Digipuheetko tyhjiä puheita?

Mikä estää pieniä ja keskisuuria yrityksiä viemästä teollisen internetin ratkaisuja käytäntöön? DNA kokosi #iotnextlevel-kilpailun osallistujat ja ratkaisijat sekä globaalin IoT World Alliancen edustajat saman katon alle pohtimaan asiaa. 

IoT World Alliancen puheenjohtajan ja hollantilaisen teleoperaattori KPN:n IoT-päälliköllä Mark van den Bergillä on selvä näkemys pk-yritysten haasteista: digitalisaatiota ei nähdä konkreettisten ongelmien ratkaisijana vaan hieman tyhjänä digipuheena, josta on vaikea saada kiinni.
 
”Usein käytetty esimerkki IoT-ratkaisusta on verkkoon liitettävä jääkaappi, mutta hankkiiko kukaan sellaista oikeasti kotiinsa? Ei, koska se ei ratkaise mitään todellista ongelmaa. Tämän takia DNA:n #iotnextlevel-haaste on mahtava idea: haetaan ratkaisuja aitojen pk-yritysten ja heidän asiakkaidensa aitoihin ongelmiin.”
 
DNA:n yritysmarkkinoinnin johtaja Paula Miettinen näkee syitä myös toimintatapojen vanhakantaisuudessa. 
 
”Vanha tapa on hakea vain yksi kumppani, tai yrittää tehdä kaikki itse. Tämä ei toimi enää teollisen internetin ratkaisuissa, vaan nykyään pitää hakea parhaita tekijöitä koko kumppaniekosysteemistä. Hyvä esimerkki tästä on #iotnextlevel-kisan Snellman Pro, joka on ottanut asiakkaansa heti alusta asti mukaan antamaan oman näkemyksensä.”


Verkostojen luominen tärkeää

Van den Bergin KPN:llä verkosto tuodaan konkreettisesti yritysten ulottuville yhtiön IoT Akatemiassa. Siellä pienet ja keskisuuret yritykset istutetaan samaan pöytään digiratkaisuiden asiantuntijoiden kanssa. Tavoitteena on luoda nopeasti minimun viable product, jota yritykset voivat testata heti käytännössä. Van den Bergin mukaan monet yritykset tajuavatkin todelliset haasteensa vasta workshopeissa joutuessaan miettimään yhtiönsä tilannetta uudesta näkökulmasta.
 
”Jos toistaa samaa kuin aina ennen, myös tulokset ovat samoja kuin aina ennen. Meidän tapamme on pyytää yrityksiä miettimään akatemiassa, mitä muutoksia ja ratkaisuja voitaisiin tehdä uudella tavalla IoT:n kautta.” 

#iotnextlevel-hankkeen tapaista yhteistyötä tehdään myös Euroopan ulkopuolella. Chris Kyritsis, australialaisen Telstran IoT-tuotepäällikkö ja IoT World Alliancen johtajiston jäsen kertoo kokemuksistaan.

”Me Telstralla teemme vastaavia projekteja yliopisto-opiskelijoiden kanssa, ja tulokset ovat usein hämmentävän hyviä. DNA:n #iotnextlevel kuulostaa mahtavalta hankkeelta, joka varmasti lisää IoT-tietoisuutta koko Suomessa, ja tuo todellisia ratkaisuja asiakkaille.”
 
Kanadalaisen Rogers-teleyhtiön IoT-kumppanuusjohtaja ja IoT World Alliancen hallituksen puheenjohtaja Randy Bryson puolestaan pitää DNA:n haastekisan startup-hengestä.
 
”#iotnextlevel-kisassa ratkaisijayritykset eivät ole niitä kaikkien tuntemia kansainvälisiä konsulttiyhtiöitä, vaan monet ideat ja luovat ratkaisut tulevat startupeilta. Huomioni kiinnittyi erityisesti siihen, miten DNA:n tuella nämä pienet yritykset voivat ratkaisuillaan auttaa kaikenkokoisia yhtiöitä ideoimaan uusia ratkaisuja.” 

Lue lisää #iotnextlevel-kisasta osoiteesta dna.fi/iotnextlevel.

Avainsanat:

Digitalisaatio IoT

Lue lisää uudesta työstä

11/2022 DNA Business

Miten metaversumiin pääsee, Marja Konttinen?

Metaversumiin pääsee helposti: siihen tarvitsee vain nettiyhteyden ja hyvän tietokoneen.
11/2022 DNA Business

Itse ja automaatiolla – yritykset haluavat vapautta valita miten ja milloin asiansa hoitavat

Yritysratkaisuilta odotetaan yhä enemmän yhtä sujuvaa käyttöä kuin kuluttajien verkkopalveluilta.
11/2022 DNA Business

ZTNA: Turvaa, tukea ja varmuutta – missä ja milloin vain

Työnantajan tavoitteena on tarjota toimivat digitaaliset työvälineet, mutta myös suojella yrityksen dataa.
11/2022 DNA Business

Vain paranoidit pärjäävät? Hybridityö vaatii tujumpaa tietoturvaa

Etätyöskentely on yleistynyt, mutta toimistollakin täytyy käydä.

Hyödynnetäänkö teillä jo uuden työn mahdollisuuksia? Ota yhteyttä – katsotaan yhdessä parhaat ratkaisut yrityksellesi.