DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen: 5G- ja IoT-kehitys käyvät nyt kuumina – käynnissä kymmeniä pilotteja

DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen vetää Telenorin pohjoismaista Nordic Hub -toimintoa. Hänen havaintonsa on, että korona on kirittänyt IoT-hankkeita. Leinonen kehottaa suomalaisyrityksiä seuraamaan 5G-kehitystä tarkalla silmällä.

DNA on ollut osa Telenoria nyt vajaat kaksi vuotta. Yrityskaupan myötä DNA:n toimitusjohtaja Jukka Leinonen alkoi vetää pohjoismaista Nordic Hub -toimintaa. Leinonen vastaa Telenorin pohjoismaisesta yhteistyöstä ja on Telenorin johtoryhmän jäsen. Syksyllä 2021 Jukka Leinonen siirtyy täysipäiväisesti Telenor-konsernin Nordic Clusterin vetäjäksi.

Osana Telenoria DNA:n asiakkaat voivat hyödyntää Telenorin verkoston voimaa. Telenorilla on 180 miljoonaa asiakasta, ja se on alansa johtava toimija Pohjoismaissa ja Aasiassa. DNA:n asiakkaat ovat jo nyt hyötyneet DNA:n siirtymisestä osaksi Telenoria.

”Nopeina voittoina olemme tuoneet esimerkiksi paremmat roaming-sopimukset asiakkaillemme Telenorin verkoston kautta ja tuotteistaneet Pohjoismaisen Nordic Connect -yritysverkkopalvelun. Työskentelemme koko ajan Pohjoismaissa kiinnostavien IoT- ja 5G-projektien parissa, ja tavoitteemme on monistaa menestyskonsepteja kaikissa Pohjoismaissa”, Jukka Leinonen sanoo.

Korona kirittää IoT-hankkeita

Esineiden internet eli IoT on tullut osaksi monen työntekijän arkea aivan viime vuosina. Sensorit mittaavat esimerkiksi lämpötilaa, ilman kosteutta tai roskiksen täyttöastetta ja auttavat hoitamaan työt fiksummin. Korona-aika on kiihdyttänyt yritysten IoT-hankkeita Pohjolassa, kun fyysisiä kontakteja ja matkaamista on ollut pakko rajoittaa.

”Nyt todella moni ala on konkreettisten ratkaisujen äärellä. Yrityksillä on vielä paljon hyödyntämätöntä potentiaalia, ja sitä löytyy kaikilta toimialoilta ja kaikista yrityksistä. Esimerkiksi kiinteistöalalla erilaiset sensorit ja etäohjatut lukitusratkaisut voivat merkittävästi tehostaa toimintaa. Myös teollisuudessa ylläpidon, hallinnan ja ennakoivan huollon puolella on vielä paljon tehtävää. Niin hissiä kuin paperikonettakin voi käytännössä valvoa ja osin huoltaa etänä”, Leinonen sanoo.

Osana Telenoria toimii Telenor Connexion, joka on iso peluri IoT:n eli esineiden internetin kentällä. Leinonen kertoo, että Telenor Connexionin ainutlaatuista IoT-osaamista on tuotu ja tuodaan myös suomalaisten asiakkaiden hyödynnettäväksi.

5G voi mullistaa koko asiakaskokemuksen

5G-verkon kehityksen voi jakaa kahteen vaiheeseen. Nyt käynnissä olevassa ensimmäisessä vaiheessa rakennetaan nopeampia mobiiliverkkoja 4G-teknologian päälle.

Toisessa vaiheessa käyttöön tulevat 5G:n kehittyneemmät ominaisuudet, jotka mahdollistavat esimerkiksi taatun kapasiteetin, kontrolloidun ja lyhyen viiveen palvelut sekä mobiiliverkosta yrityksen käyttöön viipaloidut verkot.

Telenorilla on tällä hetkellä käynnissä 40 eri vaiheissa olevaa 5G-pilottia Pohjoismaissa. Tavoitteena on löytää parhaat käytännöt eri aloille.

”Olemme tässä kehitystyössä erittäin aktiivisia. Haluamme oppia yhdessä asiakkaidemme kanssa ja jakaa parhaita käytäntöjä eteenpäin. Toisen vaiheen 5G:n hyötyjen ymmärtäminen ja hyödyntäminen on nyt yrityksille iso pohdinnan paikka, koska potentiaali on niin suuri”, sanoo Leinonen.

Leinonen muistuttaa, että yrityksille 5G ei kytkeydy vain oman toiminnan tehostamiseen. 5G mahdollistaa myös aivan uuden kuluttajakokemuksen.

”Näemme tulevaisuudessa ison vyöryn sisältöjä, sovelluksia ja palveluita, jotka käyttävät lisättyä todellisuutta ja virtuaalitodellisuutta. 5G auttaa mullistamaan koko asiakaskokemuksen, ja tämä iso muutos on yllättävän lähellä”, Leinonen sanoo.

Lue lisää: Kansainvälinen DNA tukee Pohjoismaissa toimivia ja sinne laajentavia yrityksiä

 

Artikkeli päivitetty 12.4.2021. Alun perin artikkeli on julkaistu 6.11.2020.

Avainsanat:

5G IoT

Lue lisää uudesta työstä

Suomen menestys syntyy loskan keskellä
9/2022 DNA Business

Suomen menestys syntyy loskan keskellä

Slushin toimitusjohtaja Eerika Savolainen vinkkaa, mitä kasvuyrittäjyydestä kiinnostuneen kannattaisi tehdä juuri nyt. 
9/2022 DNA Business

Tietoturvahyökkäyksillä on monta muotoa ja seurausta – varaudu ainakin näihin yleisimpiin uhkiin

Lue DNA:n tietoturva-asiantuntija Juho Saarisen vinkit parempaan tietoturvaan.
Energiatehokkuuden parantaminen on pienillekin yrityksille taloudellisesti kannattavaa
9/2022 DNA Business

"Energiatehokkuuden parantaminen on pienillekin yrityksille taloudellisesti kannattavaa"

Valtion kestävän kehityksen yhtiön Motiva Oy:n johtava asiantuntija Tomi Kiuru vastaa kysymykseen: miten yrityksen energiatehokkuutta voi parantaa?
Vaihdepalvelun avulla yritys ja asiakas tavoittavat toisensa
9/2022 DNA Business

Vaihdepalvelun avulla yritys ja asiakas tavoittavat toisensa

Liiketoiminnan kannalta on keskeistä, ettei yksikään asiakas jää palvelematta.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.