Loma on ohi, mutta miten ja millaiseen työhön palaamme?

Kevään etätyöt vaihtuivat kesälomaan ja nyt moni palailee lomilta töihin. Yrityksillä on vielä omia rajoituksiaan henkilöstönsä hyvinvoinnin varmistamiseksi, mutta moni on toiveikas, että arki olisi jo hieman normaalimpaa.

Isoja kysymyksiä kuitenkin leijuu edelleen ilmassa. Lomalta palatessa ja töihin orientoituessa itselläni on pyörinyt mielessä ainakin seuraavaa.

5G sujuvoittaa yhä useamman arkea

5G-verkko on laajentunut tänä keväänä ja kesänä nopeassa tahdissa. Useilla laitevalmistajilla on jo tarjolla 5G-yhteensopivia päätelaitteita, jotka mahdollistavat työskentelyn samoilla nopeuksilla ja ohjelmistoilla kuin toimistolla.

5G kannattaa ottaa käyttöön jo aikaisessa vaiheessa niille työntekijöille, jotka tekevät liikkuvaa työtä ja käyttävät raskaita sovelluksia ja tiedostoja. Muutenkin 5G:n päälle voi rakentaa yhä kriittisempää liiketoimintaa, sillä yhteys on nopea ja viiveet alhaiset. Tämä tekee 5G:stä keskeisen mahdollistajan mm. robotiikan, tekoälyn, esineiden internetin sekä virtuaali- ja lisätyn todellisuuden sovelluksille.

Lomalta paluu on entistä mutkattomampi

Itse kokeilen uutta tapaa palata lomalta kesken viikon. Kaksi päivää tuntuu kevyemmältä aloitukselta ja sitten onkin jo viikonloppu edessä.

Sähköpostien purkamisen teen luokittelemalla postit kolmeen kategoriaan: 1) heti toimintaa vaativat 2) voi hoitaa myöhemmin ja 3) aika on jo hoitanut. Suunnittelen pari ensimmäistä viikkoa huolella etukäteen ja näin ei pääse syntymään olotilaa, jossa tuntuisi siltä, ettei lomaa ollutkaan.

Matkustelu palaa asteittain

Tänä kesänä lomailtiin Italian sijaan Maarianhaminassa, ja mökkiläisille oman laiturin nokka tuli varmasti tutuksi paikaksi nauttia kesästä. Matkustusrajoituksia ollaan kuitenkin jo vähentämässä ja ensimmäiset ulkomaanreissutkin häämöttävät tulevaisuudessa.

Kevään tilanne opetti meille, miten monia asioita voikaan hoitaa etänä. Turhia matkoja kannattaa tietysti välttää myös ympäristösyistä. Silti väittäisin, että ihmisten kohtaamisella ja uusiin paikkoihin tutustumisella on edelleen arvonsa, eikä matkustaminen työ- tai vapaa-aikana tule katoamaan.

Jotta vapaa- ja työajan matkat sujuvat miellyttävästi eikä jälkikäteen tule yllätyksiä puhelunlaskuissa, kannattaa liittymän dataroaming-paketit tarkistaa ennen ulkomaille suuntaamista. EU:n alueella data on edullista, mutta sen ulkopuolella tilanne on usein toinen. Monissa hotelleissa ja kahviloissa on tietysti tarjolla myös ilmaisia WiFi-verkkoja, joita voi käyttää, kunhan tietoturva on kunnossa.

Tulevaisuudessa yhä useampi tekee töitä muualta kuin työpaikalta. Oikeilla työvälineillä joustava työnteko on mahdollista monelle eri henkilöstöryhmälle.

Kaikki on kiinni organisaation tahdosta.

 

Lue, miten 5G jatkaa poikkeusajan vauhdittamaa digiaaltoa.

Avainsanat:

5G Muuttuva työ

Lue lisää uudesta työstä

5/2023 Kati Korhonen

Älykkään rentoa lomailua – voiko piippaavan älylaitteen kanssa lomailla rauhassa?

Älykkään rentoa lomailua – voiko piippaavan älylaitteen kanssa lomailla rauhassa?
5/2023 DNA Yrityksille

Digitalisaatio teollisuuden leanin toteuttajana

DNA ja Noccela tarjoavat digitaalisia ratkaisuja, jotka vähentävät hukkaa Leanin tavoitteen mukaisesti.
5/2023 DNA Yrityksille

Sata liittymää, sata laskua? Etätyön yhteysviritykset ovat talouspäällikön murheenkryyni

Pandemiapölyn laskeutuessa yritysten yhteyksissä saattaa paljastua kyseenalaisia viritelmiä.
5/2023 DNA Yrityksille

Lean on filosofia, joka ei nuku – kehity, optimoi ja menesty

Lean-filosofia auttaa yrityksiä kehittymään ja pysymään kilpailukykyisinä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.