Katriina Vallin näkemykseen siitä, mitä lisäarvoa keinoäly tarjoaa IOT:toimintaympäristöösi.

Avainsanat:

Digitalisaatio Tekoäly IoT

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.