Blogit

Mitä pitää huomioida IoT-yhteysteknologian valinnassa?

Esineiden internetin liityntäteknologiat jakautuvat karkeasti kahteen koriin: taajuuslisensoimattomiin lyhyen- ja keskipitkänmatkan teknologioihin, kuten BlueTooth, ZigBee, WiFi, Sigfox ja LoRa, sekä mobiiliverkkojen lisensoituihin teknologioihin, kuten 2-5G, NB-IoT ja LTE-M.

Jokaiselle näistä teknologioista on paikkansa sopivassa käyttökohteessa. Käytännössä näitä vaihtoehtoja usein yhdistellään. Silloin esimerkiksi paikallinen liityntä tapahtuu lyhyen kantaman teknologialla ja datayhteys pilven suuntaan mobiiliverkon teknologialla.

Eri käyttökohteilla on erityistarpeensa, jotka määrittävät sopivimman liityntäteknologian. Valinnassa painavat:

  • Tekninen suorituskyky, eli teknologian tarjoama kuuluvuusalue, energiatehokkuus, datansiirtonopeus, mobiilisuus, kommunikoinnin kaksisuuntaisuus ja tietoturva.
  • Kannattavuus, eli aloituskustannus, käyttökustannus ja kustannustehokas skaalautuvuus.
  • Yhteensopivuus kokonaisjärjestelmän muihin teknologioihin, standardoinnin vakaa kehittyminen ja toimittajien luotettavuus pitkällä jänteellä.
  • Käytännössä yksikään teknologia ei saane täysiä pisteitä kaikista näkökulmista ja lopullinen valinta voi olla tasapainoinen kompromissi.

Miten liityntäteknologiat vertautuvat toisiinsa?

Lyhyen kantaman tarpeisiin soveltuvat hyvin Bluetooth, ZigBee ja Wi-Fi. Näiden etuina ovat kohtuulliset datansiirtonopeudet, laitteet ovat olleet pitkään markkinoilla ja hintataso on kohtuullinen. Heikkoutena on luonnollisesti lyhyt kantama ja häiriöherkkyys.

Low Power Wide Area (LPWA) -teknologiat kuten Sigfox ja LoRa täydentävät markkinoiden kokonaistarjontaa. Molempien vahvuus on vahva ekosysteemi, joka tarjoaa laajan valikoiman ”avaimet käteen” -päätelaitteita kohtuulliseen kokonaishintaan. Heikkoutena on lisensoimattomien siirtotaajuuksien myötä epävarmempi palvelutaso ja alhainen datansiirtokyky.

Mobiiliverkkoteknologian (2-5G) vaihtoehdot tarjoavat hyvän varmuuden tulevaisuudesta, korkean palvelutason ja tietoturvan, suuren datansiirtonopeuden ja kansainvälisen mobiliteetin. Heikkoutena on päätelaitteiden energiankulutus ja kustannustaso matalan kannattavuuden käyttökohteissa.

Uudet tuulet puhaltavat mobiiliverkkojen IoT-ratkaisuissa ravistellen edellä mainittua vertailua merkittävästi. NB-IoT ja LTE-M teknologiat standardoitiin osana 4G-standardia vuonna 2016 ja käyttöönotto alkoi vuonna 2017. NB-IoT ja LTE-M ovat LPWAN-teknologioita ja tarjoavat näin matalan energiankulutuksen, laajan kuuluvuuden ja laitteiden matalan kustannustason. NB-IoT ja LTE-M tulevat sulautumaan 5G-standardiin, jolloin niistä voidaan puhua puhtaina 5G-teknologioina.

Katso videolta, mitä hyötyjä mobiiliverkon eri ratkaisut tarjoavat IoT-projekteihin!

 

Haluatko tietää lisää onnistuneen IoT-projektin suunnittelusta ja läpiviennistä?

Lataa maksuton IoT-opas ja syvennä osaamistasi IoT:n saralla!

Lataa opas

 

Avainsanat:

IoT Teknologia

Lue lisää uudesta työstä

3/2024 DNA Yrityksille

DNA:n vahvat pohjoismaiset hartiat takaavat sujuvat digipalvelut läpi Pohjolan

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Katsaus kyberturvan nykytilaan – kyberresilienssin vahvistaminen on välttämätöntä

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Valokuitu vai 5G FWA – tiedätkö nämä 5 asiaa kiinteästä 5G-yhteydestä?

Artikkeli
3/2024 DNA Yrityksille

Näin ennakoit kustannukset: hanki mobiililaitteet palveluna

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.