DNA, BusinessOulu ja Oulun kaupungin sivistys- ja kulttuuripalvelut toteuttavat yhdessä 5G-pilotin Oulun kaupunginkirjaston uudessa kirjastoautossa. Kirjastoauto Kaunon matkaa vauhdittavat DNA:n 5G-yhteydet, jotka takaavat luotettavat ja nopeat yhteydet päivittäiseen kirjastoautossa asiointiin.
Kirjastoautopilotti on jatkoa DNA:n, BusinessOulun ja Oulun kaupungin 5G-yhteistyölle. Ensimmäinen 5G yhteistyö sijoittui kouluympäristöön, jossa toteutettiin lisätyn todellisuuden oppimisympäristön Oulun Hiukkavaaran kouluun .
”Digitalisaatio tukee yrityksiä joka puolella Oulua. Yhtenä tavoitteenamme on edistää yritysten menestymistä ja tarjota kasvua tukeva ympäristö. Sen lisäksi 5G-verkot ovat olennaisia palveluiden kehittämisessä. Kirjastoauto ja sen tarjoamat palvelumahdollisuudet ovat osa tätä kokonaisuutta”, Business Oulun Smart City -yhteyspäällikkö Ari Saine sanoo.
5G verkko kattaa Oulussa keskusta-alueet ja pääväylät jo lähes kokonaan ja verkon rakennustyötä on jatkettu Oulussa entistä laajemmalla alueella . Rakennustöiden myötä myös 4G-yhteydet paranevat.
Kirjastoauton matkassa Maaliskuussa 2023 järjestettävä Kirjastoauto Kaunon 5G -livetapahtuma toi koko Suomelle mahdollisuuden tutustua Oulun uuden kirjastoauton toimintaan 5G:n välityksellä. 5G:llä saadaan aikaan paremmat yhteydet, striimaukset sekä parempi sisäkuuluvuus.
Kun yhteydet ja tiedonsiirto toimivat mutkattomasti ja nopeasti, työntekijöillemme jää enemmän aikaa asiakaspalveluun ja asiakkaiden opastamiseen,” sanoo Minna Männikkö, Oulun kaupunginkirjaston alueellinen kirjastopalvelupäällikkö. Kuva: Harri Rauhanummi.
”Kirjastoautotoiminta on hektistä, eikä pysäkeillä ole kovin paljoa aikaa. Siksi on tärkeää, että käytössä olevat järjestelmät toimivat ja asiakastapahtumat, esimerkiksi kirjojen palauttaminen ja lainaus, onnistuvat ilman häiriöitä. Kun yhteydet ja tiedonsiirto toimivat mutkattomasti ja nopeasti, työntekijöillemme jää enemmän aikaa asiakaspalveluun ja asiakkaiden opastamiseen”, sanoo Minna Männikkö , Oulun kaupunginkirjaston alueellinen kirjastopalvelupäällikkö.
Viime vuonna käyttöönotettu Kauno ei ole vain kirjastoauto, vaan se on suunniteltu tulevaisuuden monitoimiautoksi, jonka käyttötarkoitus voi olla totuttua kirjastoautoa laajempi. Toiminnot on suunniteltu niin, että auto muuntuu nopeasti ja helposti vastaamaan erilaisia tarpeita.
Uusia palveluja suunnitellaan kaikenikäisille yhdessä mm. kulttuuripalvelujen, hyvinvointipalvelujen, terveyspalvelujen, yhteisötoiminnan ja liikuntapalvelujen kanssa. Auto voi olla mukana tapahtumissa ja tarjota tilaa toisille toimijoille, tai siellä voi järjestää työpajoja tien päällä, kirjastopalvelut mukana kulkien.
”Esimerkiksi helmikuussa kirjastoautolla oli yhdessä Oulun kaupungin liikuntapalvelujen kanssa monitoimipäivä, jossa kuntalaiset pääsivät autossa tekemään suosittuja kuntotestejä Yli-Iissä. Viime syksynä toisessa monitoimipäivässä kirjastoautossa striimattiin asiakkaille samanaikaisesti ohjelmaa toiselta paikkakunnalta. Kaikki tämä toiminta vaatii myös hyvää ja toimivaa verkkoa. Tämä on siinäkin mielessä tärkeä pilotti”, Männikkö sanoo.
Kirjastoauto juhlistaa kuvituksellaan Oulun valintaa Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026 .
Oulusta maailmanluokan digiosaamiskeskus Vuonna 2019 käynnistetyllä Digitaalinen Oulu -ohjelmalla on ollut kaksi tavoitetta: tehdä Oulusta kansainvälisesti tunnistettu digiosaamiskeskus ja toisaalta taata oululaisille sujuvat palvelut digitalisaatiota edistämällä. Oulun valttina on tiivis yhteistyö niin yritysten, korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa.
”Meillä on Oulussa vahvaa osaamista niin mobiiliteknologian ja langattomien järjestelmien tutkimuksessa. BusinessOuluna haluamme olla mukana luomassa yrityksille kiinnostavaa toimintaympäristöä. Yhteistyö DNA:n kanssa on osa tätä suurempaa tavoitetilaa”, Saine kertoo.
Videolla Oulun kaupungin alueellinen kirjastopalvelupäällikkö Minna Männikkö ja BusinessOulun Smart City -yhteyspäällikkö Ari Saine kertovat 5G-pilotista tarkemmin:
VIDEO