Blogit

Kyberhyökkäys ei ole välttämättä henkilökohtaista – katso viisi vinkkiä yrittäjille matkapuhelimen, läppärin ja tabletin suojaamiseen

Heikot salasanat, somehakkerit, tietojen kalastelu tekstiviestitse ja sähköpostilla, huijaussivustot ja paljon muuta. Joudumme erilaisten hyökkäysyritysten kohteeksi päivittäen eri kanavien kautta. Onneksemme suurin osa huijausyrityksistä on helppo tunnistaa, mutta onnettomuuteen tarvitaan vain yksi onnistunut huijaus.

Jokainen meistä on saanut erilaisia huijausviestejä, joskus jopa useampia viikossa. Usein tunnistamme useimmat huijaukset kirjoitusvirheistä ja oudosta kirjoitusasusta, mutta osa huijauksista on kuitenkin todella vakuuttavasti toteutettu. Huijauksia voidaan masinoida tunnettujen yritysten ja muiden palveluntarjoajien nimissä virheettömällä suomen kielellä, jolloin niiden tunnistaminen haitallisiksi käy entistä hankalammaksi.

Kyberhyökkäykset eivät vaadi enää suurta teknistä osaamista. Käytännössä kuka tahansa voi tehdä tai jopa tilata hyökkäyksiä, jotka ovat usein laajoja ja kohdistuvat päivittäin moneen kohteeseen samanaikaiseksi – niin yrityksiin kuin yksityishenkilöihin. Harmin ja pahimmillaan mittavan menetyksen aiheuttaa vain yksi onnistunut huijaus. Saastuneen sivun kautta voidaan pyrkiä kalastelemaan tietoja tai varastamaan tietoja, joka voi johtaa esimerkiksi pankkitunnuksien, henkilötietojen, laitteen sisältämien tiedostojen ja kuvien varastamiseen tai tuhoamiseen.

Puhelimemme sisältävät usein sensitiivisempiä asioita kuin tietokoneemme

Yrittäjät voidaan nähdä olevan erityisen haavoittuvassa asemassa, kun henkilökohtaisia laitteita käytetään myös liiketoiminnan pyörittämiseen. Muun muassa matkapuhelimet jäävät monilla valitettavan usein suojaamatta, vaikka ne ovat suuressa roolissa sosiaalisessa elämässämme ja niitä käytetään paljon raha-asioiden hoitamiseen. Puhelimemme sisältävät paljon yksityisiä tietoja, enemmän kuin tietokoneemme. Lisäksi annamme lapsien pelailla laitteillamme, emmekä itsekään voi pysyä sataprosenttisen tarkkana kellon ympäri vuoden jokaisena päivänä. Suojaamalla matkapuhelimen, tietokoneen ja tabletin turvaat itsesi lisäksi myös läheisesi, laitteiden sisältämät asiakastiedot sekä liiketoimintasi jatkuvuuden.

Viisi tapaa suojata puhelin, tietokone ja tabletti

Kattava tietoturva koostuu monista eri kerroksista, jotka suojaavat eri uhkia vastaan. Tänä päivänä jonkinlainen suojaus on löydyttävä käytettävistä laitteistamme, sillä hyökkäyksien sekä laajuus että määrät kasvavat. Listasimme yrittäjille viisi erilaista tapaa suojata puhelin, tietokone ja tabletti:

  1. Perinteinen virustorjunta on kaikille tuttu, joka on suositeltavaa valjastaa matkapuhelimenkin suojaksi haittaohjelmien varalta.
  2. VPN piilottaa IP-osoitteesi käyttämiltäsi verkkosivuilta ja VPN-yhteys suojaa yksityisyyttäsi verkossa salaamalla yhteytesi.
  3. Selaus- ja verkkopankkisuojaus turvaavat nimensä mukaisesti verkkopankkiasioiden hoitamisen sekä selauksen, estäen pääsyn tunnistetuille haitallisille sivustoille.
  4. Luo jokaiseen palveluun uniikki ja vahva salasana, ja pidä salasanasi tallessa. Hyvä salasana sisältää enemmän kuin 16 merkkiä, isoja ja pieniä kirjaimia sekä numeroita ja erikoismerkkejä. Lisäksi voit tallentaa salasanat ja muut tärkeät koodit salasanapankkisovellukseen, jota ei ole kytketty verkkoon.
  5. Suojaudu kiristysohjelmilta, jotka pyrkivät kryptaamaan laitteesi sisällön kiristystarkoituksessa. Yllä mainittujen keinojen lisäksi kannattaa luoda varmuuskopioita tasaisin väliajoin tärkeistä tiedostoista. Muista myös varovaisuus, vaikka laite olisikin suojattu.

 

Huoletonta digiarkea yrittäjälle. Tutustu DNA Digiturvaan.

Miksi ja miten laitteet, yksityisyys ja verkkoasiointi tulisi suojata? Lue lisää.

Katso myös: Tietoturvapalvelut yrityksille.

Avainsanat:

Tietoturva Kyberturvallisuus Yrittäjille

Lue lisää uudesta työstä

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Älä anna stressin ottaa ohjaksia – hyvinvointilääkärin vinkit työn ja vapaa-ajan tasapainoon

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

10+1 välttämätöntä vinkkiä yrityksen kyberresilienssin vahvistamiseksi

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Miten teknologiayritys uudistuu palveluorganisaatioksi?

Artikkeli
7/2024 DNA Yrityksille

Terveydenhuoltokin hyötyy reunalaskennasta – parempaa hoitoa haja-asutusalueille

Miltä näyttää teknologian vuosi 2024?

Uljaan uuden huomisen onnennumero on 14 – nimittäin niin monta nousevaa teknologiatrendiä esitellään DNA:n vuoden 2024 teknologiatrendiraportissa! Lue valppaasti, sillä monet näistä trendeistä tulevat jättämään jälkensä historiaan.

 

Pysy digitalisaation vauhdissa.

Tilaa DNA Yrityksille -uutiskirje sähköpostiisi!

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.