Osuimmeko oikeaan ennustaessamme vuoden 2023 teknologiatrendejä?

Kävivätkö kristallipallomme näkymät toteen listatessamme vuoden 2023 teknologiatrendejä?

Julkaisimme jälleen viime joulukuussa ennusteemme vuoden 2023 teknologiatrendeiksi. Raportti tarjosi rautaisannoksen teknologiaa, vastuullisuutta ja jokapäiväisempiä innovaatioita. Kulunutta vuotta ovat värittäneet monet erilaiset mullistukset tekoälyn arkipäiväistymisestä korkojen nousuun – onnistuimmeko näkemään tulevaisuuteen?  

Teknologian kehitysvauhdissa on yhä vaikeampaa pysyä mukana ja harvalla on aikaa perehtyä riittävällä pieteetillä ilmiöiden todelliseen ymmärtämiseen. Teknologiatrendit 2023 -raportti pyrki jälleen kuromaan tätä kuilua kapeammaksi. Onnistuiko raportti tavoitteessaan?  

Tekoäly tuli monen tietotyöläisen työkaveriksi  

Vuoden 2023 ehdottomasti suurin trendi on ollut tekoäly. Erityisesti ChatGPT on pyyhkinyt tietotyöläisten työpöytien yli maailman joka laidalla tsunamin lailla. Raportissamme käsittelimme kahta erilaista tekoälysovellusta: Googlen keskustelubotiksi kehittämää LaMDAa sekä sanoista taidetta tekevää DALL-E:a.  

Keskustelubottien kruunaamattomaksi kuninkaalliseksi on tämän vuoden aikana ehdottomasti noussut ChatGPT, kun taas taidetta luovien kuvagenerointimallien yksi suosikeista on Midjourney.  

Tekoäly osoittautui yhdeksi kuluvan vuoden valtavimmista trendeistä – ja vuoden 2023 raportin kuvitus toteutettiin juuri Midjourneyn avulla. Nyt jäämme innokkaina seuraamaan tekoälyn kehityksen seuraavia askeleita ja kuuntelemaan kehittyvän alan inspiroimia keskusteluja tekoälyjen eettisyydestä niiden tarjoaman tiedon oikeellisuuteen asti.   

Vastuullisemmin, kestävämmin ja paremmin 

Vastuullisuus on ollut yksi tärkeimmistä teemoista niin yksittäisille kuluttajille kuin globaalille liiketoiminnalle lähivuosina, kuten se tulee olemaan jatkossakin.   

Pohjoismaiden suurin yritysvastuuverkosto FIBS toteutti Yritysvastuu 2023 -tutkimuksen, jonka mukaan 63 % yrityksistä on tehnyt viimeisen kolmen vuoden aikana kestävää kehitystä tukevia investointeja. Samalla kuitenkin vain 16 % on luopunut liiketoiminnasta, joka ei ole kestävän kehityksen mukaista.  

Vastuullisuudesta siis puhutaan, mutta tarvitsemme lisää tekoja sen tueksi. Raportissa esiin nostetun Right to Repair -lakiehdotuksen laatijat jatkavat taistelua laitekäyttäjien oikeudesta ja resursseista korjauttaa laitteensa – myös takuuajan umpeuduttua.   

Valoa tunnelin päässä – alkaako tekkitaantuma talttumaan?  

Startup-yritysten arvostus on ollut jyrkässä laskussa ja monet Euroopan tunnetuimmista startup-yrityksistä ovat joutuneet leikkaamaan resurssejaan. Globaalin taloustilanteen heikentyessä myös teknologia-ala on kärsinyt tappioita.  

Pohdimmekin raportissa reseptejä liiketoiminnan kannattavuuteen ja resilienssiin. Business Insiderin tuore artikkeli lupaileekin iloisempia uutisia: teknologia-alan taantuman ennustetaan olevan taittumassa.   

Erityisesti valloilleen päässyt tekoälyinnostus on eturintamassa kääntämässä rahoituskierroksia ja työvoiman palkkaamista kohti parempaa suuntaa.   

Sosiaalinen media on muutosten keskellä  

Raporttimme nosti esiin vastavoimat kiillotetun ”Instagram-todellisuuden” edessä, jotka kampanjoivat realistisemman somenäkyvyyden puolesta. Esittelimme BeRealin, joka antaa käyttäjälle mahdollisuuden lähettää seuraajille kuvan siitä, mitä tämän elämässä tapahtuu juuri sillä nimenomaisella hetkellä – ilman yletöntä kuratointia ja kiiltopintaa.  

BeReal ja aitoustrendi porskuttavat yhä, mutta somealustojen ykkösuutiseksi nousikin sen sijaan X (entinen Twitter) omistajavaihdoksineen sekä moderaatiomuutoksineen.   

Tämä on aiheuttanut alustalla mainostaneiden yritysten joukkopaon. Samalla yhä useammat pohtivat, onko tämä Twitterin tarun loppu.

 

Mitä kaikkea vuoden 2023 teknologiatrendit pitivätkään sisällään? Lataa raportti täältä!  

Avainsanat:

Digitalisaatio Innovaatio Teknologia Tekoäly Teknologiatrendit

Lue lisää uudesta työstä

Sormet näppäimistöllä
9/2023 DNA Yrityksille

Kyberrosvoilta suojautumisen ABC

Kokosimme artikkeliin huippusuosioon nousseen Kyberrosvot-podcastin tärkeimmät tärpit parempaan suojautumiseen.
Nainen tabletin kanssa
9/2023 DNA Yrityksille

Firmani tarvitsee paremmat verkkoratkaisut! Miten se onnistuu?

Jotta arki rullaa saumattomasti, tulee yhteyksien olla toimintavarmat ja turvalliset. Me DNA:lla pidämme huolen siitä, että kokonaisuus vastaa yrityksesi tarpeita ja käyttöönotto on tehty sinulle yksinkertaiseksi.
DNA:n asiakaspalvelija
9/2023 DNA Yrityksille

Suurin osa yhteydenotoista tapahtuu puhelimitse – Toimivat liittymät ja palvelut varmistavat, että jokaiseen niistä vastataan!

Olemme sitä mieltä, että yrityksen mobiili- ja vaihdepalvelun tilaamisen tulee olla yksinkertaista ja helppoa. Siksi toimitus ja käyttöönotto on tehty sinulle vaivattomaksi.
Peter Nyman
9/2023 DNA Yrityksille

Kolme harhaluuloa esiintymisestä ja miksi ne eivät pidä paikkaansa – Peter Nymanin opit johtajille

Esiintymistaito on yritysten johdolle yhä tärkeämpi avu. Siihen liittyy kuitenkin turhaa mystiikkaa. Peter Nyman setvii esiintymiseen liittyviä harhaluuloja ja antaa käytännön neuvoja parempaan esiintymiseen.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.